1-سبزی پلو ماهی
2-لوبیا پلو شیرازی (چشم بلبلی)
3-رشته پلو
4-زرشک پلو با مرغ زعفرانی
5-لوبیا پلو
6-شیرین پلو با مرغ
7-باقالی پلو با ماهیچه
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1-سبزی پلو ماهی
برنج .... 1 کیلو گرم
شوید .... 350 گرم
جعفری .... 250 گرم
شنبلیله .... 150 گرم
گشنیز .... 150 گرم
سیر .... 150 گرم یا عصاره سیر
ماهی .... تعداد لازم
نمک و فلفل و زردچوبه .... به مقدار لازم
آرد سفید .... به مقدار لازم
1 - برنج را همراه آب و نمک چند ساعت بخیسانید.
2 - ماهی را همراه پیاز و نمک و فلفل و کمی روغن و یک عدد لیمو ترش بخوابانید تا مزه دار شود . برای این منظور زمان لازم برای ماهی های مختلف متفاوت است از 3 ساعت تا 7 -8 ساعت.
3 - در قابلمه ای مناسب آب را به همراه نمک به جوش آورده و برنج را در آن بریزید چند قل که زد برنج را آبکش کرده و کنار بگذارید .
4 - سبزی ها را پاک کرده و بشورید و بگذارید تا کامل خشک شود سپس خرد کرده ( برای خرد کردن از چاقوی تیز استفاده کنید که سبزی له نشود و آب نیندازد و به هیچ عنوان سبزی را برای خرد کردن در دستگاههای غذا ساز نریزید).
5 - ته دیگ مناسب را ته دیگ قرار داده (میتوانید از برگ کاهو و یا نان استفاده کنید) و یک لایه برنج روی آن بریزید سپس یک لایه سبزی و این کار را تا تمام شدن مواد ادامه دهید سپس نصف پیمانه مخلوط آب و روغن روی برنج بریزید در قابلمه را بسته و زمانی که اولین بخار از برنج بلند شد دم کنی روی آن قرار داده و به مدت 45 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید تا دم بکشد.
6 - ماهی ها را در مخلوط نمک و فلفل و آرد سفید بزنید و در روغن سرخ نمایید.
7 - پس از دم کشیدن برنج آن را در ظرفی مناسب بکشید کمی روی آن روغن بدهید و همراه ماهی سرو نمایید .
2-لوبیا پلو شیرازی (چشم بلبلی)
برنج .... 1 کیلو
لوبیا چشم بلبلی .... 2 پیمانه
شوید تازه .... 750 گرم
عصاره زعفران الیت.... 2 قاشق غذاخوری
پودر دارچین ... به دلخواه
1 - لوبیا چشم بلبلی را بخیسانید و چند بار آب آن را عوض کنید .
2 - دو برابر حجم لوبیا روی آن آب ریخته و بگذارید تا بپزد و آب آن به خوردش رود.
3 - شوید را خوب شسته و پس از خشک شدن خوب و یک دست خرد کنید .
4 - برنج را آب کش کرده و شوید و لوبیا را لابه لای آن ریخته و دم کنید .
5 - پس از دم کشیدن مقداری از برنج را با زعفران مخلوط کرده و برای تزیین روی برنج از آن استفاده کنید .
6 - اگر دسترسی به روغن کرمانشاهی یا حیوانی دارید نصف نصف با روغن مایع مخلوط کرده حرارت داده و پس از سرو روی برنج بدهید .
7 - این غذا را با مرغ زعفرانی یا گوشت میتوانید سرو کنید که دستور مرغ و گوشت مناسب را میتوانید در غذاهای مرتبط در همین صفحه پیدا کنید .
نکات :
1 - از شوید خشک هم میتوانید برای تهیه این غذا استفاده کنید . حدود 50 گرم شوید خشک برای 1 کیلو برنج مناسب است . شوید خشک را یک ساعت قبل بخیسانید تا تازه شده و خاک و خرده های آن برود و هنگام دم کردن لا به لای برنج بدهید .
2 - این غذا کمی چرب تر از سایر برنج ها سرو شود بسیار لذیذ تر خواهد بود .
3 - میتوانید کمی دارچین هم هنگام دم کردن لابه لای برنج بدهید که عطری بسیار عالی به برنج شما میدهد .
