برگزیده های پرشین تولز

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
گزارش صدای روسیه
افق تازه اقتصادی ایران و روسیه

روسیه و ایران در حال آماده ‌شدن برای مرحله‌ جدیدی از همکاری اقتصادی خود هستند. لغو تحریمهای غرب علیه ایران درها را برای یکسری فرصتهای بزرگ اقتصادی در بسیاری از بخش‌های ایران از جمله انرژی و صنایع نفت ایجاد کرده است.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، به نقل از صدای روسیه، امروز روسیه یکی از 10 شریک اصلی اقتصادی ایران است، اما با توجه به پتانسیل موجود مبادله کالا بین دو کشور بسیار کمتر از آن چیزی است که می‌تواند باشد. سال گذشته تبادل کالا بین دو کشور با 40 درصد کاهش به دو میلیارد دلار رسید.



لواز جاگاریان سفیر روسیه در ایران اعلام کرده که دلیل اصلی این کاهش، تحریمهای یک جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران است. روسیه این تحریمها را غیرقانونی می‌داند و بارها آن را اعلام کرده است.



رجب ظفراف مدیر مرکز مطالعات ایران مدرن گفت: با توجه به لغو برخی از تحریم‌ها تهران آماده تعمیق همکاری‌های خود است.



ظفراف افزود: ایران همیشه علاقه‌مند به روابط عمیق و باثبات با روسیه بوده است و این حقیقت که روسیه روز به روز قوی‌تر می‌شود به ایران در تقویت مواضع خود کمک می‌کند.



بسیاری از کارشناسان معتقدند: زمانی که تحریم‌ها علیه ایران لغو شود ایران به سمت غرب خواهد رفت و در خصوص یکسری از مسائل مواضع ضد روسی اتخاذ خواهد کرد. اما آنها اشتباه می‌کنند زیرا بین ایران و غرب خطی وجود دارد که هیچگاه از روی آن عبور نخواهد شد زیرا ارزشهای کلیدی فرهنگ و تفکر ایران را تهدید می‌کند.



ظفراف گفت: به رغم تمام این سختی‌ها روسیه و ایران پروژه عظیم نیروگاه هسته‌ای بوشهر را اجرا کردند و در نتیجه ایران به تنها کشور خاورمیانه با نیروگاه برق هسته‌ای تبدیل شد. بی ‌شک مناسبات روسیه و ایران پتانسیل بالایی دارد.



وی خاطرنشان کرد: ایران برنامه‌ای در زمینه‌ توسعه میادین انرژی دارد که توسط دولت آماده شده است. براساس این برنامه ایران قصد دارد 20 نیروگاه هسته‌ای با ظرفیت کلی حداقل 20 هزار مگاوات برق در آینده نزدیک احداث کند.هزینه این کار دست کم 65 تا 70 میلیارد دلار خواهد بود.



صحبت‌ها درباره احداث واحد دوم نیروگاه بوشهر در جریان است. احداث این پروژه ممکن است همین امسال شروع شود.توافق مهم دیگر در زمینه پروژه‌های نفتی احتمالا به زودی انجام می‌شود.



پیشتر گزارش‌هایی مبنی بر احتمال خرید نفت روسیه از ایران در ازای صادرات کالاها منتشر شده است.



آنا کوکوروا تحلیلگر شرکت سرمایه‌گذاری آلپاری گفت: به لحاظ تئوری دو کشور مزایای قابل توجهی از این قرار‌داد کسب خواهند کرد.



کوکوروا افزود: این قرار‌داد احتمالا روابط با شرکای شرقی را افزایش خواهد داد. ما قادر خواهیم بود که کالاهایمان را با نفت ایران مبادله کنیم که باعث تحریک تولید در روسیه و فروش نفت ایران در اروپا خواهد شد.



این امر همچنین روی بخش نفت و تعدیل شرایط برای فعالیت شرکت‌های نفتی ایرانی در روسیه را باز می‌کند.



گازپروم و لوک اویل پیش‌تر اعلام کرده‌اند که نسبت به پروژه‌های نفتی ایران علاقه‌مند هستند.



لوک اویل و شرکت نروژی استات اویل قبل از شروع تحریم‌ها میدان نفتی اناران را توسعه می‌دادند.



ایران قصد دارد بخشهای اقتصادی تازه ای ایجاد کند و روسیه میتواند در این راستا به ایران کمک کند. اما هرگونه تلاش برای نزدیکی دو طرف واکنش منفی واشنگتن را به همراه داشته است.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی اعلام کرد
نقدینگی به 550 هزار میلیارد تومان رسید/ اصلاح نرخ سود بانکی با توجه به تورم انتظاری



مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی با بیان این که میزان نقدینگی در پایان آذر ماه با 19.6 درصد رشد نسبت به آبان ماه سال جاری به 550 هزار میلیارد تومان رسیده است گفت: مشکلات بخش تولید ربطی به بانک‌ها ندارد و بانک مرکزی و سیستم بانکی تلاش خود را برای تامین مالی تولید انجام داده و مشکلات ناشی از ساختار موجود است.

به گزارش خبرنگار بانک خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ابوالفضل اکرمی صبح امروز در یک نشست خبری میزان نقدینگی کشور تا پایان آذر ماه را 550 هزار میلیارد تومان اعلام و تصریح کرد:‌ این میزان نقدینگی نسبت به آذر ماه سال گذشته از 28.1 درصد رشد و نسبت به آبان ماه سال جاری از 19.6 درصد رشد برخوردار بوده است.

وی با بیان این که 2.7 درصد از افزایش نقدینگی در آذر ماه نسبت به آبان ماه سال جاری به دلیل افزوده شدن نقدینگی هفت بانک و موسسه جدید در آمار نقدینگی کشور است، گفت: اوراق مشارکتی که قرار است از هفته آینده طی مدت شش روز از سوی بانک مرکزی منتشر کنند تقریبا سه واحد از پایه پولی کم می‌کند که حدود 60 الی 70 درصد این کاهش تا پایان سال جاری مشاهده می‌شود.

وی با بیان این که در پی انتشار این اوراق 30 هزار میلیارد ریال از پایه پولی کم می‌شود، خاطرنشان کرد: ضریب فزاینده پولی به 5.6 رسیده است که با ضریب فزاینده در پایه پولی میزان تاثیر اوراق مشارکت بر روی نقدینگی قابل مشاهده خواهد بود.

اکرمی با بیان این که نرخ سود اوراق مشارکت در گذشته 20 درصد بوده است، خاطرنشان کرد: نرخ سود این اوراق جدید بانک مرکزی سالانه 23 درصد و با سررسید 6 ماهه که قابلیت رقابت با نرخ سودی که از سوی موسسات اعتباری پرداخت می‌شود را دارد با این تفاوت که نرخ سود اوراق مشارکت بانک مرکزی بدون ریسک است.

مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی در ادامه در مورد تناسب نرخ سود اوراق مشارکت با نرخ تورم تاکید کرد: متوسط نرخ تورم در طول سال گذشته 20 درصد بوده است و به استثنای سال گذشته در طول برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه نرخ تورم 15 درصد بوده است بنابراین هیچ اقتصاد‌دانی نمی‌گوید اگر نرخ تورم 30 الی 40 درصد شد، نرخ سود باید به همان میزان افزایش یابد.

به گفته اکرمی نرخ سود در نظر گرفته شده برای اوراق مشارکت جدید سیگنالهای مثبتی در پی خواهد داشت.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی اقتصاد که با شرایط رکود تورم روبرو هستیم، اعتقادی به تناسب یک به یک نرخ سود اوراق و نرخ تورم نداریم.

اکرمی در ادامه درباره اوراق مشارکت منتشر شده در گذشته از سوی بانک مرکزی گفت: نرخ سود آن اوراق 20 درصد بود که سررسید آنها به پایان رسیده و در دست مردم چنین اوراقی وجود ندارد.

مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا اوراق مشارکت منتشر شده از سوی بانک مرکزی رکود را تشدید نمی‌کند؟ گفت: در شرایط رکود تورمی قرار داریم و نرخ رشد اقتصادی سال 91 منفی بوده است در چنین شرایطی برای بررسی این که آیا اوراق مشارکت منجر به تعمیق رکود می‌شود، باید ریشه‌های بروز رکود را بررسی کنیم و ببینیم که آیا پرداخت تسهیلات منجر به رکود شده و یا مشکلات ساختاری بخش تولید باعث بروز این وضعیت شده است.

به گفته او 70 الی 90 درصد GDP را نقدینگی تشکیل می‌دهد.

وی با بیان این که مشکلات موجود به سمت عرضه اقتصاد برمی‌گردد و باید به دنبال رفع این مشکلات باشیم، گفت: بانک مرکزی تلاش خود را برای تامین مالی تولید انجام داده و مسائل و مشکلات تولید ربطی به بانک‌ها ندارد و به ساختار موجود برمی‌گردد.

به گفته او اگر انتشار اوراق مشارکت بانک مرکزی منجر به جابجایی نقدینگی از بازارهای سیال و غیر قابل اعتماد به مصارف قابل مشخص شود، امری مطلوب از نظر بانک مرکزی خواهد بود.

مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی در ادامه درباره کاهش نرخ تورم و در پی آن از بین رفتن شرایط تورمی اقتصاد گفت: اگر چه نرخ تورم کاهش یافته اما هنوز نمی‌توانیم بگوییم که در شرایط تورمی نیستیم .

وی با بیان این که همچنان رکود و تورم در اقتصاد وجود دارد اضافه کرد: مشکل طرف عرضه نیز حل نشده و بنا به آمار موجود اطلاعاتی مبنی بر این امر دریافت نکرده‌ایم.

وی با تاکید بر این که مشکلات طرف عرضه حل نشده است، گفت: مساله رکود و تورم عمیق‌تر از آن است که طی یکی دو ماه حل شود چرا که حجم نقدینگی به اندازه کافی بالا است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چرا سررسید اوراق مشارکت بانک مرکزی شش ماه در نظر گرفته شده است، گفت: اگر سیاست پولی اقتضاء کند باید از ابزارهای کوتاه مدت که مد نظر مقام پولی است برای انتشار اوراق مشارکت استفاده کنیم.

وی با بیان این که متاسفانه دارای ابزار کوتاه مدتی که منطبق با قانون عملیاتی بانک بدون ربا باشد نیستیم، اضافه کرد: حتی پیشنهاد دادم که مدت سررسید اوراق کوتاه‌تر از شش ماه باشد چرا که نیازی نیست که نقدینگی به مدت شش ماه در اختیار بانک مرکزی باشد.

اکرمی تاکید کرد: به دنبال معرفی ابزارهای کوتاه مدت که سایر بانک‌های مرکزی در اختیار دارند، هستیم.

مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی در ادامه درباره تغییر نرخ نرخ سود گفت: بنا به آخرین بسته سیاستی نظارتی بانک مرکزی که مربوط به دی ماه 90 است، بانک‌ها در تعیین نرخ سود سپرده‌ها آزاد هستند اما سقف سود تسهیلات در عقود مشارکتی 18 تا 21 درصد و عقود مبادله‌ای 14 تا 15 درصد است.

اکرمی با تاکید بر این که در ان زمان تورم 20 درصد بود افزود: بانک مرکزی تلاش کرد که اصلاحیه‌ای را روی بسته مورد نظر اعمال کند و آخرین بار بسته‌ای را در آبان ماه ارائه داد اما شورای پول و اعتبار افزایش نرخ سود را به دلیل حمایت از تولید به صلاح ندانست.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به احتمال اجرای قانون هدفمندی از تیر ماه باید روی اصلاح نرخ سود با توجه به تورم انتظاری هدفمندی کار کنیم در این راستا در حال تجدید نظر در حد کارشناسی هستیم تا در صورت صلاحدید مقامات بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار نرخ سود اصلاح شود.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس
نتایج 12 دوره پایش محیط کسب‌وکار در ایران منتشر شد/ دسترسی به منابع مالی بزرگترین مانع

در نتایج گزارش‌های پایش محیط کسب‌وکار آمده است: بهتر است به ‌جای گسترش زیرساخت‌ها، نرم‌افزارهای لازم برای توسعه، نظیر سازوکارهای تأمین مالی و سازوکارهای تضمین حقوق مالکیت، به‌ویژه از طریق بهبود و کارآمدی دستگاه قضایی، تقویت شوند.

13920315000312_PhotoA.jpg

به گزارش خبرگزاری فارس، گروه مطالعات محیط کسب ‌و کار مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی از پاییز 1389 تاکنون در پایان هر فصل، ارزیابی تشکل‌های اقتصادی سراسر کشور از وضعیت مؤلفه‌های ملی محیط کسب‌وکار در ایران را با ابزار پرسشنامه استخراج و نتایج آن را در قالب گزارش‌های فصلی پایش محیط کسب‌وکار در ایران را منتشر می‌کند.

«محیط کسب‌وکار عبارت است از مجموعه عواملی که در اداره یا عملکرد بنگاه‌ها مؤثر‌اند، اما تقریباً خارج از کنترل مدیران بنگاه‌ها قرار دارند».

با استفاده از این تعریف عملیاتی می‌توان مؤلفه محیط کسب‌وکار را در یک منطقه یا کشور، در یک بخش، نظیر کشاورزی و نیز در زمان‌های مختلف، شناسایی و اندازه‌گیری کرد.

با وجود گزارش‌های جهانی (مانند گزارش بانک جهانی)، پایش ملی محیط کسب‌وکار، چه ضرورتی دارد؟

صرف‌نظر از اشکالات نظری گزارش انجام کسب‌وکار (بانک جهانی)، مؤلفه‌های این نوع گزارش‌ها، معمولاً همه واقعیت‌های روز بازار و کسب‌وکار در ایران (مانند فرهنگ کاری و مفاسد اقتصادی) را پوشش نمی‌دهند و وضعیت محیط کسب‌وکار در ایران را به تفکیک استان‌ها و بخش‌های اقتصادی نیز ارائه نمی‌کنند.

در حالی که سیاست‌گذاران و تصمیم‌سازان اقتصاد ایران به تحلیل‌ها و اطلاعات روزآمد، مستمر و به تفکیک استان‌ها و بخش‌های اقتصادی از موانع سرمایه‌گذاری و تولید و اداره بنگاه‌ها نیاز دارند.

روش استخراج و سنجش مؤلفه‌های ملی محیط کسب‌وکار

برای شناسایی و تعریف مؤلفه‌های ملی محیط کسب‌وکار در ایران، در پاییز 1388 از 5 تشکل اقتصادی مادر دعوت شد مستندات خود درباره موانع و مشکلات اداره بنگاه‌ها در ایران را به مرکز پژوهش‌ها ارائه کنند.

با روش پژوهش داده ـ بنیاد از منابع ارسالی تشکل‌های مادر، مؤلفه‌های محیط کسب‌وکار ایران به ‌صورت موانع مشترک اداره بنگاه‌ها در همه حوزه‌های کاری در سراسر ایران شناسایی شد.

فهرست اولیه مؤلفه‌های ملی محیط کسب‌وکار ایران طی زمستان 1388 تا بهار 1389 با کمک مدیران 80 تشکل اقتصادی سراسری و با روش دلفی طی سه مرحله، استخراج شدند.

از پاییز 1389 پرسشنامه پایش محیط کسب‌وکار، شامل 22 مؤلفه ملی محیط کسب‌وکار ایران در پایان هر فصل برای بیش از 900 تشکل اقتصادی شناسایی شده در سراسر کشور با نمابر ارسال می‌شود. در این پرسشنامه‌، از مدیران تشکل‌های اقتصادی خواسته می‌شود ارزیابی خود از وضعیت هریک از مؤلفه‌های 22‌گانه را در فصل مورد بررسی با اختصاص کمیتی بین 1 (بهترین ارزیابی و حالتی که مؤلفه مورد نظر اخلال خاصی در اداره یا عملکرد بنگاه‌ ایجاد نمی‌کند) تا 10 (بدترین ارزیابی و حالتی که شدت اخلال آن مؤلفه در عملکرد یا اداره بنگاه‌ها، بنگاه‌ها را در معرض تعطیلی قرار داده است) ارائه دهند.

در پردازش نظرات رسیده، سهم امثال متبوع تشکل و سهم بخشی متبوع تشکل از تولید ناخالص داخلی به ‌عنوان دو وزن در تهیه میانگین نهایی ارزیابی تشکل‌های هر استان و کل کشور، لحاظ می‌شود.

