سلام بر جناب lahij_web عزیز
این نظر منصفانه نیست!
ناچارم یک مقدار دراین باره توضیح بدهم:
1.
علم تغذیه Nutrition یکی از علوم پایه ی مرتبط با پزشکی است و در زمره ی متحول ترین علوم قرار دارد. پیشرفت سریع علم تغذیه به جهت وابستگی آن با علوم دیگری مثل بیوشیمی، فیزیولوژی، زیست شناسی و علوم سلولی و مولکولی و کاربرد آن در بهداشت، پزشکی و صنایع غذایی بوده است.
تغذیه دانشی است که در باره ی مسایل اصلی غذا و تغذیه در انسان صحبت می کند و روی تغییر و تبدیل غذا در بدن و شرکت مواد مغذی در بافت ها و عملکردشان در فعل و انفعالات بیولوژیکی و بالاخره دفع آنها از بدن و بالاخره سلامت جسمی تاکید دارد.
دانستن این که غذاها شامل درشت مغذی هایی مثل پروتئین، کربوهیدرات و چربی هستند و ضمنا حاوی مواد مغذی دیگری مثل املاح معدنی Minerals و ویتامین ها می باشند،
تنها تصویری کلی از این علم به شما می دهد و چنانچه در مبانی آن دقیق شویم با دریای عظیمی مواجه می شویم که فعلا نیازی به باز کردن بیشتر آن نمی بینم. ضمن آن که تغذیه با مسایل کلان بهداشتی در سطح جوامع بشری نیز در ارتباط است و حتی به عنوان
طب پیشگیری نیز مطرح می باشد.
2. باید توجه داشت که امروزه در کشورهای پیشرفته از افراد تحصیل کرده در علوم تغذیه به عنوان مسوول در
تیم درمانی پزشکی استفاده می شود و از همین روست که مهارت یا تخصص تغذیه درمانی یا Nutrition Therapy یا واژه ی امروزی و آشنای آن
**** درمانی Diet Therapy شکل گرفته و در نتیجه به جاست که بگوییم تغذیه مکمل برنامه های درمانی
Treatment Planning است و بدون آن برنامه های پزشکی متخصصان ناقص و ناتمام است.
3. اما با توجه به پیشرفت هایی که این علم داشته است، امروزه به عنوان
یکی از حلقه های اصلی در ورزش قهرمانی نیز از آن یاد می شود و از وقتی رقابت های ورزشی در مسابقات المپیک به اوج حساسیت رسید، ورزشکاران و مربیان شان به این فکر افتادند که بیشتر در مورد نحوه ی تغذیه و حفظ آمادگی شان اطلاع کسب کنند و بر همین اساس رویکرد تخصصی
تغذیه ی ورزشی Sport Nutrition نیز شکل گرفت. استفاده از مکمل برای ورزشکاران که خود این مقوله قدمتی بیش از هزار سال دارد، در زمره ی مهم ترین مباحث تخصصی تغذیه ی ورزشی است. نا گفته پیداست که با توجه به تنوع رشته های ورزشی مانند ورزش های قدرتی، ورزش های سرعتی دارای حرکات انفجاری، ورزش های استقامتی و... باید به دقیق ترین صورت ممکن به این رکن اصلی در آمادگی ورزشکار در جهت نمایش بهتر استعداد هایش در میادین ورزشی Performance پرداخت. امروزه معادلات زیادی برای تهیه و تنظیم برنامه های تخصصی تغذیه ای در تورنمنت های ورزشی مانند تغذیه در طول سفر، تغذیه قبل از مسابقات، تغذیه در روز مسابقات و تغذیه بعد از تمرین و مسابقات وجود دارد. این دقیقا همان چیزی است که همیشه تیم های ملی کشور خودمان در رشته های مختلف ورزشی بابت فقدان آن بیشترین آسیب ها را دیده است و هنوز هم مسوولان ورزش کشور در خواب خرگوشی به سر می برند!
4. اما در باره ی این که می فرمایید
فقط سراغ متخصص تغذیه ی ورزشی برو و بقیه را حتی اگر پرفسور باشند، بی خیال شو! :
معذرت می خواهم، اما مجبورم بگویم عمل به توصیه های یک دانش آموخته ی رشته ی تغذیه حتی در حد مقطع کارشناسی آن، شرف دارد به پیروی از افراد بی اطلاع و یا مربیانی که هرگز بویی از علم تغذیه نبرده اند و فقط الفاظ پروتئین، کربوهیدرات یا ویتامین به گوش شان خورده در حالی که هرگز نمی دانند پروتئین یعنی چه و چه کارکردی در بدن دارد، یا چه انواعی دارد، امینو اسیدها چه هستند و چه انواعی دارند و مکانیسم تاثیرشان بر عملکرد یک ورزشکار چگونه است! متاسفانه بسیاری از جوانان ورزشکار ما به دلیل ساده دل بودن و عدم آگاهی کافی گول سخنان برخی از این مربیان را خورده و به دست خود بلایی سر خودشان می آوردند که گاهی غرامت های بسیار سنگینی به اندازه ی از دست دادن جان خود به همراه داشته است! در نتیجه یک کارشناس تغذیه که شاید به زعم شما حتی کمتر روی تفاوت های تغذیه ورزشی با تغذیه ی افراد عادی کار کرده باشد، به دلیل اشراف کافی و مناسبی که از تاپیک های فیزیولوژی پزشکی و فیزیولوژِی تغذیه و گوارش دارد و از اصول اولیه ی تنظیم برنامه ی غذایی و محاسبات کالریکی و انرژِی مواد غذایی و ...آگاهی دارد و ضمنا شیوه های مختلف ارائه ی توصیه و مشاوره را می داند، به مراتب بیش از افرادی که فقط کلمات قلمبه سلمبه ی کراتین و فسفاژن و امثالهم را به کار می برند، می تواند به ورزشکار کمک کند و حتی اگر هم فرض کنیم کمک قابل توجهی نکند،
حد اقل به سلامت جسمانی ورزشکار صدمه ی جدی و ناگواری نمی زند!