3-رشته پلو
رشته پلویی .... 400 گرم
برنج .... 1 کیلو گرم
گوشت چرخ کرده .... 500 گرم
کشمش پلویی .... 300 گرم
خرما .... 10 عدد
پیاز .... 1 عدد بزرگ
نمک ، فلفل و ادویه .... به میزان لازم
سوپ آماده الیت با طعم دلخواه
1 - پیاز را خرد کرده در روغن کمی تفت دهید . سپس گوشت را اضافه کرده و همراه پیاز تفت دهید تا آب آن کشیده شود. کمی نمک و فلفل و زرد چوبه اضافه میکنیم . کشمش های از قبل خیسانده را به همراه خرما که هسته آن را گرفته و چهار تکه اش کرده ایم چند دقیه به گوشت میفزاییم و از روی حرارت بر میداریم .
2 - برنج اعلا را که از قبل به مدت چند ساعت خیسانده ایم درون آب در حال جوش و نمک میریزیم چند قل که زد رشته ها را با دست جدا کرده و به برنج میفزاییم و پس از 2 -3 دقیقه آن را آبکش میکنیم .
3 - کف قابلمه ای مناسب را کمی آب و روغن ریخته و ته دیگ مرد نظر را کف ظرف میگذاریم و یک لایه برنج و رشته را میریزیم . روی آن از گوشت آماده شده میریزیم و یک لایه دیگر برنج و به همین ترتیب تا آخر . در آخر نیز نصف پیمانه مخلوط آب و روغن را روی برنج دهید.
4 - در قابلمه را گذاشته و زمانی که اولین بخار را داد روی آن دم کنی میگذاریم و به مدت 45 دقیقه روی شعله ملایم میگذاریم تا دم بکشد. زمان سرو میتوانید از کمی برنج زعفرانی برای تزیین استفاده نمایید.
نکات :
1 - در هر منطقه از ایران عزیز این غذا را با مواد مختلف سرو میکنند که به چند نمونه اشاره میکنیم . میتوان رشته پلو را ساده پخت و گوشت ران گوسفند را نیز همراه پیاز و رب و برگ بو به صورت جداگانه پخت و همراه این غذا سرو کرد. بعضی افراد این غذا را همراه مرغ زعفرانی پخته شده سرو میکنند . بعضی ها هم فقط با کشمش و پیازداغ و بعضی نیز فقط با گوشت و پیازداغ ساده و یا باگوشت قلقلی حتی عده ای نیز این غذا را به صورت ساده و با شکر میل میکنند . به هر صورت رشته پلو غذایی قدیمی است که در طول زمان با سلایق مختلف تهیه گردیده است .
2 - میتوانید کمی زیره لا به لای این پلو در زمان دم کردن بریزید که عطری خوب به این غذا میدهد.
4-زرشک پلو با مرغ زعفرانی
برنج ایرانی .... 1 کیلو
زرشک .... 5 قاشق غذاخوری
شکر .... 3 قاشق غذاخوری
کره .... 50 گرم
زعفران آب زده .... 2 قاشق غذاخوری
خلال بادام یا خلال پسته یا گردو .... جهت تزیین
مواد لازم برای مرغ زعفرانی :
مرغ (ران و سینه ) .... 1 کیلو
پیاز .... 1 عدد یا عصاره پیاز
زعفران آب زده .... 3 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل و کاری و پاپریکا .... به میزان لازم
1 - برنج را به صورت آبکش یا کته (هر روش که به آن علاقه دارید و برنج بهتری تهیه میکنید) آماده کنید .
2 - کره را به همراه نصف استکان آب روی حرارت قرار داده تا کره آب شود . سپس شکر را اضافه میکنیم شکر که آب شد زرشک پاک شده و شسته شده را اضافه کرده 1 تا 2 دقیقه که فقط زرشک براق شده و کمی تپل شود . میتوانید زعفران آب زده را در همین مرحله اضافه کنید و از روی حرارت بردارید.
3 - میتوانید مقداری از برنج سفید را با زرشک مخلوط کنید و برای روی کل برنج استفاده کنید.