نتایج و پیام‌های گزارش‌های پایش برای سیاست‌گذاری

در طول 12 دوره گزارش فصلی محیط کسب‌وکار، مجموعاً 938 تشکل اقتصادی با تکمیل پرسشنامه‌های این مطالعه، تلاش کرده‌اند مطالبات و نیازهای خود به سیاستگذاری و قانونگذاری را به اطلاع نمایندگان مجلس شورای اسلامی برسانند.

ناظران و مشاوران علمی این مجموعه مطالعه، از برآیند پاسخ‌های رسیده، نتایج زیر را قابل استحصال دانسته‌اند:

1. مهمترین مانع در اداره بنگاه‌ها از نظر تشکل‌های مشارکت‌کننده، دسترسی به منابع مالی است.

2. زیر‌ساخت‌های اقتصادی نظیر برق و جاده، امروزه دیگر مانع بزرگی برای اداره بنگاه‌ها نیستند و در تخصیص بودجه‌های ملی بهتر است به‌ جای گسترش زیرساخت‌ها، نرم‌افزارهای لازم برای توسعه، نظیر سازوکارهای تأمین مالی و سازوکارهای تضمین حقوق مالکیت، به‌ویژه از طریق بهبود و کارآمدی دستگاه قضایی، تقویت شوند.

3. تشکل‌های اقتصادی مشارکت‌کننده از برخی استان‌ها نظیر کهگیلویه و بویراحمد، آذربایجان غربی، همدان و خراسان جنوبی با میانگین‌های وزنی بالاتر از 5/6 (از ده) مجموعاً نسبت به تشکل‌های مشارکت‌کننده از سایر استان‌ها ارزیابی‌های بدتری از مؤلفه‌های ملی محیط کسب‌وکار ارائه می‌دهند که این مسئله تحقیق و پیگیری بیشتری می‌طلبد.

4. برخی موانع اداره بنگاه‌ها در طول 3 سال منتهی به تابستان 1392 به‌تدریج بدتر ارزیابی شده‌اند؛ نظیر تحریم‌های اقتصادی و نوسان در قیمت مواد اولیه.

5. در طول سه سال گذشته، تشکل‌های اقتصادی فعال در بخش خدمات با میانگین 15/6، ارزیابی نسبتاً بدتر و تشکل‌های اقتصادی فعال در بخش کشاورزی با میانگین 99/5، ارزیابی نسبتاً بهتری از مؤلفه‌های ملی محیط کسب‌وکار ارائه کرده‌اند و میانگین ارزیابی تشکل‌های فعال در بخش صنعت نیز 11/6 (از 10) بوده است.

انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی اعلام کرد
تجدیدنظر در نرخ سود بانکی با اجرای فاز دو هدفمندی/ مشکل تولید نقدینگی نیست

مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها در سال آینده،‌ گفت: برای مهار انتظار تورمی، تجدید نظر در نرخ سود بانکی برای سال آینده ضروری است.

13921030000525_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ابوالفضل اکرمی امروز در نشستی خبری با بیان اینکه آخرین بسته بانک مرکزی در دی ماه سال 90 تدوین شد، اظهارداشت: طبق این بسته نرخ سود سپرده‌ها آزاد و نرخ سود تسهیلات عقود مبادله ای 14 و 15 درصد و نرخ سود عقود مشارکتی 18 تا 21 درصد تعیین شد.

وی ادامه داد: بانک مرکزی پس از آن در دوره‌های زمانی مختلف تلاش کرد اصلاحیه‌هایی را به شورای پول و اعتبار ارائه کند و این کار در قالب گزارش های بانک مرکزی ارائه شد.

اکرمی اضافه کرد: اما پس از بحث و بررسی در شورای پول و اعتبار ، اعضا با بازنگری در نرخ سود موافقت نکردند.

وی با اشاره به احتمال اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها از تیر ماه سال آینده، گفت:‌ به همین دلیل برای کنترل انتظارات تورمی نیازمند تجدید نظر در نرخ سود بانکی هستیم.

مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی افزود: بانک مرکزی بررسی‌های کارشناسی را برای تعیین نرخ سود بانکی انجام می‌هد و نتایج آن را به مسئولان مربوطه ارائه خواهد کرد.



*پیش‌بینی استقبال از اوراق مشارکت ۲۳ درصدی

وی با اشاره به نرخ سود 23 درصدی تعیین شده برای اوراق مشارکت تصریح کرد: تعیین این نرخ علامت بسیار خوبی به بازار خواهد بود و پیش‌بینی می‌کنیم عرضه این اواق با استقبال مواجه شود.

اکرمی با بیان اینکه در تعیین نرخ سود باید به دوره‌های بلندمدت تورم توجه داشت، گفت: در 40 سال گذشته متوسط نرخ تورم 20 درصد بوده است که این نرخ در دو برنامه توسعه ای چهارم و پنجم به طور متوسط 15 درصد بوده است.

وی با اشاره به شوک تورمی در سال گذشته و افزایش نرخ تورم به 40 درصد اظهارداشت: هیچ اقتصاددانی معتقد نیست نرخ سود متناسب با تورم، 40 درصد تعیین شود بلکه روند بلند مدت تورم برای تعیین نرخ سود تعیین کننده است؛ بانک مرکزی اعتقادی به تناسب یک به یک نرخ سود و تورم ندارد.

اکرمی ضمن بیان اینکه 10 هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت 1.02 درصد اثر روی پایه پولی دارد ، گفت: انتشار 30 هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت 3.06 درصد بر پایه پولی اثر انقباضی داشته و همچنین در میان مدت 2.7 درصد بر کاهش نرخ تورم تاثیرگذار خواهد بود.

مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه انتشار اوراق مشارکت توسط بانک مرکزی به رکود دامن نمی‌زند،‌افزود: ریشه رکود ناشی از طرف عرضه اقتصاد کشور است و با آسیب شناسی که انجام شده مسائل بخش تولید متوجه کمبود نقدینگی نیست بلکه 65 تا 70 درصد تولید ناخالص داخلی را نقدینگی تشکیل می دهد.

اکرمی تصریح کرد: **** بانکی کشور تمام تلاش خود را برای تامین مالی بخش تولید انجام داده و مسائل و مشکلات تولید عمیق‌تر از کمبود نقدینگی است.

مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به نقدینگی 550 هزار میلیاردی در پایان آذر ماه سال جاری گفت: در 9 ماهه سال جاری حجم نقدینگی 19.6 درصد افزایش یافته که بخشی از آن به دلیل افزوده شدن آمارهای 7 موسسه اعتباری بوده است.

وی با بیان اینکه ضریب فزاینده پولی به 5.544 افزود: البته 2.7 درصد از نقدینگی موجود ناشی از آمارهای موسسات پولی بوده و همچنین بازپرداخت سر رسید اوراق مشارکت بانک مرکزی بر رشد نقدینگی تاثیرگذار بوده است.

اکرمی در پاسخ به این سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه چرا دوره زمانی اوراق مشارکت از یک سال به 6 ماه کاهش یافته است، گفت: سیاست های پولی ماهیت کوتاه مدت دارند و بانک مرکزی از ابزارهای کوتاه مدت براساس نیاز و شرایط اقتصادی استفاده می‌کند.

وی با بیان اینکه 40 درصد رشد نقدینگی معمولا در سه ماهه آخر سال ایجاد می شود، گفت: پیشنهاد بنده این بود که حتی دوره زمانی از 6 ماه هم کمتر شود تا بانک مرکزی بتواند در مدت کوتاهی از ابزار کوتاه مدت برای کنترل نقدینگی استفاده کند.

مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی ادامه داد: البته نیازی به نگهداری یک ساله پول در بانک مرکزی نیست چرا که این اقدام موجب افزایش هزینه‌ها می‌شود.

انتهای پیام/م
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


دولت یازدهم مراقب عملکرد بانک‌ها باشد
افزایش نقدینگی؛ ۶ ماه اخیر در برابر ۶ سال مسکن مهر

افزایش نقدینگی در 6 ماه اخیر به 40 هزار میلیارد تومان رسیده است در حالی که کل نقدینگی تزریق شده توسط مسکن مهر در طی 6 سال، 47 هزار میلیارد تومان بوده است.

13920619000481_PhotoA.jpg

به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری فارس، سایت مسیر آنلاین نوشت: در حالیکه دولت یازدهم با انتقاد شدید از دولت های گذشته در بخش افزایش نقدینگی، ارائه خط اعتباری به مسکن مهر و افزایش پایه پولی را دست کردن در جیب مردم و تورم زا اعلام کرد، آمارهای جدید حکایت از آن دارد که نقدینگی در شش ماهه گذشته به میزان 40 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است؛ میزان افزایش نقدینگی مزبور از طریق افزایش پایه پولی و صرف آن در بخشهای تولیدی و صنعتی نیست بلکه از طریق افزایش ضریب فزاینده ناشی از عملکرد بانکها - بویژه بانکهای خصوصی - است

با افزایش ضریب فزاینده از 5.1 به 5.5 در شش ماهه اخیر، نقدینگی به میزان 40 هزار میلیارد تومان افزایش یافت؛ ضریب فزاینده ناشی از عملکرد بانکها - بویژه بانکهای خصوصی- است که رابطه مستقیمی در ارائه تسهیلات و وامهای کوتاه مدت دارد. بانکها این تسهیلات را عمدتاً بجای بخشهای تولیدی، در بخشهای بازرگانی با سود بالا پرداخت می کنند.

این بدان معناست که تورم ناشی از عملکرد بانکها از جنس تورم مخرب است و تاثیر مثبتی در اقتصاد ندارد اما تورمهای ناشی از افزایش پولی که در بخشهای تولیدی بکار گرفته می شد از نوع تورم تولیدی و اشتغالزاست.

گفتنی است کل نقدینگی تزریق شده توسط مسکن مهر در طی 6 سال ، 47 هزار میلیارد تومان بوده است

شایان ذکر است با وجود اثرات تخریبی مشهود افزایش ضریب فزاینده، بانک مرکزی همچنان اصرار به افزایش نقدنیگی از طریق ضریب فزاینده را دارد تا پایه پولی.

در این خصوص ابوالفضل اکرمی مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی می گوید: حجم نقدینگی تا پایان آبان ماه امسال به 530 هزار و 700 میلیارد تومان رسیده که نسبت به اسفند سال گذشته 15٫2 درصد رشد دشته است. این رقم در مقایسه با آبان سال گذشته 25٫1 درصد رشد داشته است.

وی با بیان اینکه هر نوع نقدینگی به هر دلیل ایجاد شود، تورم‌زا نیست و صحبت از تورم بدون لحاظ عوامل رشد آن ممکن است سبب برداشت‌های غلط از سیاست‌های اجرایی شود، گفت: از نظر کیفی عوامل موثر بر رشد نقدینگی ترکیب بهتری داشته است، حجم رشد نقدینگی در آبان ماه سال گذشته 18٫8 درصد بوده که این عدد در آبان ماه امسال 3٫6 درصد کمتر است.

معمولا نقدینگی از دو محل پایه پولی و ضریب فزاینده رشد می‌کند و بخش عمده نقدینگی در سال جاری از محل افزایش ضریب فزاینده پولی بوده است.

در ادبیات اقتصادی گفته می‌شود اگر رشد نقدینگی ناشی از رشد ضریب فزاینده پولی باشد مطلوب است،ضریب فزاینده موجب رشد نقدینگی می‌شود، اما این رشد از پولی که در درون چرخه وجود داشت تامین شده است.

وی با بیان اینکه بانک‌ها در این مدت با گردش نقدینگی که در اقتصاد ایجاد کرده‌اند، زمینه رشد نقدینگی از محل پایه پولی را فراهم کرده‌اند، افزود: تقریبا پول جدیدی در مدت 8 ماهه به اقتصاد تزریق نشده است و پایه پولی رشد نکرده است.

مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی در خصوص ضریب فزاینده گفت: عدد ضریب فزاینده در پایان آبان ماه به 5٫487 رسید که 16٫2 درصد در مدت 8 ماهه اخیر رشد داشته در حالی که رشد ضریب فزاینده در مدت مشابه سال گذشته 4 درصد بوده است.

به گفته وی رشد ضریب فزاینده در آبان ماه امسال نسبت به آبان سال گذشته 13 درصد برآورد شده است.

اکرمی با تاکید بر اینکه پایه پولی در سال جاری کنترل شده است،‌ گفت: هدف بانک مرکزی این است که بانک‌ها با استفاده از پول‌های موجود در اقتصاد منابع را برای بخش‌های مختلف اقتصادی تجهیز کنند تا تنها ضریب فزاینده افزایش یابد.

وی با بیان اینکه اقتصاد ایران ظرفیت رشد نقدینگی متناسب با نیاز خود و بدون نیاز به منابع بانک‌ مرکزی را دارد، تصریح کرد: برنامه‌‌ریزی بانک مرکزی استفاده از پول‌های موجود در تامین مالی اقتصاد و پوشش تقاضای نقدینگی است.

مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به شرایط رکود و تورم در اقتصاد ایران، اظهارداشت: یکی از راهکارهای از بین بردن رکود در اقتصاد رشد نقدینگی است اما برنامه بانک مرکزی در این زمینه عدم افزایش رشد پایه پولی و رشد نقدینگی از محل رشد ضریب فزاینده پولی است.

برای افزایش ضریب فزاینده بانک مرکزی نرخ سپرده قانونی را افزایش نداد و نرخ‌های موجود همانند سال 90 است اما وقتی ترکیب سپرده‌ها از بلند مدت به میان مدت و کوتاه مدت تغییر می‌کند، نرخ سپرده قانونی متفاوت می‌شود.

نسبت سپرده قانونی ارتباط معکوسی با نوع سپرده‌ها دارد و اگر سپرده‌ها به سمت دوره‌های میان مدت و کوتاه مدت حرکت کند، نرخ سپرده قانونی افزایش می‌یابد.

عامل دوم تاثیرگذار بر ضریب فزاینده میل به نقدینه‌خواهی مردم است زیرا هر چقدر به سمت بانکداری الکترونیک و پول نقد حرکت کنیم، ضریب فزاینده پولی رشد خواهد کرد.

این مقام مسئول در بانک مرکزی افزود: همچنین به هر میزان که بانک‌ها حجم ذخایر مازاد خود را کاهش دهند، به رشد ضریب فزاینده پولی کمک می‌کند.

وی با اشاره به وضعیت پایه پولی در آبان ماه امسال، گفت: پایه پولی در آبان ماه امسال نسبت به آبان سال گذشته 10٫7 درصد رشد داشته اما آبان ماه نسبت به اسفند سال گذشته رشد پایه پولی حدود صفر بوده است؛ این در حالی است که رشد پایه پولی در آبان 91 نسبت به آبان 90 حدود 33٫4 درصد رشد داشته است.

مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه کنترل پایه پولی، تاثیر بسیار قابل توجهی در مهار تورم دارد، افزود: یکی از علل اصلی رشد 33٫4 درصدی پایه پولی در آبان 91 نسبت به آبان 90، رشد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی بوده است.
 

saeed.soury

Registered User
تاریخ عضویت
29 دسامبر 2012
نوشته‌ها
259
لایک‌ها
19
محل سکونت
Tehran
ترس از انتخابات؛ هدفمندی یارانه‌ها را به کما برد!

در حالی چالش‌های پیش روی دولت و مجلس برای اجرای هدفمندی یارانه‌ها در سال بعد از افت و خیزهای فراوان، منجر به تعلیق اجرای هدفمندی تا سال آینده شده ‌که اکنون مشخص می‌شود ‌دلایل این افت و خیز در تصمیم‌گیری و در ‌‌نهایت تعلیق اجرای هدفمندی چه بوده است.

سرانجام امروز مجلس پرونده بودجه سال ۹۳، اولین بودجه دولت روحانی را بست؛ بودجه‌ای که از‌‌ همان روز تقدیمش به مجلس شورای اسلامی با چالش روبه‌رو شد و برخی نمایندگان مجلس در اعتراض به بخش‌هایی از آن تهدید به استعفا کردند؛ تهدیداتی که البته به هیچ وجه عملی نشد.