5. البته تاکید درستی به تفاوت تغذیه ی ورزشی با تغذیه برای افراد عادی داشته اید و نمی توانم این نکته را کتمان یا رد کنم. اما مایلم بدانم چند نفر
متخصص تغذیه ی ورزشی - با تعریف علمی و درست آن - در کشور می شناسید؟! اگر توانستید 2-3 مورد را به حقیر هم معرفی کنید!...
حلا من اینجا به شما کمک می کنم و عرض می کنم در کشور ما حتی به اندازه ی انگشتان یک دست متخصص تغذیه ی ورزشی نداریم! مثال می زنم:
دکتر سید علی کشاورز که دکترای خود را در حدود سی سال قبل از فرانسه گرفته است چندی است که تنها به ترجمه ی یک یا دو کتاب در زمینه ی تغذیه ی ورزشی بسنده کرده و اکنون از او به عنوان متخصص تغذیه ی ورزشی نام برده می شود در حالی که اولا دانش او بیشتر در حد همان مباحث کلینیکال و تغذیه ی بالینی و پزشکی است و در ثانی سال ها از دانش روز فاصله دارد. دیگر چه کسی را می توانید معرفی کنید؟!... شاید شما خبر نداشته باشید اما من به شما عرض می کنم یکی از معدود متخصصین تغذیه ورزشی در کشور که بالاترین و به روز ترین معلومات را دارد یک پزشک عمومی است که به دلیل علاقه ی خود روی این رشته کارکرده و در دوره ها یا کورس های مختلف خارج از کشور شرکت کرده و با برترین پرفسورهای تغذیه ی ورزشی حال حاضر دنیا در ارتباط است. اما عده ی این متخصصین تغذیه ی ورزشی که البته شما هم همانطور که گفتم از این جهت که ورزشکاران باید توصیه های تخصصی را دنبال کنند، تاکید درستی روی آن داشته اید آن قدر کم است که
عملا دست ورزشکاران ما را از یافتن فردی که بتوانند مشکلات خود را با او در میان بگذارند و مشاوره و توصیه های مناسبی از او دریافت کنند خالی کرده است. حال در این شرایط باید چه کرد؟! آیا بهتر است به دانش همان مربیانی که فقط به تجربیات یا عناوین ورزشی خود متکی هستند اکتفا کنیم یا سراغ یک دانش آموخته ی رشته ی تغذیه در دانشگاه برویم، ولو دانش او در حد تغذیه ی کلینیکال بوده باشد؟؟!...
6. قبلا با جناب mehdidj نیز در این باره گفتگو کرده ام. من اینجا قصد ندارم از این کلاه نمدی برای خود ببافم! (کدام کلاه؟!) یا بگویم اطلاعات خیلی بالایی دارم! خیر. قبلا هم به ایشان عرض کرده ام که شاید بنده بیشتر روی مباحث Medical Nutritionکار کرده باشم، اما با این وجود بسیار به مقوله ی تغذیه ی ورزشی علاقمندم و سعی کرده ام در طول این 8-7 سال بعد از فراغت از تحصیلم روی این موضوع بیشتر کار کنم و همین جا هم بدون کوچکترین واهمه ای عرض می کنم هیچ ابایی از گفتن نمی دانم ندارم و قرار هم نیست یک نفر همه چیز بداند! مخصوصا دنیای عجیب و فوق العاده گسترده ی
مکمل ها Supplements که بیش از آن چه معمولا در اذهان مردم تصور می شود، پهناور است و روز به روز هم در حال ترقی و گسترش بیشتر است! (متاسفانه اغلب ورزشکاران جوان ما فکر می کنند همه چیز ورزش و به خصوص بد نسازی در مصرف این مکمل ها خلاصه شده و از اصل مطالب غافل اند!)
7.علت اصلی این پست طولانی من دفاع از حقانیت رشته ی تغذیه با توجه به مهجور بودن آن در سطح جامعه ی خودمان بوده، تا شاید دوستان ذهنیت بهتری نسبت به یک مشاور تغذیه ی درس خوانده! (نه یک متخصص اسمی و بدون مدرک! که هیچ گونه اطلاعات علمی ندارد) پیدا کنند.
با این همه باید از شما و همینطور از جناب mehdidj (و همینطور دوست دیگرمان roje_aria79 ) که می بینم حساسیت زیادی روی توصیه هایی که می کنید دارید و مشاهده کرده ام نسبت به تغذیه هم باور معقولی داشته اید و علاقمندان را به سمت دریافت برنامه ی غذایی از اهل فن علم تغذیه سوق داده اید، تشکر کنم. بدون شک دوستانی که به این تاپیک می آیند هم از این به بعد با این راهنمایی ها سعی خواهند کرد به جای توجه صرف به آنچه به صورت بازاری و تجاری مطرح است و گفته های فلانی و بهمانی، نگاه دقیق تری به تغذیه ی خود داشته باشند.
با آرزوی توفیق بیشتر برای شما دوست عزیز