4 - برای استفاده زرشک بر روی برنج و تزیین غذا میتوانید از خلال بادام یا پسته و یا گردو نیز استفاده کنید برای این منظور کافیه که این مواد را از قبل در آب بخیسانید و زمانی که خواستید برای روی برنج استفاده کنید آن ها را کمی در کره حرارت دهید . توجه کنید که این حرارت دادن فقط به اندازه ایست که این خلال ها براق شده و کمی تفت بخورند . چون اگر این زمان زیاد باشد سیاه و تلخ میشوند . پس برای این کار زمان 1 تا 2 دقیقه کافیست .
5 - برنج را در دیس مناسب کشیده و همراه زرشک و زعفران و خلال های مختلف با سلیقه و حوصله تزیین نمایید .
مرغ زعفرانی :
1 - مرغ ها را تکه کرده و در روغن کامل تفت داده تا طلایی شوند .
2 - پیاز را نگینی خرد کرده و در روغن سرخ میکنیم تا کاملا طلایی شوند .
3 - ادویه ها را به پیاز اضافه میکنیم . برای این مرغ از هر ادویه ای که دوست دارید میتوانید استفاده کنید از جمله پاپرکا ، فلفل چیلی ، کمی دارچین ، کمی کاری ، ادویه گرام ماسالا و .... که همه به ذائقه شما بر میگردد .
4 - لدویه ها را نیز کمی سرخ کرده و مرغ ها را که از قبل سرخ کرده ایم به پیاز اضافه میکنیم .
5 - زعفران را که آب زده ایم به همراه یک لیوان آب گرم به مرغ اضافه کرده در ظرف را گذاشته و روی حرارت ملایم قرار داده تا مرغ آرام آرام بپزد و کم آب شود
نکات :
1 - میتوانید از ته دیگ زعفرانی نیز کنار این غذا سود ببرید که با توجه به رنگ های این غذا و ترکیب مواد در این غذا بسیار مناسب میباشد .
2 - تزیین زرشک پلو مهمترین قسمت در تهیه این غذاست پس در این قسمت بیشترین سلیقه و ذوق را به خرج دهید . میتوانید زمانی که غذا را کشیدید کمی روغن کرمانشاهی را با روغن مایع مخلوط کرده حرارت دهید و روی این غذا بدهید که طعم و مزه ای عالی به این غذا میدهد .
3 - توجه کنید که زرشک را خوب تمیز کرده و دم و اضافات آن را کامل بگیرید خوب بشورید تا خاک نداشته باشد .
5-لوبیا پلو
برنج...نیم کیلو
لوبیا سبز....400گرم
پیاز متوسط..... 3 عدد
گوشت گوساله یا گوسفند.....400 گرم
رب گوجه فرنگی...... 1 تا 2 قاشق غذاخوری
نمك و چاشنی لیمو و فلفل الیت... به اندازه لازم
زعفران آبزده ...... 3 قاشق غذا خوری
1- پیاز را پوست بكنید و خرد كنید . سپس در روغن سرخ كنید تا رنگش طلایی شود . گوشت را به قطعات كوچك خرد كنید و به پیاز اضافه كنید . آن را بر روی شعله ی متوسط حرارت دهید تا رنگ گوشت عوض شود .
2- لوبیاها را بشویید و ریز خرد كنید در کمی روغن تفت داده تا رنگ آن عوض شود. آنها را با یكی دو لیوان آب داغ به گوشت و پیاز اضافه كنید و نیم ساعت روی شعله ی متوسط بگذارید.
3- وقتی که کم آب شد نمك ، فلفل و رب گوجه را هم اضافه كنید و آن را به مدت 15 دقیقه با حرارت متوسط بپزید . حالا مواد گوشتی لازم برای تهیه لوبیا پلو آماده شد.
4- برنج را آبکش کنید . سپس یک لایه از مواد گوشتی و یک لایه از برنج آبکش شده و زعفران آب زده در قابلمه بریزید ( یا برنج و مواد گوشتی را با هم در قابلمه مخلوط کنید ) سپس لایه بعد را بریزید تا آخر و به مدت30 دقیقه روی شعله ی كم حرارت دهید تا لوبیا پلو دم بکشد. بعد از این مدت غذا آماده سرو است
5- توجه کنید لوبیا پلو سریع میسوزد پس شعله را کم کنید و اگر عجله ندارید از شعله پخش کن استفاده کنید.