اما این شروع چالش‌های بودجه روحانی بود و پس از آن تازه نوبت به ‌هدفمندی یارانه‌ها رسید و فشار مجلس برای آنکه دولت موضوع هدفمندی یارانه‌ها در فاز دو را در قالب یک تبصره و نه یک لایحه جداگانه به مجلس ارائه کند؛ تبصره‌ای که در ‌‌نهایت به مجلس رفت و باز هم جنجال آفرین شد.

نرخ سوخت و موضوع پرداخت یارانه نقدی و میزان و چگونگی آن، که بنا به استدلال مجلسیان در تبصره گنجانده نشده بود، همگی منجر به آن شد که فشار از سوی نمایندگان بر دولت زیاد شود؛ فشاری که تماما بر دوش دولت افتاد و مجلس سعی بر آن داشت که اساسا موضوع حذف برخی از دهک‌های یارانه‌ای و تعیین نرخ سوخت را به شکل کامل مسئولیت دولت قلمداد کند.

سرانجام این چالش‌ها منجر به آن شد که در پیشنهادی از سوی نمایندگان مجلس موضوع هدفمندی یارانه‌ها برای اجرا، تا تیر ماه سال آینده به تأخیر بیفتد و دولت در این زمان مسئول شد تا با ایجاد اصلاحاتی در قانون، نحوه ادامه و مسیر آتی این قانون را مشخص سازد.

پیش از این در گزارشی، «تابناک» دست به این گمانه‌زنی زد که به احتمال بسیار ‌موضوع دست دست کردن مجلس و دولت در خصوص هدفمندی یارانه‌ها، با توجه به تبعات تورمی و اثرات مستقیمی که افزایش نرخ سوخت و حذف دهک‌ها بر زندگی‌ خانوار دارد، در ارتباط مستقیم با انتخابات آتی مجلس و همچنین موضوع اقبال عمومی به دولت روحانی در اولین سال ریاست جمهوری وی است.

اینکه اجرای هدفمندی یارانه‌ها به شکلی که نه در آن آینده نرخ سوخت تعیین شده ‌و نه سازوکار مشخصی برای حذف دهک‌های یارانه‌ای در آن وجود دارد می‌تواند به قیمت از دست رفتن پشتوانه مردمی در انتخابات مجلس برای بسیاری از نمایندگان و همچنین از دست رفتن امید مردم به دولت روحانی در بعد اقتصادی شود.

این موضوع البته در حد گمانه‌زنی ‌نماند و امروز عزت الله یوسفیان ملا ‌‌صریح به این موضوع اشاره کرده است.
.ترس از انتخابات؛ هدفمندی یارانه ها را به کما برد!وی در گفت‌وگو با یکی از خبرگزاری‌ها اشاره کرد‌: با رصد‌ در مصاحبه‌ها، درمی‌یابیم ‌افرادی دنبال قطع یارانه‌ها و گرانی بنزین هستند که حوزه انتخابیه آن‌ها را نمی‌شناسد، این نمایندگان عمدتاً تهرانی هستند، ولی در شهرستان‌ها عمدتاً‌ نمایندگان با نگرانی این موضوع را دنبال می‌کنند.

یوسفیان تأکید کرد: مطمئن باشید هر نماینده در جریان بررسی این بند از بودجه ۹۳ نظر خود را با توجه به انتخابات آینده مجلس داده است؛ در این موضوع دولت و مجلس به شدت تحت تاثیر انتخابات آینده مجلس و دولت تصمیم گرفتند.

وی در خصوص هدفمندی البته اشارات جالب توجه دیگری نیز داشته است. یوسفیان ملا بیان کرده: مجلس با دولت به جمع بندی درباره هدفمندی یارانه‌ها نرسیده است بنابراین دولت تا خردادماه سال ۹۳ باید به اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها با شیوه کنونی ادامه دهد.

یوسفیان ملا دوباره و تلویحا این امر را نیز ‌تأیید کرده که مجلس در ‌‌نهایت مسئولیت هدفمندی یارانه‌ها را بر گردن دولت انداخته ‌و گفته: اینکه دولت چقدر و چطور و به چه کسی یارانه پرداخت کند، بسته به نظر دولت است و نیازی نیست ‌برای اجرا از مجلس مجوز دریافت کند. از آنجایی که تبصره هدفمندی یارانه‌ها در مجلس تا خرداد ماه کان لم یکن شده، فعلاً قیمت بنزین و سایر حامل‌های انرژی تغییر نخواهد کرد، ولی دولت در قیمت گذاری بنزین مخیر است و خودش تصمیم می‌گیرد که چه زمانی و چطور قیمت بنزین را به فوب خلیج فارس برساند

گفته‌های یوسفیان ملا در حالی است که شاید باید گفت، موضوع ارائه سبد کالایی از سوی دولت، تلنگری شدید هم به نمایندگان و هم به دولت وارد کرد؛ شوکی که از اتفاقات ناشی از توزیع این سبد ب بدنه جامعه منتقل شد و در سطح رسانه‌ها هم در داخل و هم در خارج بازتاب شدیدی داشت، شاید نمایندگان و دولت را به صرافت انداخت که موضوع اجرای هدفمندی یارانه‌ها با وضعیت فعلی و در یک فضای کاملا مبهم و تاریک، می‌تواند تبعات شدیدی در پی داشته باشد. تبعاتی سنگین هم برای اقتصاد کشور وهم برای آینده نمایندگان و دولت روحانی.

در ‌‌نهایت همه این‌ها دست به دست هم داد و موضوع آینده‌نگری نمایندگان در خصوص انتخابات آتی مجلس‌ به تأیید یوسفیان ملا، منجر به آن شد که سر هدفمندی یارانه‌ها بریده شود و اجرای آن تا تیر سال آینده، یعنی تا زمانی که دولت چاره‌ای برای اجرای این طرح چالشی پیدا کند، به تعلیق افتد.

حال باید منتظر ماند و دید، دولت با این بار سنگینی که مجلس تماما بر دوشش گذاشته است چه خواهد کرد و آیا دولت روحانی می‌تواند نخستین آزمون سخت اقتصادی خود را با نمره قبولی از سوی افکار عمومی جامعه پشت سر بگذارد یا خیر‌ و آیا این آزمون بزرگ به قیمت از دست رفتن محبوبیت دولت روحانی حداقل در بخش اقتصادی تمام خواهد شد یا آنکه بر میزان این محبوبیت خواهد افزود؟

منبع: تابناک
 
  • Like
Reactions: xms

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
خاتمی :حماسه سیاسی امسال با رفع کدورت‌های سال‌های اخیر تکمیل شود



صدها تن از دانشجویان دانشگاه‌های سراسر کشور در آستانه 22 بهمن ماه با رئیس جمهور اسبق کشورمان دیدار و گفت و گو کردند.





به گزارش گروه دریافت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این دیدار حجت الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی با اظهار خوشحالی از این‌که در جمع پر شورو زنده و رو به آینده دانشجویان حضور دارد، گفت:« لازم می‌دانم 22 بهمن، سالروز پیروزی انقلاب را تبریک عرض کنم از این جهت که این انقلاب، تداوم یک رویکرد وخواست و حرکتی بود که ملت ما از ده‌ها سال پیش از این شروع کرده بود و اوجش را در انقلاب دیدید و با این انقلاب به آینده بهتر نگاه می کرد.»



وی افزود:« بنده معتقدم اگر با انصاف نگاه کنیم، که شما هم اهل انصافید، در عظمت آن تردید نمی‌کنید ونیز در پیوند این انقلاب با دین و دینی بودن انقلاب، البته دینی که خواستار سربلندی ملت و آبادانی کشور و رفع ظلم‌ها و ستم‌ها بود و در انقلاب بود.»



گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی دفتر حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدخاتمی، رئیس بنیاد باران تصریح کرد:« انقلاب معمولا گرانیگاه تحولی است که بصورت طبیعی در زندگی انسان‌ها رخ می‌دهد یعنی زندگی انسان بستر تحول دائمی است گرچه همه تحول‌ها تکاملی نیستند گاهی تحول به سوی قهقراست؛ گاهی انقلاب هم به معنی بازگشت به عقب است، ولی اگر نگاه عمیق و دقیق بکنیم برآیند و جهت کلی تحول در زندگی بشر تکاملی است یعنی به سوی افزایش عقلانیت، نگاه علمی به جهان، آگاهی انسان به جهان افزایش تجربه انسان، دستیابی بیشتر انسان به حقوق خود برخورداری بیشتر از مزایای طبیعی و از جمله سیر آن به سوی آزادی یعنی لحظه به لحظه جامعه بشر به سوی آزادی پیش می‌رود این برآیند تحولی است که درمتن جامعه بشری وجود دارد.»



رئیس دولت اصلاحات ادامه داد:« انقلاب گرانیگاه و نقطه اوج تحول است، شرایطی که در جامعه است گاهی ایجاب می‌کند این تحول سریع و بنیادی و همه جانبه و بصورت انفجاری باشد که گاهی هم بصورت تدریجی ادامه پیدا می‌کند.»





وی با بیان این‌که « انقلاب باید دو خصوصیت داشته باشد تا به آن بگوئیم انقلاب مطلوب»، اظهار داشت:« یکی اینکه تحول را تسریع می‌کند ولی به سود مردم، یعنی در جهت تغییر وضع ناگوار و ناپسند است ،برای ایجاد وضع مناسب‌تر .»





سید محمد خاتمی تاکید کرد:« خصوصیت دوم این‌که در صورتی انقلاب مطلوب است که مبتنی بر خواست و اراده مردم باشد، یعنی مردم صاحب انقلاب باشند، مردم انقلاب کننده باشند والا اگر بدون حضور مردم باشد کودتاست، توسط گروه های پرمدعا و دور از مردم که در خانه های تنگ و تاریک به یک نظریاتی رسیده‌اند و این را به عنوان نظرات خلق و مردم مطرح کردند بعد از اینکه روی کار هم بیایند می‌خواهند فقط این را به عنوان خواست توده‌ها و خلق بر جامعه تحمیل کنند که حاصل هر دو آنها تبدیل یک دیکتاتوری به دیکتاتوری دیگر است.»



وی یادآور شد:«انقلاب مطلوب انقلابی است مبتنی بر خواست واراده ملت.معتقدم انقلاب اسلامی ما هر دو خصوصیت را داشت از جمله اینکه نگاهش فقط به تخریب وضعیت موجود نبود، بلکه ایجاد وضعیت مطلوب بود و از دلش هم جمهوری اسلامی در آمد.جمهوریت خواست تاریخی مردم ماست برای حاکمیت بر سرنوشتشان.اسلامیت هم دین اکثریت جامعه ماست و بر گرفته از نگاه مثبتی است که جامعه ما به فرهنگ و بینش اسلامی دارد اسلامی که همه احساس کردیم و می‌کنیم در سایه آن می توانیم به حقوق خودمان برسیم.این پیشنهادی بود که جمهوری اسلامی مطرح کرد. »



رئیس موسسه بین المللی گفت‌وگوی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها گفت:«یک نظریه‌ای قبل از انقلاب بود، بزرگانی هم مطرح کردند ممکن است باعث سوء تفاهم برای ما بشود بخصوص برای شما دانشجویان و جوانان که هم تحول خواه و اهل تحلیل و اندیشه‌اید، باید به انقلابتان به عنوان تحول اساسی احترام قائل شوید و هم تحلیل درستی از انقلاب داشته باشید باید توجه داشته باشید که گاهی ممکن است نظریاتی مطرح شود که ممکن است درست هم باشد، ولی ممکن است دچار سوء تفاهم شویم و آن اینکه انقلاب را یک حرکت دائمی می دانستند که در مقابل ثبات وجود دارد و می گفتند مرگ انقلاب ها زمانی است که به **** تبدیل شود، **** خواستار ثبات است و انقلاب خواستار تحرک و پویایی،بنابراین وقتی به **** تبدیل شد خودش باعث میرائی انقلاب می شود.»





رئیس بنیاد باران در ادامه تصریح کرد:«این نظریه از این جهت غلط است که باید توجه داشته باشیم انقلاب دو مرحله دارد یکی مرحله پیش از پیروزی است که کار انقلاب تخریب وضع موجود و به هم زدن وضع حاکم است و متاسفانه بعضی ها در همین مرحله می مانند بعد از پیروزی انقلاب هم کارشان همین است یا متاسفانه دیدشان کم است یا ویژه خواران وفرصت طلبانی که بعد از انقلاب به صحنه می‌آیند و می‌خواهند خواست های خود را بر جامعه تحمیل کنند و برای جا افتادن خود شروع به تخریب هر چیزی می کنند که نمی‌پسندند.»



خاتمی ادامه داد:« تخریب قبل از پیروزی در ذات انقلاب نهفته است، ولی انقلاب موفق انقلابی است که روحیه بعد از پیروزی انقلاب هم دارد.اگر همه‌اش تخریب باشد جامعه به آشفتگی و ویرانی و هرج و مرج دچار می شود، اتفاقا انقلاب مطلوب این است که خواستار ایجاد **** جدید باشد منتهی گاهی بازتولید **** این است که این ضد انقلاب است گاهی هم هیچ نظمی نمی‌خواهیم نظم ما در بی نظمی است که آن هم به معنی ابتر بودن انقلاب است.»



وی با بیان این‌که «انقلاب صحیح این است که تخریب می‌کند برای این‌که بسازد»، اظهار داشت:« چه بسازد؟ آنچه بدبوده و آن را نابود کرده و خلاف آن‌را ایجاد بکند. اگر در جامعه فساد بوده، انقلاب موفق این است که جامعه غیر فاسد روی کار بیاید، اگر ***** و شکنجه بوده تحقیر مردم بوده **** مطلوب این است که در آن آزادی و رهایی و عزت و حرمت نهادن به باشد، اگر در آن فقر و اختلاف طبقاتی بوده، **** مطلوب آن است که تلاش بکند فقر از بین برود و عدالت در جامعه حاکم شود.»



رئیس دولت اصلاحات افزود:« بنابراین انقلاب در مرحله قبل از پیروزی یک سلسله آرمان‌هایی دارد و یک سلسله انرژی برای تخریب آن چیزی که خلاف آن آرمان‌هاست و بعد از پیروزی انقلاب ساختن جامعه بر اساس آرمان‌ها هست که باید به آن توجه کند.من فکر می کنم انقلاب اسلامی ما هر دو وجهش (متکی بر خواست و اراده مردم بودن و هم خواستار تبدیل وضعیت بد به بهتر)را داشت.»



انقلاب ما "کلمه" در برابر "سلاح" و "گل" در برابر "گلوله" بود



سید محمد خاتمی با تاکید بر این‌که «انقلاب ما کلمه در برابر سلاح و گل در برابر گلوله بود»، اظهار داشت:«شاید در عمل تندروی هایی شده بود که درست نبود که اگر این را هم با انقلاب های دیگر مقایسه کنیم از آن کمتر بوده است.روح انقلاب ما تکیه بر خشونت برای از بین بردن خشونت نبود، ولی به شدت با حمایت و حضور مردم برای از بین بردن خشونت و وضع ناگوار مردم به صحنه آمدند.»



وی ادامه داد:« دوم این‌که خواست **** جانشین روی کار بیاید که جنبه‌های منفی در آن نباشد و جنبه‌های مثبت باشد و تحقق پیدا کند. اینکه اینقدر تاکید روی جمهوری اسلامی شده با توجه به اصطلاحات خلافت و حکومت اسلامی یعنی اسلامی که با جمهوریت سازگار است و البته جمهوریتی که با ارزش‌های اصیل اسلامی سازگار است.»



رئیس دولت اصلاحات تصریح کرد:« خواست تاریخی ملت ما آزادی در برابر استبداد، پیشرفت در مقابل عقب افتادگی و استقلال در مقابل وابستگی به بیگانه بود. البته همه اینها متناسب با معیارهای فرهنگی دینی و آن چیز یکه مایه هویتی تاریخی ماست باشد.باید ملاکی بدست بیاورید هم اینکه راه خود را برای آینده مشخص کنید که کدام راه بروید از کجا آمدید پدران شما چه کردند، تاریخ گذشته خودتان را بخوایند شما ادامه دهنده آن راه هستید و هم ملاک برای ارزیابی داشته باشید.»



وی با طرح این سئوال که «آیا انقلابی که ایجاد شده روند امور بر همان اساس است یا انحراف ایجاد شده؟»، گفت:« وقتی می‌گویم اصلاحات این است که اگر در مقام ساختن و سازندگی مشکلات وجود دارد ما با تکیه بر معیارهایی که انقلاب و مردممان داشتند بخواهیم آن روش ‌ها را اصلاح و به سوی آرمان‌ها حرکت بکنیم.»





رئیس‌جمهور اسبق کشورمان با اشاره به مباحثی که از سوی دانشجویان حاضر در جلسه مطرح شد، اظهار داشت:« دوستان توقعاتی از دولت و جامعه داشتند اولا خدمتتان عرض بکنم، سطح تخریب آنقدر زیاد بوده که حالا حالا ها باید صبر بکنید تا به نقطه صفر برسیم توقع اینکه مشکلات یک شبه حل بشود را نمی‌شود داشت، اما توقع داریم ولو آهسته و پیوسته به سوی حل مشکلات برویم.»



خاتمی ادامه داد:« من واقعا تعبیر حماسه سیاسی را درمورد انتخابات اخیر قبول دارم؛ منتهی نکته هایی را هم دارم که خطاب من هم به مردم و هم به دولت و هم به شما هست، برای این‌که این روندی که انقلاب ما داشت و می خواست تداوم پیدا بکند و نیز همه خشنود باشیم به این امیدی که ایجاد شده تقویت بشود این نکات را عرض می کنم خدمت دوستان عزیز؛ یکی از دستاوردهای بزرگ آنچه رخ داد، نزدیک تر شدن دولت و ملت بود این خیلی مساله مهمی است ما که اتکایی جز مردم و خواست مردم نداریم، وقتی این فاصله می‌افتد، مشکلات بزرگی ایجاد می‌شود که از جمله آن‌ها آسیب پذیر تر شدن مردم در مقابل توطئه‌ها و فشارهای بیگانگان یا فعا‌ تر شدن نیروهای منفی در درون جامعه است و ما در طی سال‌های گذشته لحظه به لحظه جدایی بیشتر میان دولت و ملت را می‌دیدیم.این جو را فاصله این انتخابات کمتر کرد.»



وی یادآور شد:« شعارهایی مطرح شد و حداقل تعهداتی که ریاست محترم دولت در قبال مردم مطرح کرد و داد، مورد خواست مردم بود و اتفاقا معتقدم همه را به مسیر ساختن انقلاب را که از آرمان‌ها دور افتاده بود، نزدیک‌تر کرد و این حادثه درمسیر تامین خواست‌هایی بود که در مسیر انقلاب ما بود.»





سید محمد خاتمی در ادامه با بیان این‌که «این حماسه باید با رفع کدورت‌هایی که در این سال‌ها ایجاد شده تکمیل بشود»، اظهار داشت:« منشاء آن را فعلا کاری ندارم، نفرت‌ها و کدورت‌هایی که رخ داده است مسائلی است که خیلی به کشور ما آسیب زد.»



وی تاکید کرد:« ما نیاز داریم از این انتخابات و دولت استفاده بکنیم تا زمینه‌های هم دلی را در کشور تقویت بکنیم، برای رفع مشکلات عدیده‌ای که بخشی از آن ناشی از بد اداره کردن کشور ومشکلات درونی و غفلت از خواست ملت و عدم احترام به آنها بوده و بخش دیگر ناشی از فشارها و تحریم ها و مشکلاتی که دشمنان یا کسانیکه عزت و سربلندی ما را نمی‌خواهند یا فقط به منافع خود می‌اندیشند ایجاد کردند، مشکلات مشکلات عدیده‌ای است و امروز برای حا آن‌ها نیازمند همدلی هستیم.»





مردم عزیز! همه کارها در اختیار دولت نیست و کارشکنی‌ها در مقابل دولت فراوان است



رئیس‌جمهور اسبق کشورمان ادامه داد:« می‌خواهم به مردم عزیز که شما نخبگان و نمایندگان آنهائید عرض کنم که به این مشکلات توجه داشته باشند و توقعات خودشان را با توجه به حجم مشکلات و امکانات محدود دولت جلب بکنند که این تصور و تقاضا را نداشته باشند که یک شبه مسائل حل بشود.توجه داشته باشید همه کارها در اختیار دولت نیست بعلاوه کارشکنی ها بسیار در مقابل دولت فراوان است.»



خاتمی با تاکید بر این‌که «دولت با یک سری فوریت هایی روبرو است که آن‌ها باید حل بشود»،گفت:« وقتی می‌آیند و به رییس دولت می گوید ذخیره گندم شما که باید 60-70 روز باشد، امروز کم شده است این از مسائلی است که باید در اولویت قرار گیرد، بنده خودم یادم هست سال 78 یا 79 در آستانه عید نورز که همه مردم می‌خواستند شاد باشند به من گزارش دادند ذخیره گندم در تهران 3 روز است این یعنی از مرز بحران هم گذشته است، بنده این را به هیچ کس نگفتم حتی به ***** هم نگفتم، تمام تلاش من و وزارت بازرگانی و دیگران این بود که با انتقال گندم‌هایی که در استان های دیگر بیشتر است ذخیره تهران را بالا ببریم تا از این بحران بگذریم حتی با قیمت بالاتر و هر طوری که می‌شد تلاش کردیم این اتفاق بیافتد و واقعا آن دو سه شبی که گفتند مشکل تا حدودی حل شده تمام ذهن من مشغول این مساله بود.»



وی تصریح کرد:« می‌خواهم این را بگویم که خیال نکنید که دولت فراغت بال دارد و نمی‌پردازد به بسیاری از مسائل دیگر؛ این دولت با مسائل و مشکلات فراوانی روبرواست.ملت توجه داشته باشد که هم مشکلات روزمره خیلی سنگینی دارد هم میراثی که از گذشته مانده است بسیار میراث سختی است و اصلاح ان سخت است و امکانات دولت که اندک است و این اندازه حل مشکلات نیست و هم اینکه کارشکنی ها و موانع هم در کار او زیاد است.»



رئیس بنیاد باران اضافه کرد:« نکته دیگر خود دولت است و آن اینکه این مسائل فوری او را غافل از مسائل اساسی نکند، بخصوص انچه را با مردم در میان گذاشته و به خاطر آن رای گرفته و تعهد کرده است و از جمله اساسی ترین آنها حقوق اساسی مردم است. مردم در اثر این انقلاب حاکم بر سرنوست خودشان شدند این حاکمیت بر سرنوشت‌شان باید تثبیت شود و عواملی که سبب پایمال شدن این حقوق می شود باید با آن برخورد بشود، اینها یک شبه قابل حل نیست.ولی این توقع هست که مسائل فوری و ضروری دولت را غافل از مسائل اساسی که در جامعه ما هست نکند و ما هم نباید توقع داشته باشیم یک شبه مسائل حل شود.ولی بدانیم به سوی حل آن‌ها حرکت می شود.»



وی تصریح کرد:« انصافا در همین مدت کم ما شاهد موفقیت‌های نسبتا خوبی در مورد دولت هستیم حتی در مسائل اقتصادی و مدیریتی کشور.شما فضای دانشگاه‌ها و مطبوعات و جامعه را دیده بودید و می بینید که بالاخره تغییر کرده که نفس خود همین انتخابات سبب این فضا در جامعه شده است.8 درصد کاهش نرخ تورم و استقبال از تولید وسرمایه گذاری در کشور نکات مثبتی است. وضعیت بین المللی در حال سامان پیدا کردن است.در تحریم‌ها شکاف ایجاد شد، فشارها کاهش یافت و اینکه هیات‌های عالی رتبه اروپایی و... می‌آیند و قرارداد می‌بندند خود نشان از تغییر است. »



خاتمی یادآور شد:«البته اینها گام اول است که فشارها کاهش یافت و گام دوم بسیار مهم‌تر است و امیدوارم دولت بتواند گام دوم را هم که در جهت تامین منافع اصیل ملت و مصالح اساسی هست بردارد که هم زمان می برد و هم اساسی تر است ولی خوشحالیم که گام اول محکم برداشته شد.»





وی با بیان اینکه «از این فضا دولت و ملت باید استفاده کنند»، اظهار داشت:«اقتدار ملی ما در گرو پیشرفت و توسعه است که طی سالهای گذشته با وقفه عجیبی روبرو شده است. با آن وضعیت وپول هنگفت نفت رشد منفی را شاهد بودیم.عسلویه از جای پر رو نق تبدیل به جای گرد و خاک گرفته شد.سرمایه‌هایی که از کشور خارج شد نشانه وضعیت نامناسب کشور در این بخش در سال‌های گذشته بوده است.»



رئیس دولت اصلاحات ادامه داد:« پیشرفت و توسعه هم در گرو اهتمام به بخش خصوصی و سرمایه گذاری و کار افرینی است که تردیدی هم در آن نیست اما بخش خصوصی در این مدت مشکلات بسیار زیادی پیدا کرد، در حالی که بخش خصوصی سه چیز می خواهد؛حرمت و امنیت و سودمعقول.اگر بخش خصوصی دارای حرمت و حمایت دولت نباشد ما شاهد رانت خواری و ویژه خواری در کشور خواهیم بود و سرمایه های کشور از بین خواهد رفت.»



خاتمی با تاکید بر این‌که «خصوصی شدن یعنی تصدی دولت را کم کردن»، افزود:« متاسفانه دولت ما دولتی است که بخش قابل توجه فعل و انفعالات صنعتی کشور را تصدی گری می‌کند در این مدت بدنه دولت به شدت متورم شد و شاهد استخدام‌های بی اساس زیاد کردن کارمندان و...بودیم، در حالی‌که باید تصدی گری کم شود ودر این میان جلب اعتماد و ایجاد امنیت به بخش خصوصی بسیار مهم است .»



به گزارش روابط عمومی دفتر حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدخاتمی، وی خاطر نشان کرد:«امروز دولت محترم باید بداند اقتدار ملی در گرو پیشرفت و توسعه است که آن هم در گرو تولید روز افزون و کار افرینی و ابتکار و ابداع است و این کار باید بدست بخش خصوصی انجام شود و باید از موقعیت هایی که هست در این زمینه استفاده بکند.ما در زمان خود مالیات را از 45 د صد به 25 در صد برای بخش خصوصی کاهش دادیم و صندوق توسعه ملی را برای بخش خصوصی ایجاد کردیم اینها مشکل پیدا کرده و بهم خورده است.»



خاتمی در ادامه اظهار داشت:« نکته دیگر که اتفاقا باید دیپلماسی ما فعال شود، ما برای توسعه نیاز به بیرون داریم، نیاز به معنای ذلت نیست ما هم امتیازاتی داریم از جمله موقعیت فوق العاده مهم ما در منطقه است که می تواند در تبادل نیازها به این نکات مثبت تکیه بکنیم و انچه می خواهیم بگیریم.»





وی تاکید کرد:« حضرات محترم اولا ما نیاز داریم به سرمایه و امکانات خودمان سرمایه ‌هایی است که ایرانیان خارج از کشور دارند ما به سرمایه تکنولوژی و بازار جهانی احتیاج داریم، دیپلماسی فعال یعنی بهره مندشدن از این جریانات؛ حالا که موفق شده و گام اول را محکم برداشته، باید در زمینه گسترش ضوابط با احترام متقابل وعادلانه و نیز زمینه برای جذب امکانات و دانش خارجی و تکنولوژی خارجی با حفظ منافع ملی تلاش بکنیم.»



رئیس دولت اصلاحات تصریح کرد:« باید ده‌ها عسلویه در مملکت ایجاد بشود، باید در تولید بتوانیم با تکنولوژی‌های نوینی که در دنیا هست کارایی بیشتر ایجاد بکنیم اما پیشرفت شرایطی دارد که باید فراهم بشود. دیپلماسی خارجی باید همت خود را خرج جذب امکانات خارجی به کشور، جذب تکنولوژی خارجی و نیز حضور در بازارهای خارجی برای پیشرف بکند.»







خاتمی مساله دیگر را اتصال علم با مدیریت عنوان کرد و افزود:« این بدان معناست که توجه ویژه‌ای به آموزش عالی به دانشگاهها ومراکز پژوهشی ما بشود وشرط اول این است دانشگاهی ما، استاد ما ،دانشجوی ما، احساس حرمت و امنیت بکند، حیات دانشگاه ما به آزادی اندیشه، بیان و فکر و اطلاعات در جامعه است که متاسفانه وجود نداشته و باید این را ایجاد بکنیم که حتما این فضای سال‌های اخیر، این ستاره‌دارکردن‌های بی‌مورد، بی حرمتی به استاد و جایگزین گردن استادان با سابقه با کسانی که با شرایط خاصی آمدند مانعی بر تحقق این مهم بوده است.»



وی ادامه داد:« مراکز علم ما باید تولید کننده علم و امید و چشم انداز به سوی آینده باشند و بعد دولت می‌تواند با آنها اتصال پیدا کند، در راس دولت باید اتاق های فکری با حضور اندیشمندان و متفکران تشکیل بشود و در هر دستگاهی اتاق فکر باشد.»



رئیس بنیاد باران با بیان اینکه «بخش عمده‌ای از مشکلات امروز ما ناشی از جدایی نظر از عمل است»، اظهار داشت:« از کارهایی که ما کردیم این بود که زمینه را برای کاراموزی و کارهای ارتباط دانشجویان و اساتید فراهم کردیم.اتصال علم با مدیریت در درجه اول حرمت نهادن به دانشگاهست و رونق بخشیدن به مراکز دانشجویی و دانشگاهی و ایجاد فضای امن و ازاد و نه دلهره اور .دولت باید خود را نیازمند به دستگاه علم و علم آفرینی و مهارت آفرینی بداند.»





رئیس دولت اصلاحات تاکید کرد:« اتصال دولت با حوزه‌های علمیه به خصوص بزرگان آن که متاسفانه بعضی جریانات دائما در حال تخریب آن‌ها و این اتفاق مبارک هستند نکته مهم دیگری است که دولت باید نسبت به آن اهتمام ورزد، البته بزرگان حوزه علمیه شانشان اجل بر این است که تحت تاثیر آن قرار بگیرند ولی تزریق و دروغگویی و ذهنشان را درگیر می‌کنند که دولت می تواند این ذهنیت ها را درست بکند.»



وی یادآور شد:« توصیه بنده ارتباط مستمر دولت با بدنه اندیشمند و روشن حوزه های علمیه هست.ما نیازمند نظرات نو هستیم در دنیای امروز نیازمند راهگشایی هستیم، در دنیای امروز با توجه به شناخت مسائل امروز و نیازها و مطالبات جامعه این ارتباط می‌تواند دولت را نیرومند کند و کارش را پیش ببرد.»



خاتمی اضافه کرد:« نکته مهم دیگر تقویت بیشتر رابطه دولت و ملت است که در این بخش که رسانه ملی که از دولت ارتزاق می‌کند اگر نگوئیم خرابکاری لااقل به آقای رئیس‌جمهور و دولت، کم لطفی دارد و دولت محترم باید ارتباط خود را با ملت از طریق رسانه‌ها و تشکیلاتی که ارتباط را با مردم دارند داشته باشند.»



وی یکی دیگر از راه‌کارها را «ارتباط مستمر با اصحاب فرهنگ، اندیشه و هنر» عنوان کرد و گفت:« این بخش جامعه تحقیر را بر نمی‌تابند، در بسیاری از مقاطع انها تحقیر شدند، به آن‌ها توهین شده، باید دولت به عنوان حامی آن‌ها در عرصه باشد و بخصوص آزادی‌های مثبت برای این بخش بسیار مهم است.»



رئیس‌جمهور اسبق کشورمان «تامین حقوق اساسی ملت» را از دیگ نکات مهم دیگری عنوان کرد که باید دولت به آن توجه داشته باشد و اظهار داشت:« ملتی که به این دولت رای داده است و برای پیروزی این انقلاب تلاش کرده، دلش می‌خواهد نظامی آزاد و آباد داشته باشد و البته شاهد آزادی های اساسی توام با اخلاق عدالت و معنویت که روح دین است باش و تامین حقوق اساسی ملت و نهادینه کردن تشکل‌ها جریانات سیاسی احزاب و گروه‌ه از جمله خواسته‌های ملت است.»



وی در بخش پایانی سخنان خود اظهار داشت:« ضمن سپاس از اقدامات دولت دائما تذکر می‌دهیم ، تعهدی که با ملت شده و بر اساس شعارها و رویکردهایی بوده که رای مردم را گرفته شده و دولت باید به آنها پای بند باشند که الحمدالله در مقام سخن و عمل همواره دولت به آن پای‌بند بوده و بر آن پافشاری کرده‌اند و هر موقع چنین بوده و بر تعهدات شان تکیه کردند، فشارها بر ایشان بیشتر شده، آقای رئیس‌جمهور باید متکی بر مردم باشد و روی تعهداتش بماند.»