6- نان لواش برای کف لوبیا پلو به عنوان ته دیگ بسیار مناسب است که برای این کار ابتدا کمی روغن کف قابلمه بریزید وقتی داغ شد نان را پهن کنید و سپس مراحل بعد.
7- نکته کلیدی در خوب در آمدن لوبیا پلو زنده برداشتن برنج است ، یعنی برنج را زیاد در آب جوش نگه ندارید.و نکته دیگراستفاده جدا از زعفران در لابلای برنج است یعنی زعفران را به مواد اضافه نکنید تا عطر آن حفظ شود برای عطر بیشتر بعضی از کمی دارچین هم استفاده میکنند که بسته به ذائقه افراد است
6-شیرین پلو با مرغ
برنج .... 1 کیلو گرم
مرغ .... 1کیلو و نیم
خلال بادام .... 150 گرم
خلال پسته .... 150 گرم
پوست پرتقال یا نارنج .... 250 گرم
شکر .... 2پیمانه
زرشک .... 100 گرم
زعفران آب زده .... 2 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل .... به میزان لازم
پیاز .... 1 عدد یا عصاره پیاز
کره .... 100 گرم
1 - مرغ را به همراه نصف پیاز ، نمک ، فلفل و زردچوبه به صورت ساده آب پز کنید و کنار بگذارید تا خنک شود . سپس مرغ را تکه تکه کرده (ریش ریش به صورت درشت به اندازه یک انگشت ) . نصف دیگر پیاز را ریز خرد کنید در کمی کره تفت دهید و مرغ های تکه شده را نیز اضافه کنید . مرغ را تفت دهید تا کمی طلایی شود . سپس به اندازه نصف لیوان از آب مرغ را روی مرغ بدهید و به مدت 10 دقیقه در ظرف را ببندید و روی شعله ملایم بگذارید . مرغ شما آماده است آن را کنار بگذارید تا در زمان لازم از آن استفاده نمایید.
2 - شیرین کردن پوست مرکبات : برای این منظور پوست را کامل از سفیدی داخلی آن جدا کرده و پوست را خلال نمایید . سپس خلال ها را همراه آب حرارت دهید چند قل که زد آب آن را خالی کنید و این کار را 2-3 بار دیگر تکرار کنید . سپس خلال ها را در آب سرد ریخته و آب آن را هم هر چند ساعت عوض کنید . زمانی که پس از چشیدن تلخی در پوست نبود به همراه کمی آب و شکر خلالها را بجوشانید . پس از چند دقیقه جوشاندن آب آن را خالی کرده و بگذارید تا خنک شود .
3 - خلال بادام و پسته را در آب به مدت 2- 3 ساعت بخیسانید . و سپس در کمی کره به مدت 1 دقیقه تفت دهید . زرشک را هم به همراه شکر و کمی زعفران آب زده در کمی کره تفت دهید تا اندازه ای که زرشک ها سیاه نشود (2 - 3 دقیقه کافیست) . این مواد را هم کنار بگذارید.
4 - برنج را که از چند ساعت قبل خیسانده اید به صورت آبکش تهیه کنید . در این زمان دو روش برای پخت وجود دارد 1 - مواد را لابه لای برنج دهید و همراه با برنج دم کنید 2 - مواد را آماده کرده و در زمان کشیدن برنج در دیس مناسب لا به لای برنج بدهید.
در روش اول کف قابلمه را کمی آب و روغن دهید و یک لایه برنج بریزید سپس مقداری از مرغ ها و خلال بادام و پسته و زرشک و مقداری هم خلال پوست پرتقال بریزید و روی برنج کامل پخش نمایید . کمی زعفران آب زده بدهید و یک لایه دیگر برنج و این کار را تا آخر ادامه دهید . فقط توجه کنید که مقداری از مواد را برای روی شیرین پلو و تزیین آن نگه دارید . در قابلمه را دم کنی بگذارید و به مدت 45 دقیقه روی شعله ملایم قرار دهید تا دم بکشد.غذا را در ظرف مناسب بکشید و با باقیمانده مواد و برنج زعفرانی روی آن را تزیین نمایید.