سید محمد خاتمی خاطر نشان کرد:«باید شکیبا باشیم وتوقع نداشته باشیم مشکلات یک شبه حل بشود و با تغییر این فضا به فضای همدلی، حصرها را منتفی کنیم و همه در کنار همدیگر برویم به سوی آینده، البته راه پرسنگلاخی پیش رو است.»
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
بحران اقتصادی جدیدی در راه است؟


آیا آشفتگی اخیر بازارهای مالی، افزایش نرخ‌های بهره بی‌اثر، سقوط ارزهای بازار نوظهور همگی به دلیل تجدیدنظر بانک مرکزی آمریکا در سیاست پولی و عقب نشینی از تدابیر محرک مالی بوده و قرار است بحران اقتصادی جدیدی رقم بخورد؟



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تا مدت نه چندان قبل بازارهای نوظهور ناجی اقتصاد جهانی به شمار می‌رفتند. در سال 2009 که تولید ناخالص داخلی اقتصادهای توسعه یافته 3.43 درصد کاهش یافت، اقتصادهای بازار نوظهور 3.1 درصد رشد کرد. سرمایه گذارانی که به دنبال جایی برای بالا بردن ثروتشان بودند، سرمایه خود را به این بازارها سرازیر کردند.



اما پولی که پس از بحران مالی 2009 به این اقتصادها سرازیر شد، اکنون در حال خارج شدن است که در نتیجه آن ارزهای این اقتصادها سقوط و بازارهای سهام‌شان افت کرده و بانک‌های مرکزی در تلاش برای پشتیبانی از ارز ملی اقدام به افزایش نرخ‌های بهره به قیمت قربانی کردن اقتصاد واقعی کرده اند.







رد پای بانک مرکزی آمریکا در آشفتگی بازارهای نوظهور


هولگر اشمایدینگ، اقتصاددان ارشد برنبرگ بانک در لندن معتقد است جهان با بحران مالی جدیدی روبرو نیست با اینهمه شماری از اقتصادهای نوظهور با چالش‌های جدی مواجه شده اند که ممکن است به یک بحران مالی واقعی برای این کشورها تبدیل شود.



یک کارشناس بازار مالی نیز در این باره می‌گوید باید میان اقتصادهای نوظهور مختلف تمایز قائل شد. مشکلاتی که کشورهای دچار بحران سیاسی مانند ترکیه و آرژانتین با آن روبرو هستند با جنس مشکلات هند یا برزیل که ذخایر ارزی بالایی دارند و در موضع قدرتمندی برای جلوگیری از بحران هستند، تفاوت دارند.



دلیل اصلی آشفتگی ارزی تصمیم بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) برای کاهش خرید اوراق قرضه داخلی است که نشان می‌دهد اقتصاد آمریکا به اندازه کافی قوی شده تا نیازی به سیاست‌های تسهیل مقداری پول نداشته باشد. اما آیا تغییر سیاست بانک مرکزی آمریکا عامل این آشفتگی است؟



اشمایندیگ می‌گوید این بار آمریکایی‌ها واقعا مقصر نیستند. آمریکایی‌ها مدت مدیدی برای تقویت رشد اقتصادشان سیاست پولی آسانی را اتخاذ کردند و اکنون می‌خواهند به نفع اقتصادشان این سیاست را سخت‌گیرانه‌تر کنند.



از سوی دیگر مشکلات این اقتصادها با این حقیقت که نگرانی وحشت آفرین است و وحشت موجب بحران می‌شود، تشدید شده است. در واقع ترس ضعیف شدن اقتصادهای نوظهور و واکنش‌های وحشت زده پیامد آن، عامل بزرگ‌تری در کاهش ارزش ارزها نسبت به خود این ضعف بوده است. این پدیده ای بوده که در چند هفته گذشته در جریان بوده است. به عنوان مثال پزوی آرژانتین 15 درصد در 23 ژانویه سقوط کرد و این وضعیت به سرعت به بازارهای نوظهور دیگر بویژه ترکیه، آفریقای جنوبی و روسیه گسترش یافت.







بزرگ‌ترین سقوط ارزهای نوظهور در پنج سال گذشته


ارزش پزوی آرژانتین 23 درصد در ژانویه کاهش یافت که بزرگ‌ترین کاهش از بحران مالی سال 2002 این کشور بود و به دلیل تصمیم بانک مرکزی برای توقف مداخله در بازارها برای پشتیبانی از پزو روی داد زیرا مداخله مذکور هزینه بالایی داشت و ذخایر ارزی خارجی کشور را تقلیل داد.



لیر ترکیه شش درصد در ژانویه کاهش یافت. بانک مرکزی این کشور اقداماتی را برای جلوگیری از سقوط بیشتر لیر اتخاذ کرد که شامل افزایش نرخ‌های بهره بود. لیر پس از این تصمیم صعود کرد اما مجددا کاهش پیدا کرد.



راند آفریقای جنوبی 7.5 درصد در ژانویه کاهش یافت و به ضعیف‌ترین سطح از سال 2008 به این سو رسید. این ارز با وجود افزایش نرخ‌های بهره از سوی بانک مرکزی این کشور، به کاهش ادامه داد.



روبل روسیه هفت درصد در ژانویه کاهش یافت و به پایین‌ترین سطح در پنج سال گذشته رسید اما برخلاف بانک‌های مرکزی ترکیه و آفریقای جنوبی که نرخ‌های بهره را افزایش دادند، بانک مرکزی روسیه مبادرت به این کار نکرد.







درس‌هایی که باید از آن عبارت گرفت


همان طور که اکونومیست تفسیر می‌کند حتی جایی که بانک‌های مرکزی برای کنترل کاهش ارزش ارز اقدام می‌کنند، موفقیت تضمین نشده است. زیرا نرخ‌های بهره بالاتر برای اینکه سرمایه گذار خارجی متقاعد شود در اقتصاد ضعیف سرمایه گذاری کند، کافی نیست. تداوم کاهش ارزش ارزهای نوظهور این حقیقت را بارز می‌کند که افزایش نرخ‌های بهره کافی نبوده است.



بعلاوه نرخ‌های بهره بالاتر شمشیر دو لبه ای است که منجر به کندی اقتصادی بیشتر می‌شود. وال استریت ژورنال در گزارشی در این باره می‌نویسد: اگرچه نرخ‌های بهره بالاتر سرمایه گذاران را به ادامه سرمایه گذاری در ارزهای بازار نوظهور ترغیب می‌کنند، ضرری که نرخ‌های بالاتر به رشد اقتصادی این کشورها وارد می‌کنند، ممکن است بسیار بالا باشد.



این حقیقت که اقتصادهای نوظهور رشد سال‌های اخیرشان را به جای انجام اصلاحات ضروری با استقراض پول ارزان از آمریکا تامین کرده اند، درسی است که باید از آن عبرت بگیرند.



به عنوان مثال برزیل و هند مشکلات ساختاری دارند و هر دو کشور اتکای زیادی به حمایت گرایی دارند که توان رقابت صنعت داخلی آنها را ضعیف نگه داشته است. در ترکیه فساد مالی منجر به بحران سیاسی شده و این امر سرمایه گذاران را محتاط کرده و به نظر می‌رسد پایان دوران شکوفایی بوسفور باشد. آرژانتین هرگز بر بحران پزو غلبه نکرد در حالیکه فاقد مبنای صنعتی برای احیای پایدار بوده است.



با وجود این همه تردید و نامعلومی سرمایه گذاران ترجیح می‌دهند پولشان را به آمریکا که اقتصاد آن در حال حاضر رشد قوی‌تری را تجربه می‌کند و همچنین منطقه یورو که به نظر می‌رسد در حال پشت سر گذاشتن رکود است، بازگردانند.



بسیاری از ناظران سال 2014 را سال گذر برای اقتصاد جهان می‌دانند که برای حرکت به سمت توسعه، از سیاست‌های پشتیبانی کننده بانک‌های مرکزی - بواسطه تزریق نقدینگی - به رشد تکیه می‌کند اما این مرحله گذار بدون دشواری نخواهد بود و شاید سال پر از ناهمواری برای اقتصاد جهانی باشد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
میزبانی دانشگاه تهران از نخستین همایش "بازاریابی و فروش"



دانشگاه تهران میزبان نخستین همایش اقتصادی "مهندسی فروش و بازار یابی" خواهد بود.



به گزارش سرویس «دانشگاهی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، همایش مهندسی فروش و بازاریابی برای اولین بار در ایران از 26 تا 30 بهمن ماه سال جاری در دانشگاه تهران برگزار خواهد شد.



در برگزاری این همایش که اساتید و صاحب نظران این حوزه به ایراد مطالبی در زمینه مباحث اقتصادی می‌پردازند، موسسه‌ای کانادایی و دانشگاه آزاد اسلامی نیز همراه خواهند بود.



این همایش به ارتباط میان بازاریابی و فروش، آسیب‌شناسی بازاریابی در ایران و بررسی چالش‌های برقراری ارتباط میان بازاریابی ایران و سایر کشورهای جهان می‌پردازد.



موسسه نوآوران دانش با توجه به اهمیت مسائل اقتصادی و نامگذاری سال 92 با نام "حماسه سیاسی، حماسه اقتصادی" در نظر دارد، سلسله همایش‌هایی را برای بررسی چالش‌ها و نیازهای اقتصاد ایران برگزار کند و در نخستین گام اقدام به برپایی اولین همایش "مهندسی بازاریابی فروش" در دانشگاه تهران کرده است.



این همایش با حضور اساتید و صاحب نظران ایرانی چون پروفسور سید محمد اعرابی، مهندس بهروز افشار، دکتر محمود محمدیان، دکتر همایون نسیمی، دکتر نیرو شک، مهندس جواد قربانی و همچنین برخی مسئولان اقتصادی ایران برگزار خواهد شد.





علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به پایگاه اینترنتی www.noavaranedanesh.ir مراجعه یا با شماره تلفن 88986376 تماس حاصل کنند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
روحانی در جمع سفرای کشورهای خارجی:
به رغم ندای مخالفت بعضی، در حال توافق با برخی شرکت های بزرگ بین المللی هستیم/آماده ایم با تمام کشورها روابط بهتری داشته باشیم
رییس جمهوری در جمع سفرا و نمایندگان سیاسی خارجی مقیم تهران در استانه 22 بهمن گفت: آماده روابطی سازنده تر و بهتر با کشورهای جهان هستیم.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رییس جمهوری در جمع سفرا و نمایندگان سیاسی خارجی مقیم تهران در استانه 22 بهمن گفت: آماده روابطی سازنده تر و بهتر با کشورهای جهان هستیم.

حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی عصر دوشنبه در جمع 130 نفر از سفرا و نمایندگان سیاسی خارجی مقیم تهران افزود: آماده ایم در چارچوب احترام متقابل و منافع مشترک با تمام کشورها از آسیا تا آفریقا، اروپا و آمریکا روابط بهتری داشته باشیم.

رییس شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: کشورها در برابر احترام به ملت ایران، احترام و در برابر حسن نیت، حسن نیت خواهند دید.

روحانی با بیان این که در سالیان اولیه طلوع اسلام، ملت ایران فرهنگ اسلام را به عنوان موهبتی بزرگ و الهی در آغوش کشیدند، گفت: ایرانیان بیشترین تلاش را در نشر واعتلای فرهنگ اسلامی انجام دادند.

وی افزود: نیازی به تاکید ندارد که اولین منشور حقوق بشر از سرزمین و ملت ایران گرفته شد و به جهانیان اعلام شد.

رییس جمهوری با بیان این که در دوران جدید، بیش از 100 سال پیش در آغاز قرن بیستم، ملت ایران به عنوان پیشتاز در این منطقه آرای مردم و صندوق آرا را به عنوان سرآغازی برای دموکراسی و مردم سالاری مد نظر قرار داد، افزود: اولین مجلس شورای ملی در این منطقه، در ایران تاسیس شد.

روحانی با بیان این که اولین قانون اساسی منطقه ، در ایران به تصویب رسید، گفت: حدود 50 سال پیش که مردم ایران از اختناق و استبداد داخلی و از مداخلات خارجی به ویژه آمریکا در این سرزمین به تنگ آمده بودند، دین زدایی و فرهنگ زدایی که برای آن ها غیر قابل تحمل شده بود، نهضت و قیام بزرگی را آغاز کردند.

روحانی خاطرنشان کرد: مردم ایران در طول 16 سال نهضت اسلامی، شکنجه ها، زندان ها و حتی کشته شدن در خیابان های شهرهای مختلف این سرزمین را به جان خریدند تا با راهبری فقیهی سیاستمدار و روشن ضمیر امام ***** (ره) توانستند نهضت اسلامی را به پیروزی برسانند.

وی یادآور شد: 35 سال پیش در چنین روزهایی انقلاب بزرگ اسلامی در این سرزمین به پیروزی رسید، انقلابی که پیروزی آن نه پیروزی ملت ایران که پیروزی فرهنگ اسلام، آزادی خواهی مردمانی بود که سالیان دراز تحت ستم قرار گرفته بودند.

رییس جمهوری تاکید کرد: انقلاب اسلامی بدون خونریزی به پیروزی رسید، در انقلاب اسلامی به عنوان تنها انقلاب بزرگ درست 47 روز بعد از پیروزی انقلاب مردم پای صندوق آرا دعوت شدند و با رای مردم **** جمهوری اسلامی ایران تاسیس شد.



***5 بار حضور در پای صندوق رای در سال نخست انقلاب اسلامی

وی با بیان این که در طول یک سال اول مردم پنج بار پای صندوق آرا رفتند، اظهار داشت:این در تاریخ انقلاب های دنیا بی سابقه است.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی توضیح داد:برای بار اول برای اصل **** ،برای بار دوم برای انتخاب نمایندگان مجلس خبرگان قانون اساسی، بار سوم برای رفراندوم قانون اساسی که به تصویب خبرگان رسیده بود و برای انتخاب ریاست جمهوری و نمایندگان مجلس برای بار چهارم و پنجم در ظرف یکسال اول انقلاب پای صندوق رفتند.

روحانی، **** جمهوری اسلامی را مبتنی بر مردم سالاری در چهارچوب فرهنگ ملی ، دینی و در مسیر استقلال ،خودباوری و اعتماد ملی توصیف کرد.

وی همچنین گفت: سال گذشته میلادی و سال جاری شمسی مردم ایران یک بار دیگر حماسه بزرگی را آفریدند. در شرایطی که مردم تحت تحریم غیرقانونی و ظالمانه قرار داشتند و بدخواهان فکر می کردند که مردم در حال تسلیم شدن در برابر آنها هستند،مردم در انتخابات شکوهمند یازدهمین رییس جمهوری کشور پای صندوق آرا آمدند و حماسه ای بزرگ با حضور 73 درصدی آفریدند.



***داشتن جهان عاری از سلاح های کشتار جمعی آرزوی ملت ایران است

روحانی اضافه کرد: در سایه این انتخابات مردم دولت تدبیرو امید را خلق کردند و این دولت مصمم است که با همه کشورهای جهان با تعامل سازنده در چهارچوب منافع متقابل و در یک چهارچوب روابط اصولی و پایدار شرایط نوینی را در روایط خارجی خلق کند.

رییس جمهوری با بیان اینکه در 6 ماه گذشته شاهد تحرکات جدید برای روابط خارجی ایران با کشورهای مختلف بوده ایم تصریح کرد: ما آماده ایم در چهارچوب احترام متقابل و منافع مشترک با تمام کشورها از آسیا گرفته تا آفریقا، تا اروپا و تا آمریکا روابط بهتری داشته باشیم.

دکتر روحانی در بخش دیگر از سخنان خود اضافه کرد: گرچه مردم ما آنچه بر آنها گذشته است از ایالات متحده یا بخشی از کشورهای اروپایی از یاد نخواهند برد، اما شیوه رفتاری امروز و آینده بیش از گذشته مد نظر ملت بزرگ ایران خواهد بود.

رییس جمهوری در ادامه خاطرنشان کرد : در برابر احترام به ملت ایران احترام خواهند دید، در برابر حسن نیت نسبت به ملت ایران حسن نیت خواهند دید و ما آماده روابطی سازنده تر و بهتر با همه کشورهای جهان هستیم.