در روش دوم برنج را ساده تهیه کنید و زمانی که قصد سرو آن را داشتید مواد را مرحله مرحله در دیس مورد نظر لا به لای برنج بدهید در آخر هم روی برنج را با مواد باقی مانده و برنج زعفرانی تزیین نمایید
7-باقالی پلو با ماهیچه
برنج ... 4 پیمانه
باقلا پاک کرده ... 3 پیمانه
شوید ... 2 پیمانه
ماهیچه گوسفندی ... 500 گرم
پیاز ... 2 عدد متوسط
برگ بو ... 2 عدد
عصاره زعفران دم کرده الیت ... نصف استکان
رب گوجه فرنگی ... 1 قاشق غذا خوری
نمک ، فلقل ، دارچین، زرد چوبه ... به مقدار لازم
1- برنج را از شب قبل با مقداری آب و 2 قاشق غذا خوری نمک بخیسانید .
2- گوشت را با یک عدد پیاز و برگ بو و کمی زرد چوبه و فلفل و مقداری آب روی حرارت بالا قرار دهید تا آب بجوشد، کف روی گوشت را بگیرید و حرارت را روی متوسط تنظیم کنید و به مدت 2 ساعت زمان پخت برای گوشت در نظر بگیرید .
3- در قابلمه مناسبی تا نصف آب بریزید، بعد از جوشیدن آب یک قاشق غذا خوری نمک به آن اضافه کنید و باقلا پاک کرده را داخل آن بریزید .
زمان جوشیدن باقلا در آب به نوع آن بستگی دارد . اگر از باقلا تازه استفاده میکنید حدود 15 دقیقه کافی است. اگر از باقلا فریز شده استفاده میکنید توجه داشته باشید که قبل از ریختن باقلا در آب کاملا یخ زدایی شده باشد و در اینصورت حدود 20 دقیقه در آب بجوشد کافی است .
4- بعد آب روی برنج را خالی کنید و برنج را داخل قابلمه بریزید . بسته به نوع برنج، در زمان معین برنج و باقلا را با هم آبکش کنید .
5- ته قابلمه حدود 2 قاشق غذا خوری روغن بریزید، ته دیگ مورد نظر را پهن کنید(میتوانید از برگ کاهو برای ته دیگ استفاده کنید که بسیار لذیذ و خوشمزه از کار در میاید)، یک لایه از مخلوط برنج و باقلا بریزید و کمی شوید اضافه کنید، به آرامی شوید را با برنج مخلوط کنید و دوباره لایه به لایه از مخلوط برنج و باقلا و شوید بریزید و در انتها تمام مواد را به آرامی مخلوط کنید . ( می توانید شوید را قبل از ریختن مخلوط برنج و باقلا داخل قابلمه، یعنی داخل آبکش با مواد مخلوط کنید تا کاملا یکدست شوند )
6- نیمی از زعفران دم کرده را همراه با یک استکان مخلوط آب جوش و روغن روی برنج بریزید و برنج را دم بگذارید. حدود یک ساعت الی یک ساعت و نیم زمان برای دم کشیدن برنج در نظر بگیرید .
7- بعد از پختن گوشت، آن را از آب خارج کنید . در انتهای طبخ گوشت باید به اندازه یک تا دو لیوان از آب گوشت باقی مانده باشد .
8- آب گوشت را صاف کنید، یعنی پیاز و برگ بو را خارج کنید و دور بریزید.
.
9- در تابه ای مقداری روغن گرم کنید، یک عدد پیاز باقیمانده را به صورت خلالی یکدست خرد کنید و همراه با کمی زردچوبه در روغن سرخ کنید تا طلایی شود. رب گوجه را اضافه کنید و تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود . بعد گوشت پخته را - که بهتر است به قطعات درشت خرد شده باشد - به همراه کمی نمک و دارچین داخل تابه بریزید . تمام سطح آنرا سرخ کنید ، باقیمانده زعفران را داخل تابه بریزید . نمک و ادویه آن را کنترل کنید و یک الی دو لیوان آب گوشت صاف شده را به مواد اضافه کنید و با حرارت متوسط درب ظرف را ببندید و 10 دقیقه گوشت را حرارت دهید.
10- وقتی برنج دم کشید مقداری روغن گرم کنید و روی پلو بریزید . پلو را داخل قابلمه به آرامی با کمک کفگیر مخلوط کنید و داخل دیس بکشید . نیمی از برنج را بکشید و گوشت آماده را روی آن قرار دهید و بقیه پلو را روی گوشت بریزید و غذا را سرو کنید
peymooneh