وی افزود: البته برای کشورهای منطقه، کشورهای اسلامی و کشورهای غیر متعهد شرایط ویژه ای قائل هستیم و همواره آماده هستیم که در چهارچوب روابطی بهتر و صمیمی تر باهمه این کشورها رفتاری متقابل داشته باشیم.

رییس جمهوری با بیان اینکه صلح و امنیت جهانی برای ما و برای این دولت اهمیت ویژه ای دارد گفت: امحای سلاح های کشتار جمعی به ویژه سلاح هسته ای در راستای امنیت جهانی از اولویت های این دولت است. جهان عاری از سلاح هسته ای به ویژه در منطقه خاورمیانه و عاری از سلاحهای کشتار جمعی به ویژه هسته ای جزو آرزوها و انتظارات و خواسته این ملت است.



*** مردم فلسطین باید برای سرنوشت خود و سرزمینشان تصمیم بگیرند

رییس جمهوری در ادامه بیان کرد: اگر همه به معاهده ان پی تی عمل کنیم، دنیایی امن تر و آسوده خاطر تر خواهیم داشت.

وی افزود: همچنین برای این که جهانی امن تر داشته باشیم باید با خشونت، افراطی گرایی و به ویژه تروریسم مقابله کنیم و همه دست در دست هم دهیم.

روحانی ادامه داد: کشورهایی که گروه های تروریستی را ساختند و آماده کردند و متاسفانه هنوز هم برخی از آنان به یاری و کمک آن ها ادامه می دهند، نتیجه شومی را دیده اند و خواهند دید.

رییس جمهوری افزود: تروریسم و گروه های تروریستی نمی تواند مورد اتکا هیچ کشوری برای منافعش یا منافع منطقه و جهان باشد.

وی با اشاره به این که در زمینه مسائل منطقه ای، ما معتقدیم برای ایجاد امنیت در این منطقه حساس باید با فقر فرهنگی، اقتصادی، مادی و بی عدالتی مبارزه کنیم، اظهار داشت: سیاست های ظالمانه **** اشغالگر قدس، اشغال سرزمین فلسطین و همچنین آواره ماندن مردم فلسطین یکی از عوامل مهم بی ثباتی در منطقه ماست.

روحانی با بیان این که باید مردم فلسطین برای سرنوشت خود و سرزمینشان تصمیم بگیرند، گفت:

امروز جنگ داخلی در برخی از کشورها، ناامنی و بی ثباتی در برخی از کشورهای منطقه برای کل منطقه و جهان آزاردهنده است.

رییس جمهوری افزود: ما همه کشورهای جهان و به ویژه کشورهای منطقه را دعوت می کنیم که به هم یاری و کمک کنیم و از جمله به سوریه کمک کنیم؛ به مردمی که امروز در رنج و آوارگی و سرما و گرسنگی هستند، همه کمک کنیم تا برای آینده سوریه فقط و فقط مردم سوریه تصمیم بگیرند.

روحانی با اشاره به این که صلح و امنیت منطقه و جهان جزو اهداف مهم این دولت است، اظهار داشت: همچنین این دولت معتقد است همه ملت ها از مواهب علم و فناوری در مسیر صلح آمیز باید بتوانند استفاده کنند.

وی گفت: انحصار فناوری در اختیار تعدادی از کشورها و محروم کردن دیگران از فناوری مفید برای جوامع مختلف و صلح آمیز غیر عادلانه و غیر قانونی است.

رییس جمهوری تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همانند سایر ملت ها حق خود می داند که از فناوری صلح آمیز برخوردار باشد، از جمله فناوری صلح آمیز هسته ای.

*** اتم را برای صلح می خواهیم

رییس جمهوری با تاکید بر اینکه ایران اتم را برای صلح می خواهد گفت: ما مثل بعضی های دیگر، اتم را برای جنگ نمی خواهیم.

روحانی گفت: به همین دلیل این دولت با کمال جدیت برای اعتماد سازی بیشتر برای افکار عمومی جهان، با 1+5 مذاکرات مجدانه را انجام داد. در این مذاکرات دولت و ملت ایران حسن نیت خود را به وضوح نشان داد و ما خوشحالیم که در روز سوم آذر 1392 ایران و 1+5 توانستند در چارچوب یک برنامه مشترک به تفاهم و توافق دست پیدا کنند و با تلاش مجدانه ، این موفقیت به دست آمد که در روز 30 دی ماه سال 1392 این توافق عملیاتی و اجرایی شود.



*** آماده مذاکره با 1+5 برای دستیابی به توافق مشترک جامع و نهایی هستیم

رییس جمهوری افزود: اکنون برای روز 28 بهمن ماه جاری جمهوری اسلامی ایران و مسوولین مذاکره و وزارت امور خارجه ایران آماده است تا با 1+5 برای دستیابی به یک توافق مشترک جامع و نهایی وارد مذاکره شود.

روحانی تاکید کرد: ما در این راستا جدی هستیم همانطور که در قدم اول جدی بودیم .



*** درهای ایران به روی آژانس باز است

رییس جمهوری تاکید کرد: درهای کشور ما به روی آژانس بین المللی انرژی اتمی باز است . همانطور که شورای حکام در نوامبر سال 2004 به اتفاق آرا اعلام کرد که هیچ انحرافی در برنامه هسته ای ایران دیده نشده است، آژانس بعد از هزاران ساعت بازرسی ، بارها و بارها تکرار کرد که در ضمن بازرسی هایش هیچ گونه علامت و نشانه ای برای انحراف (در برنامه هسته ای ایران) مشاهده نکرده است.

جمهوری اسلامی ایران همچنان آماده است درهای خود را در چارچوب مقررات بین المللی و توافق پادمانی به روی آژانس باز بگذارد.

روحانی گفت: ما هیچ گاه به دنبال سلاح کشتار جمعی نبوده و نیستیم. ما کشوری هستیم که قربانی سلاح شیمیایی و سلاح کشتار جمعی شدیم.



** آماده حضور شرکت های خارجی در ایران هستیم

روحانی در ادامه با پرداختن به ظرفیت های همکاری اقتصادی ایران با کشورهای جهان، افزود: در زمینه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و این دولت آماده است تا با همه کشورها که علاقه مند هستند در ایران که دارای منابع بسیار غنی و جوانانی تحصیل کرده و آماده برای فعالیت اقتصادی است، همکاری کند و شرکت های آنان در کشورمان حضور یابند.



*** ایران ظرف سه دهه آینده جزو 10 کشور اقتصادی اول دنیا خواهد بود

ییس جمهوری گفت: زمینه های بسیار فراوانی در زمینه اقتصادی وجود دارد وهمانطور که من قبلا اعلام کردم این ظرفیت در ایران وجود دارد که ظرف سه دهه آینده، جمهوری اسلامی ایران جزو 10 کشور اقتصادی اول دنیا قرار گیرد.



*** در حال توافق با برخی شرکت های بزرگ بین المللی هستیم

روحانی افزود: ما در این زمینه امروز آمادگی کامل داریم و خوشبختانه به رغم ندای مخالفت بعضی، در حال توافق با برخی شرکت های بزرگ بین المللی هستیم که آثار آن را شما بعدا خواهید دید.

رییس جمهوری با بیان اینکه ما آماده هستیم برای اینکه در یک تعامل سازنده با همه کشورهای جهان شاهد شرایط بهتری در منطقه و جهان باشیم، اظهارداشت: ایران به خاطر جایگاه ژئوپلتیک خاص خود می تواند مرکزی برای عبور شبکه های مختلف انرژی، برق، اینترنت و فیبر نوری، جاده ای، ریلی و مرکزی برای ارتباط شمال و جنوب و شرق و غرب باشد.

رییس قوه مجریه با سپاسگزاری از تمام دولت ها بخاطر رای مثبت به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در زمینه مقابله با خشونت و افراط گری اظهارامیدواری کرد که در مقام عمل همگی دست به دست هم دهیم و شاهد جهانی عاری از خشونت، افراط و تروریسم، شرایط اقتصادی و فرهنگی بهتر و تماس بهتر دولت ها و ملت ها باشیم.

روحانی همچنین از سفرا و نمایندگان کشورهای خارجی خواست که پیام حسن نیت و اراده ملت ایران برای روابط نزدیک تر با همه کشورها و دولت ها را به کشورشان منتقل کنند.

رییس جمهوری در ابتدای سخنانش از اینکه در آستانه سی و ششمین سالروز انقلاب اسلامی و نخستین سال فعالیت دولت تدبیر و امید در جمع سفرا حضور یافته است، ابراز خوشحالی کرد و خطاب به آنان گفت: ایران بعنوان کشور و ملت ایران به عنوان ملتی بزرگ همواره تاریخ ساز و تمدن پرور بوده است.

روحانی اظهار داشت: همواره ایران را به نام دانشمندانی چون ابن سینا، خوارزمی، فارابی، زکریای رازی و مشاهیری چون فردوسی، مولوی، حافظ و سعدی شناخته اند.

رییس جمهوری ادامه داد: همواره هنر ایرانی، عرفان اسلامی، و دیوانسالاری ایرانی در تاریخ زبانزد بوده است.

وی با اشاره به اینکه هنر ایرانی، عرفان اسلامی و دیوان سالاری ایرانی همواره در تاریخ زبانزد بوده است، گفت: ملت ایران در فراز و نشیب های فراوان تاریخی هرگز زبان، تاریخ و فرهنگ و هویت خود را از دست نداده است.

وی تصریح کرد: ایرانیان در سالگرد اولین طلوع اسلام، فرهنگ اسلامی را به عنوان موهبتی الهی و بزرگ در آغوش کشیدند و بیشترین تلاش را برای نشر و اعتلای فرهنگ اسلامی انجام دادند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
اصلاح‌طلبان بیشتر آرای مردمی در انتخابات را دارند
هادی *****‌ای: نیازی به صدا و سیما نداریم

گروه سياسي: دبیرکل مجمع نیروهای خط امام در دیدار با اعضای پویش امید، با تاکید بر فعالیت های فرهنگی، دلیل رکود و سرگردانی سیاسی در کشور را متاثر از عدم تعریف درست مسایل در جامعه دانست.
n00031718-b.jpg

به گزارش سايت امید، حجت الاسلام سیدهادی *****‌ای در ابتدای این دیدار فعالیت های فرهنگی را ارجح بر هر فعالیتی در جامعه دانست و افزود: سیاست ما به فرهنگ ما وابسته است اگر فرهنگمان را درست نکنیم مسایل در جامعه ما روشن و تعریف نشود، فعالیت سیاسی ما به جایی نمی رسد. علت اینکه فعالیت سیاسی مقداری ممکن است با رکود و سرگردانی توام باشد به خاطر عدم تعریف درست از مسایل در جامعه است.

دبیر کل مجمع نیروهای خط امام در پاسخ به این پرسش که آیا انتخابات مجلس آتی برای اصلاح‌طلبان اهمیت داشته و در این باره چه باید کرد گفت: هیچ زمانی اهمیت انتخابات کم نیست. انتخابات همیشه اهمیت دارد. منتها در شرایط مختلف برای هر جمعی انتخابات یک درجه از اهمیت دارد. الان به دلیل اینکه قدمی در مسیر برداشته شده، انتخابات مجلس اهمیت بیشتری پیدا کرده است. چون دسترسی ما با آنچه مورد نظر بوده مقداری از گذشته بیشتر شده است.

وی افزود: در گذشته با شرایط دولت قبل مي‌گفتند چرا در انتخابات شرکت کنیم. عده‌اي به خصوص در انتخابات ریاست جمهوری تردید داشتند که آیا حضورشان مي‌تواند مفید باشد یا نه. بحث‌هاي زیادی صورت گرفت تا نتیجه این شد که شرکت کنیم بهتر است. حال به اینجا رسیدیم. دولت کنونی، امیدوار کننده است و مي‌توان امیدوار بود که کارها به صورت منطقی پیش برود.

وی در ادامه با اشاره به سهم خواهی‌هاي مطرح شده در باره اصلاح‌طلبان در دولت گفت: لازم نیست مطابق میل و سلیقه ما باشد. اما هم اینکه منطقی پیش برود و قانون رعایت شود نظر اصلاح‌طلبان واقعی تامین شده است. تامین نظر اصلاح‌طلبان این نیست که نیروهای مورد نظر در کار گماشته شوند. شاید عده‌اي نظرشان این است اما بنده این نظر را ندارم. معتقدم که اهداف انقلاب و اهداف قانون خوب اجرا شود و تبعیض و ظلم نباشد، هدف اصلاح طلبی تامین شده است.

وی حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس را بسیار حایز اهمیت دانست و گفت: شرایط مي‌تواند شرایط خوبی تلقی شود شرکت ما در انتخابات مجلس مي‌تواند مهم باشد. اصلاح‌طلبان حتما باید نقش ایفا کنند. اگر مرحله بررسی صلاحیت‌ها منطقی و درست طی شود و سلیقه‌ها اعمال نشود، وقتی اصلاح‌طلبان به عرصه بیایند، بدون تردید بالاترین آراء را دارند. طبق آمارهای گذشته، طیف اصلاح‌طلبان که به لحاظ طیف فکری، از ابتدای انقلاب حضور داشته است 70 درصد آرا شرکت کنندگان را در اختیار داشته اند. وقتی نامزد اصلاح‌طلبان رد صلاحیت شود، نمي‌توان ارزیابی کرد چه کسی رأی بیشتری دارد. در دوره ششم مجلس، افرادی آمدند که همه مي‌دانستیم در شهر خودشان رأی ندارند. این رأی آنها به این جهت بود که به جای یک نامزد دو نامزد از اصلاح‌طلبان آمد و آراء تقسیم شد.

با متنوع شدن رسانه‌هاي دیجیتال امروزه چندان نیازی هم به صداو سیما نداریم

دبیرکل مجمع نیروهای خط امام همچنین در پاسخ به پرسش مطرح شده پیرامون جهت گیری صداوسیما به خصوص بعد از سال 88 و اینکه چه باید کرد، سلیقه‌اي و جریانی بودن رسانه ملی را مشخص دانست که مربوط به چند سال اخیر هم نیست. متنها گاهی شدت و ضعف دارد. برخی اوقات در مسایل سیاسی خیلی شدید اما در مسایل فرهنگی مقداری آرام است. کسی هم متوجه نمي‌شود.

سیدهادی *****‌اي با اشاره به افرادی که در برنامه‌هاي صداوسیما حضور دارند گفت: آیا کسی دیده که حتی قبل از سال 88 در کارهای فرهنگی، آموزشی، دینی و غیردینی از طیف اصلاح‌طلبان امروزی فردی در صدا و سیما حضور داشته باشد؟ البته کار فرهنگی، غیرسیاسی است و تندروی و شدت آن را کسی حس نمي‌کند. مي‌بینید که روحانیونی به صداوسیما مي‌آیند، اما روحانیون متفاوت هستند. چرا از این طرف ( اصلاح‌طلبان ) کسی نیست و همیشه از آن طرف افرادی پیدا مي‌شوند. این جهت گیری تعریف شده و مربوط به حال هم نیست.

وی از جمله مظاهر این موضع گیری را مسایل سیاسی دانست و ادامه داد: همچنین از جمله علائمش مسایل سال 88 است. حال چه باید کرد و چه نباید کرد؟ باز هم باید کار فرهنگی کرد. مي‌توان زمینه سازی کرد و به تدریج شرایط را به گونه‌اي از بالا، وسط و پایین رقم زد که این رسانه کم کم دچار تغییر شود.

حجت الاسلام هادی *****‌اي با اشاره به ظهور رسانه‌هاي دیجیتال افزود: با این حال با متنوع شدن رسانه‌هاي دیجیتال امروزه چندان نیازی هم به صداو سیما نداریم. امروز، روزی است که هر کسی بخواهد در اقصی نقاط دنیا حرفش را به گوش فرد یا افرادی برساند، مي‌تواند به راحتی انجام دهد. در این شرایط چه نیازی است که دست گدایی دراز کنیم؟ ممکن است کار به راحتی نشان دادن یک تصویر از تلویزیون نباشد. این کار هم خیلی هزینه دارد. با این همه، سیستم‌هاي متکی بر اینترنت آینقدر تنوع بوده که محدودیت‌ها و مرزها را برداشته است. این امکان وجود دارد که به هر نحوی بخواهید حرفتان را بزنید.

وی گفت: البته انتقاد باید کرد، رسانه ملی که از ملت است چرا آنگونه که باید و شاید عمل نمي‌کند؟ هر انتقادی که بکنید ده برابرش بر آنها وارد است. وی با اشاره به موضع گیری‌هاي صداوسیما در مورد وقایع 88 گفت: هنوز هم در مصاحبه‌ها، سخنرانی‌ها و میزگردها حرف هایی در مورد 88 مي‌زنند که از آمار بیرون است. شاید صدها هزار ساعت در این زمینه بحث شده است. تلویزیون، رادیو، سخنرانی، نماز جمعه، روضه‌ها آنقدر متنوع است. از فرصت‌هاي مختلف استفاده شده است.

بدون تشکیل دادگاه علیه موسوی و کروبی هرچه مي‌خواهند مي‌گویند

مدیرمسئول روزنامه‌هاي توقیف شده جهان اسلام و حیات نو درباره سوال حصر میرحسین موسوی و مهدی کروبی و اقدامات صورت گرفته برای رفع حصر با دسته بندی افرادی در مورد این رویداد گفت: در مورد حصر عده‌اي می‌خواهند که برداشته شود اما نمي‌توانند. یعنی زورشان نمي‌رسد و عده‌ای هم مي‌توانند اما نمي‌خواهند. ما جزء آن دسته افرادای هستیم که مي‌خواهیم اما نمي‌توانیم.

وی ادامه داد: حرف‌هاي مختلفی زده شده اما هیچ کسی هم توضیح نمي‌دهد که قانون در این باره چه گفته و چه باید کرد. آنقدر درباره مساله حصر در رسانه ملی صحبت شده که حد و اندازه ندارد.
وی با اشاره به اظهارنظرهای مطرح شده در مجامع مختلف گفت: اوایل در نماز جمعه برای توجیه کردن، گفتند چون مردم با این افراد مخالف و ممکن است آسیبی به آن‌ها وارد شود، از آنها نگهداری مي‌شود. بعدها دیدند که این حرف‌ها را کسی قبول نمي‌کند بنابراین حرف‌هاي دیگری زدند.

دبیرکل مجمع نیروهیا خط امام با اشاره به عدم توجه قانونی به این مساله افزود: ببینید قانون چقدر به درستی رعایت مي‌شود. در نماز جمعه و سخنرانی‌ها به جای دادگاه رسمی، چندین بار گویندگان مختلف این افراد را محکوم به اعدام کردند. زمانی آیندگان به این حرف‌ها مي‌خندند مبنی بر اینکه چه شرایطی در جامعه وجود داشته که اینگونه حرف زده مي‌شد. چگونه منطقی است. متهم، شرایط، قوانین و حقوقی دارد که از خارج از حقوق نمي‌توان یک کلمه حرف اضافه زد. بدون تشکیل دادگاه همه حق حرف زدن در این باره را داشته و هرچه دلشان مي‌خواهد علیه آنها مي‌گویند.

به گفته وی اگر صحبتها علیه باشد آزاد است اما اگر له باشد مي‌آیند و مي‌گویند که شما بر خلاف فلان مواضع حرف زدید. ما تا آنجایی که توانستیم یعنی گفتن، تذکر دادن و احیانا بعضی‌ها را به نصیحت مسئولان وادار کردن، انجام داده ایم و نتیجه‌اي نداده و نا امید هم نیستیم و فکر مي‌کنیم که مسئله، حل شدنی است. گفت پیغمبر که گر کوبی دری/ لاجرم زان در برون آید سری.

وی ضایعه این امر را غیرقابل جبران دانست و افزود: اینکه این بیماری خوب خواهد شد یا نه، بله مي‌شود اما با هزاران مصیبت، درد، ناراحتی،ضایعات، خرابی و بدگمانی‌ها درست مي‌شود. در این کشاکش دوران و شرایط، جوان‌ها به انقلاب و دین دچار بدبینی و افسردگی و به همه چیز بدبین مي‌شوند. اینها ضایعات کوچکی نیست.

سید هادی *****‌اي ادامه داد: ما برای جذب یک نفر به اندیشه‌هاي درست و اسلامی ساعت‌ها وقت صرف مي‌کنیم ولی شبیه گاو 9 من شیر مي‌ماند که با زحمت شیر دوشیده مي‌شود اما در آخر گاو همه را مي‌ریزد. کار ما اینگونه است. زحمات کشیده مي‌شود اما در جهت متضادش کارهایی مي‌شود که نتیجه یک عمر را به هدر مي‌دهد. مي‌دانید که وصل کردن و ساختن کاری طولانی مدت است اما خراب کردن یک لحظه است: سال‌ها باید که از یک مشت پشم پشت میش / صوفی‌اي را خرقه گردد یا حماری را رسن
وی در خاتمه افزود: وظیفه ما این است که تا آنجایی که مي‌توانیم فعالیت‌هاي فرهنگی، گفتاری و منطقی کنیم. در این زمینه هم نباید خسته شویم و باید ابتکار عمل، نوآوری و آموزش متکی بر یک سری داشته‌هاي صحیح و علمی و با تکیه بر نظرات درست و پارادیم‌هاي قابل دفاع داشته باشیم.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
جایگاه ملت و دولت در رسانه پایدار ملی كجاست؟
از هماهنگي برای مصاحبه با عموقناد تا رييس‌جمهور!


رسانه‌اي که نام پر آوازه ملی و ملت را یدک مي‌کشد، برای انجام مصاحبه با منتخب ملت شرط شروط مي‌گذارد و وجود فلان مجری در این مصاحبه، استقلال این سازمان عریض و طویل را به مخاطره مي‌اندازد، و...
n00031503-b.jpg

ليلا واحدي
گروه سياسي: مهمترین وظیفه‌ی رسانه‌ها در عصر حاضر انتقال صحیح و بدون سانسور اتفاقات و رویدادهای جهان است، وظیفه‌اي که متاسفانه رسانه ملی از آن غافل است و گاهی اوقات در جهت خلاف ان هم گام بر مي‌دارد، گزارش تلویزیونی رئیس جمهور و حواشی ایجاد شده برای آن؛ یکی از همین پسرفت‌هایی است که در رسانه ملی شاهد و ناظرش هستیم.

در طول هشت سال گذشته با اینکه صدا و سیما نام ملی داشت اما عملا مردم تریبون و رسانه‌اي مورد اعتماد نداشتند و گواهی این مدعا هم افزایش هفتاد درصدی استفاده از ماهواره در ایران است اما در این شش ماه از عمر دولت منتخب مردم، معجزات! این سازمان هم عظیم تر گشته و دیگر دولت هم رسانه و تریبونی ندارد و عملا ملت و دولت در رسانه ملی جایگاهی ندارند.

رسانه‌اي که نام پر آوازه ملی و ملت را یدک مي‌کشد، برای انجام مصاحبه با منتخب ملت شرط شروط مي‌گذارد و وجود فلان مجری در این مصاحبه، استقلال این سازمان عریض و طویل را به مخاطره مي‌اندازد، و گویی در هشت سال گذشته که رسانه ملی به رسانه احمدی‌نژاد تبدیل شده بود و امتیاز مصاحبت با رئیس جمهوری تنها نصیب مرتضی حیدری مي‌شد که تنها هنرش بله گفتن به دکتر! بود؛ مفهوم استقلال، برای رسانه ملی اهمیت چندانی نداشت.

عملکرد دوگانه مسئولان صدا و سیما موجب تعجب و ناراحتی عمومی شده است. مصاحبه و گزارش، عالی ترین مقام اجرایی کشور یک ساعت با تاخیر همراه مي‌شود تا رسانه به اصطلاح ملی هم به جمع جبهه ضد دولت و ضد ملت شکل گرفته ملحق شود و پایداری در مقابل خواست مردم را به شکل علنی و واضح نشان دهد.

صدا و سیما از یک سو ادعای مردمی بودن و ملی بودن دارد و از سویی دیگر در صدد تخریب و سنگ اندازی در مسیر دولتی است که برخاسته از همین مردم است و قرار است به داد این ملت برسد، سیاست‌هاي این سازمان در تناقضی آشکار با رهنمودهای مقام معظم ***** که همواره حمایت از دولت‌ها را گوشزد مي‌کنند، در راستای تخریب دولت به هر شکل ممکن گام بر مي‌دارد.

یا در خوشبینانه ترین حالت استراتژی سکوت و بی تفاوتی را در پیش مي‌گیرد و عامدانه از نقاط مثبت دولت عبور مي‌کند، حتي ترجمه مقامات غربي را درباره پرونده هسته‌اي كاملا معكوس و غيرواقع به خورد بيننده خود مي‌دهد، و نقاط منفی دولت شش ماهه‌اي را پر رنگ مي‌کند که هم باید با جان کری برای نجات ایران از تحریم‌ها مذاکره کند و هم باید جوابگوی گروهی در داخل ایران باشد که تفاوت NPT و MPT را نمی دانند و زمانی هم که متهم به بی سوادی مي‌شوند آن را بر نمي‌تابند.

رسانه ملی در این شش ماه نه تنها برای حمایت از دولت و پیشبرد برنامه هایش اقدامی صورت نداده است، بلکه با کارشکنی‌ها در جهت تخریب دولت برامده است و نمونه اخر هم به کارنامه درخشان سازمانی که بودجه اش را از دولت می گیرد و علیه دولت مي‌شورد، درخشش خاصی مي‌دهد و تاسف‌بار است که روحانی به عنوان رئیس‌جمهور ایران از صدا و سیمای ملی به توییتر پناه مي‌برد تا حرف خود را آنجا به مردم بگوید.

هرکس اندک آشنایی با سیستم صدا و سیما داشته باشد مي‌داند که برنامه‌ریزی برای مصاحبه با عمو قناد! هم سه روز قبل انجام مي‌شود چه رسد به مصاحبه با رئیس جمهور مملکت. مجری، عوامل فنی، و حتی در پاره‌اي از مواقع متن مصاحبه هم باید از فیلترهای مشخصی عبور داده شوند، تاقابلیت پخش از آنتن سراسری را پیدا کنند، بنابراین حضور مجری مورد درخواست رئیس جمهور قطعا از قبل مشخص شده بود و اینکه دقایق آخر آقايان به این نتیجه رسیده‌اند که حضور خانم پوریامین که اتقاقا از مجریان توانمند همین سازمان هم هست، استقلال سازمان صدا و سیما را مورد مخاطره قرار مي‌دهد، به هر موردی مي‌تواند ربط داشته باشد جز استقلال سازمان.

اینکه چرا سازمان صدا و سیما در طی یک عملیات انتحاری، آن درصد اندک محبوبیت و مقبولیت خود را میان مردم از بین مي‌برد مسئله بغرنجی است که باید ریشه یابی شود و معلوم شود که چرا روحانی ستیزی که نوعی امیدستیزی هم محسوب مي‌شود از مجلس شورای اسلامی، از روزنامه‌ها و سایت‌هاي کیهانی، از تریبون نماز جمعه به سازمان صدا و سیما هم نفوذ کرده است.

اساسا این همه هجمه علیه شخص دوم مملکت، علیه یک روحانی، علیه مشاور عالی مقام معظم ***** چرا و چگونه انجام مي‌شود و صدا و سیمایی که پایگاه مردمی اش را به استناد به آمار منتشر شده، روز به روز بیشتر در معرض خطر مي‌بیند، و حتی وظیفه سرگرم کردن مردم را هم با ساخت سریال‌هاي فاقد محتوا به درستی انجام نمي‌دهد، به چه چیزی تکیه کرده است که اینگونه پایدار! شده است. و اساسا این همه ناز برای رسانه‌اي که هنرش در حد آواهای بارانی و صرفا جهت اطلاع و شناسنامه است چقدر موجه است زمانی که این ناز خریدار چندانی هم ندارد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
محدوده دُم ممنوع‌التصویری تلویزیون تا کجاست؟


چند روز پس از ممانعت از پخش مصاحبه رییس‌جمهور به‌دلیل اصرار صداوسیما بر تحمیل مجری مورد نظر مدیران این سازمان عمومی، انتشار خبر تغییر اجباری مجری مراسم پایانی جشنواره بین‌المللی فیلم فجر به دلیل آن‌چه ممنوع‌التصویری در تلویزیون اعلام شده، این پرسش را پررنگ‌تر کرد که گستره‌ی این ماجرا تا کجا ادامه خواهد یافت.



یک روز مانده به برگزاری مراسم اختتامیه سی‌ودومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گزارش کرد که این مراسم با اجرای حسین پاکدل در سالن‌ همایش‌های برج میلاد برگزار می‌شود. درواقع قرار بود پاکدل که پیش از این نیز بارها مجری مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر بوده است، پس از سال‌ها پشت تریبون این مراسم قرار بگیرد.



اما ساعتی پس از انتشار این خبر، خبرنگار ایسنا اطلاع یافت که حضور پاکدل به‌عنوان مجری اختتامیه جشنواره فیلم فجر به‌دلیل آن‌چه «ممنوع‌الکار بودن» او در تلویزیون اعلام شده، منتفی شده و یکی دیگر از مجری‌های تلویزیون که مورد نظر و تایید مسؤولان سازمان صداوسیماست و در نخستین مصاحبه تلویزیونی رییس‌جمهور هم ازسوی آنان تعیین شده بود، قرار است اجرای این مراسم را هم انجام دهد.



این اتفاق کمتر از یک هفته پس از آن در حال رخ دادن است که مسؤولان صداوسیما در دومین مصاحبه تلویزیونی رییس‌جمهور، اصرار داشتند تنها مجری‌های مورد تایید آنان این گفت‌وگو را انجام دهند نه مجری دیگری که او هم در سازمان شاغل بوده و برنامه اجرا می‌کند. این تمایلات مدیران سازمان گاهی حتا تا آن‌جا پیش رفته که بخشی از یک فیلم سینمایی به‌خاطر بازی فردی مشخص در آن، به‌کل حذف شده است.



اما نکته‌ای که درباره مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر نمود بیشتری یافته، این است که مسؤولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چرا به‌راحتی اعمال نظر مسؤرولان سازمان صداوسیما را در نحوه اجرای برنامه‌هایشان پذیرفته‌اند.



حسین پاکدل نیز در تماس خبرنگار ایسنا، با تایید منتفی شدن حضورش به‌عنوان مجری مراسم اختتامیه‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر، در سخنانی تصریح کرد: «برای وزارت ارشاد متأسفم که زیرمجموعه‌ی تلویزیون شده است و در این شرایط، تلویزیون برای جشنواره فیلم فجر تعیین تکلیف می‌کند... حیرت می‌کنم که تلویزیون به خود اجازه می‌دهد برای وزارت ارشاد تعیین تکلیف کند و باز هم شگفت‌زده هستم که چگونه وزارت ارشاد به‌راحتی زیر بار می‌رود. اگر آن‌ها تصمیمی می‌گیرند، باید پای تصمیم خود بایستند».



این مجری سابق و سرشناس صداوسیما همچنین با اشاره به تاکیدهای رییس سازمان صداوسیما و معاونان او در ماه‌های اخیر مبنی بر این‌که هنرمند ممنوع‌الکار و ممنوع‌التصویر نداریم، تاکید کرد: «این موضوع، برای من مشکلی نیست و یک جشنواره‌ی بین‌المللی نمی‌تواند تحت‌الشعاع یک نفر قرار گیرد؛ اما هر جشنواره‌ای شأنیتی دارد که باید حفظ شود».



بنابراین به‌نظر می‌رسد تنها رییس جمهور محترم، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر روحانی در برابر این‌گونه تمایلات مدیران سازمان صداوسیما ایستادگی می‌کند که در ماجرای مصاحبه حاشیه‌دار اخیر و تاخیر حدود یک‌ونیم‌ساعته در آغاز آن، نمود یافت.



در تاریخ معروف است، وقتی از سوی رضاشاه پهلوی برای شهید مدرس پیغام آوردند که «به آقای مدرس بگویید پا روی دم من نگذارد»، در پاسخی شجاعانه گفت: «به رضاخان بگویید محدوده دم اعلی‌حضرت کجاست؟ چراکه بنده هر جا پا می‌گذارم، فریاد ایشان به آسمان بلند می‌شود و اعتراض می‌کند که باز هم مدرس دم مرا لگد کرد»!



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
واکنش پنتاگون به نزديك شدن کشتی‌های جنگی ایران به مرزهای آبی ايالات متحده

در پي اظهارات یک مقام عالی‌رتبه نیروی دریایی جمهوری اسلامی، كه ایران کشتی‌های جنگی خود را به سمت مرزهای آبی آمریکا در اقیانوس اطلس فرستاده است، پنتاگون ضمن ابراز تردید درباره درست بودن اين خبر گفت ما نگران نيستيم.
n00031556-b.jpg

خبرگزاری فارس روز شنبه به نقل از ناخدا افشین رضایی حداد، فرمانده ناوگان شمال و منطقه چهارم نیروی دریایی ایران، نوشت ایران برای نخستین بار کشتی‌های جنگی خود را به سوی مرزهای آبی آمریکا در اقیانوس اطلس گسیل داشته است. به گفته وي، این کشتی‌های جنگی سفر خود در اقیانوس اطلس را از طریق آب‌های نزدیک به آفریقای جنوبی شروع کرده‌اند.

ناخدا رضایی حداد خاطرنشان كرده بود كه نزدیک شدن کشتی‌های ایران از طریق اقیانوس اطلس به مرزهای آبی آمریکا "حامل پیامی" است. نیروی دریایی جمهوری اسلامی پیش از این نیز چند بار از برنامه خود برای فرستادن کشتی‌های جنگی ایران تا نزدیکی مرزهای آبی آمریکا سخن گفته بود. در سال ۲۰۱۲ دریادار حبیب‌الله سیاری، فرمانده نیروی دریایی جمهوری اسلامی، از برنامه ارتش ایران برای گسیل کشتی جنگی به اقیانوس اطلس و نزدیک شدن به مرزهای آبی آمریکا به عنوان پاسخی به حضور ناوهای آمریکایی در خلیج فارس سخن گفته بود.

واکنش پنتاگون

خبر اعزام ناوهای جمهوری اسلامی ایران به سواحل آمریکا با واکنش وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) روبرو شده است. به گزارش مهر، پنتاگون ضمن ابراز تردید درباره درست بودن این خبر گفت: ما معتقد نیستیم که ایران ناوهای خود را به سواحل آمریکا فرستاده باشد و در نتیجه در خصوص این موضوع نگران نیز نیستیم. "جرج لیتل" سخنگوی وزارت دفاع آمریکا نیز با ادعای اینکه بین حرف و عمل تفاوت زیادی وجود دارد ، اعلام کرد:‌ ایران این حق را دارد تا در آب‌هاي بین المللی حضور داشته باشد، اما این مسئله که آنها تا چه میزان قادر به حضور نظامی در آب‌هاي بین المللی هستند امر دیگری است. من جزئیات این ادعای ایران را نخوانده ام اما فکر مي‌کنم آنچه که گفته مي‌شود با آنچه که مي‌شود انجام داد، متفاوت است.

در همان زمان ریچارد هرمان مدیر مرکز مطالعات امنیت بین المللی در دانشگاه اوهایو نیز با ادعای اینکه حكومت ایران توانایی نظامی و مالی برای حضور بلند مدت دریایی در آب‌هاي ساحلی آمریکا را ندارد، گفت:‌ نمی‌شود این ادعا را جدی گرفت چون نیروی دریایی ایران در مقایسه با نیروی دریایی ایالات متحده بسیار ضعیف است و توانایی حضور در نزدیکی سواحل ما و انجام اقدامات خصمانه از آنجا علیه ما را ندارد و حتی در صورتی که از این ناحیه تهدیدی متوجه ما کند نیروهای آمریکا بلافاصله همه کشتی‌هاي آنها را غرق مي‌کنند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
حضور ماموران نامحسوس برای تامین امنیت مراکز خرید



رئیس پلیس پیشگیری نیروی انتظامی از اجرای طرح‌های ویژه، مخصوص تامین امنیت مراکز خرید در آستانه شروع خریدهای نوروزی مردم خبر داد.



سردار تقی مهری در گفت‌وگو با خبرنگار «انتظامی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در تشریح جزئیات تمهیدات پلیس برای برقراری نظم و امنیت مراکز خرید و پاساژ‌ها در آستانه نوروز و در حین انجام خریدهای نوروزی از سوی مردم، گفت: نه تنها پلیس پیشگیری، بلکه تمامی یگان‌های انتظامی برنامه‌های ویژه‌ای برای تامین نظم و امنیت در حوزه انتظامی و ترافیکی، مخصوص خریدهای شب عید اجرا می‌کنند.



وی با بیان اینکه پلیس پیشگیری برای حفظ و برقراری نظم و امنیت، در مکان‌های پرتردد و مراکز خرید اقدام به تشدید حضور فیزیکی ماموران پلیس به صورت گشت‌های پیاده و موتوری به صورت محسوس و نامحسوس می‌کند، گفت: امیدواریم با کسب تجربیات سال‌های قبل، بتوانیم نظم و امنیت حداکثری ایجاد کنیم.



مهری با بیان اینکه طرح‌های پلیس به فراخور زمان و نزدیکی به نوروز وارد مراحل مختلف می‌شود، گفت: بر این اساس برخی از طرح‌های انتظامی از 25 بهمن و طرح‌های دیگر از اول و پانزدهم اسفند ماه اجرایی می‌شود.



وی با بیان اینکه طرح پلیس پیشگیری از پانزدهم اسفند تا آغاز سال تشدید می‌شود، گفت: کلانتری‌ها، سرکلانتری‌ها و فرماندهان انتظامی شهرستان‌ها دستورالعمل طرح‌های ویژه تامین امنیت خرید شب عید را دریافت کرده‌اند.



رئیس پلیس پیشگیری ناجا همچنین در مورد ساماندهی دست‌فروشان خیابانی، گفت: ساماندهی این افراد در حوزه فعالیت شهرداری‌های کلانشهرها است که اگر این برخورد جنبه انتظامی پیدا کند، نیروی انتظامی وارد میدان می‌شود. در غیر این صورت شهرداری‌ها دارای واحدهای مخصوص در راستای مقابله با این افراد هستند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


هاشمی رفسنجانی:

دولت قبل اعتقادی به خصوصی سازی نداشت

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** گفت: دولتی بر سر کار بود که هیچ اعتقادی به خصوصی‌سازی نداشت و حتی درآمدهای حاصل از واگذاری‌ها را که محل مصرف مشخصی در قانون داشتند، صرف هزینه‌های جاری مردم فریب کرد که حاصلش رکود تورمی و خانه‌نشینی تولیدگران شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، آیت الله هاشمی رفسنجانی صبح امروز در دیدار جمعی از فعالان بخش غیردولتی شیلات و آبزی‌پروری، با اشاره به ظرفیت‌های دریایی شمال و جنوب کشور و تنوع اقلیمی ایران برای پرورش انواع آبزیان، گفت: هزینه کم، تأمین پروتئین و ایجاد اشتغال مولد، در گسترش طرح‌های پرورش آبزیان نهفته است که اتفاقاً هر سه ویژگی مورد توجه مسؤولان است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** صلابت و قناعت را ویژگی صیادان خواند و گفت: تأمین پروتئین سفره مردم که متأسفانه سرانه مصرف آن در ایران کم است، علاوه‌بر تغذیه، کمک در جهت سلامت مردم است.

وی در پاسخ به گلایه حاضران درخصوص عدم توجه دولت سابق به بخش‌های تعاونی و خصوصی و تلاش آنها برای تقویت و گسترش سازمان‌های شبه‌دولتی، با تشریح چگونگی تدوین و تصویب اصلاح سیاست‌های اصل 44 و اهداف آن، گفت: تأیید ***** را که از آن انتظار انقلاب اقتصادی داشت، در عمل ناکارآمد جلوه دادند.

هاشمی رفسنجانی با بیان چگونگی تدوین صدر و ذیل اصل 44 در اوایل انقلاب گفت: در قانون اساسی آمده بود که این اصل تا زمانی مورد حمایت است که موجب رشد و توسعه اقتصادی کشور گردد و مایه زیان جامعه نشود.

وی افزود: اصلاح این اصل با بهره‌گیری از تجربیات خصوصی‌سازی ایران و جهان و با الهام از روح کلی حاکم بر قانون اساسی بود تا زمینه‌ساز رشد توأم با عدالت، کارایی، رقابت و آزادی فعالیت‌های اقتصادی باشد.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** به شرایط پس از تدوین و تصویب سیاست‌های این اصل در جامعه پرداخت و گفت: دولتی بر سر کار بود که هیچ اعتقادی به خصوصی‌سازی نداشت و حتی درآمدهای حاصل از واگذاری‌ها را که محل مصرف مشخصی در قانون داشتند، صرف هزینه‌های جاری مردم فریب کرد که حاصلش رکود تورمی و خانه‌نشینی تولیدگران شد.

وی با اظهار امیدواری از باز شدن گره‌های اقتصادی جامعه در دولت یازدهم، اولویت‌بندی دولت را مثبت ارزیابی کرد و گفت: سیاست خارجی پویا، هم رونق اقتصادی را تقویت می‌کند و هم ظرفیت‌های بالقوه را در تعامل با جهان به فعلیت می‌رساند.

در آغاز این دیدار ارسلان قاسمی، مدیر عامل اتحادیه تعاونی‌های تکثیر، پرورش و صادرات آبزیان ایران- علی شاهخوره‌نژاد، مدیر عامل اتحادیه صیادی سراسر کشور- محمدرضا جلالی‌فر، پرورش‌دهنده میگوی آبادان- ابراهیم محمدی‌تهرانی، فعال بخش تعاونی و قائم‌مقام سابق اتاق تعاونی ایران –کیوان رهبران، مدیر عامل اتحادیه پرورش میگوی سیستان و بلوچستان و محمدحسین برخوردار، اوّلین پرورش‌دهنده بخش خصوصی ماهی خاویاری، ضمن ارائه گزارشی از فعالیت‌ها و برنامه‌های خود و ذکر موانع اداری و بانکی برای رونق پرورش آبزیان، به بیان پیشنهادها برای اصلاح وضع موجود و تقویت پرورش آبزیان در بخش‌های خصوصی و تعاونی پرداختند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

اقتصادی > اقتصاد کلان
پاسخ‌های جالب فرهاد **** به مجری برنامه پایش/ سودآوری بورس ایران ناشی از سوداگری است
رئیس اسبق سازمان مدیریت و رئیس دانشگاه تهران، سودآوری بورس ایران را ناشی از نوآوری ندانست بلکه ناشی از سوداگری دانست و گفت: بورس ما یک سوداگر است که در درون آن، نوآوری وجود ندارد، ضمن اینکه مادامی که سودآوری را متکی به نوآوری نکنیم، همین بساط خواهد ماند و وضعیت اقتصادی را نمی‌توان پیش بینی کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، فرهاد **** رئیس دانشگاه تهران و نخستین رئیس سازمان مدیریت در دولت احمدی‌نژاد (معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری) شب گذشته با حضور در برنامه پایش به بررسی علت عدم اتصال دانشگاه و صنعت پرداخت.

وی در این برنامه گفت: اعتقاد دارم که تا زمانی که پول نفت را به معنای واقعی کلمه اتلاف کنیم نه صنعت به دانشگاه نیاز دارد و نه دانشگاه به صنعت، ما اکنون پول نفت را به معنای واقعی کلمه اتلاف می‌کنیم. صنعت بی نیاز از دانشگاه خود را به خارج متصل کرده و تحت لیسانس در حال انجام یک سری فعالیت‌های تولیدی است.

رئیس دانشگاه تهران اظهارداشت: از طرف دیگر ما یک صنعت نسبتاً انحصاری داریم که بازارهای داخلی برای آن تضمین شده است و نیازی به ارتقا کیفیت نمی‌بیند و همین اتصال به خارج باعث می‌شود که دانش محصول و قطعات آن در اختیار آن‌ها قرار داده شود.

وی افزود: دانشگاه ما هم مانند صنعت ماست و در حال حاضر یک فضای وارداتی دارد، اکنون یک سری متون که متناسب با کشورهای دیگر است را ترجمه و در اختیار دانشجو قرار می‌دهیم، هیچ ارتباطی هم بین آموزش و پژوهش و پژوهش و صنعت وجود ندارد بنابراین هر دو پول نفت را می‌گیرند و مصرف می‌کنند دغدغه ای نیز برای ارتباط صنعت و دانشگاه ندارند.

رئیس دانشگاه تهران با مثال وضعیت کنونی بورس عنوان کرد: سود آوری ما ناشی از نوآوری نیست، ناشی از سوداگری است. بورس ما هم یک سوداگر است که در درون آن نوآوری وجود ندارد. چرا یک دفعه شاخص بورس بالا می‌آید چون در نتیجه افزایش قیمت‌ها و ارزیابی دارایی‌ها قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کند، بنابراین وقتی خبر افزایش نرخ خوراک مطرح می‌شود بورس واکنش نشان می‌دهد. مادامی که سودآوری را متکی به نوآوری نکنیم همین بساط خواهد ماند و وضعیت اقتصادی را نمی‌توان پیش بینی کرد.

رئیس دانشگاه تهران ادامه داد: من دانشگاه‌ها را به سه نسل تقسیم می‌کنم، نسل اول وظیفه‌شان تربیت کادر است، دانشگاه های نسل دوم به سمت تولید پژوهش و مقاله روی می‌آورند، برخی از دانشگاه های ما اکنون از نوع نسل دوم هستند و اگر آمار تولید مقاله‌هایمان را بگیرید می‌بینید که سرعت تولید مقاله‌هایمان بالاست، اینکه این مقاله‌ها چه کیفیتی دارد یک بحث دیگر را می‌طلبد. نسل سوم، دانشگاه های کار آفرین هستند، این دانشگاه‌ها نیروهای خلاق تربیت می‌کنند. مثلاً دانشگاه هاروارد جز دانشگاه های نسل سوم است.

فرهاد **** در رابطه با تولید علم در دانشگاه‌ها گفت: ما در دانشگاه‌هایمان تولید علم می‌کنیم ولی این تولید علم تقاضا محور نیست عرضه محور است و عمدتا از این علم استفاده نمی‌شود. اکنون نیمه عمر تولید علم خیلی کوتاه شده است و بیشتر مقالات هستند که علم را نشر می‌دهند.
به اعتقاد **** برای ارتباط صنعت با دانشگاه دولت، صنعت و دانشگاه باید وظایف خود را به خوبی انجام دهند، دولت باید سیاست گذاری بکند، صنعت باید اعلام کند که چه دانشی نیاز دارد و دانشگاه باید متناسب با ان نیاز صنعت به افراد آموزش دهد. این‌ها سه را یک مثلث هستند.

رئیس دانشگاه تهران با انتقاد از نهادهای پژوهشی، اظهارداشت: مدیریت کلان پژوهشی ما مشکل جدی دارد، در عین حالی که نهاد پژوهشی زیادی داریم ولی خلأ نهادی به شدت احساس می‌شود، شاید بیش از ده دستگاه متولی امر پژوهشی داریم، من نمی‌خواهم اسم ببرم برای اینکه اسم هر کسی را ببرم می‌گوید دارد دشمنی می‌کند، این دستگاه‌ها تداخل برنامه ای دارند و خیلی وقت‌ها که وظیفه ای زمین مانده، هیچ‌کس برای انجامش پیش قدم نمی‌شود. امروز بیشتر دانشگاه های ما از ضعف تجهیزات رنج می‌برند.

وی اضافه کرد: ما اکنون 160 هزار فارغ‌التحصیل کشاورزی بیکار داریم، این عدد در چند سال گذشته 40 هزار نفر بوده که الآن به 160 هزار نفر رسیده است. در حالی که مزارع کشاورزی ما فقر دانشی دارند و شیوه تولید ما در بخش کشاورزی غلط است. روش تولید ما روش تولیدی غلطی است، مثلاً اکنون میوه ای که از آن سر دنیا می‌آید ارزان‌تر از میوه است که در کشور تولید می‌شود در حالی که انرژی اعطایی به کشاورزان خیلی ارزان است. دانشگاه های ما اکنون در نسل اول دانشگاه‌ها گیر کرده و دائم در حال تربیت کادر هستند، ما دیگر به تربیت کادر کشاورز در سطح لیسانس و فوق لیسانس نیازی نداریم.

نمی‌گذارند شیوه پذیرش دانشجوی دکترا را تغییر دهیم

وی در پاسخ به این سؤال یکی از بینندگان که چرا شما برای ارتباط صنعت و دانشگاه و افزایش بار علمی دانشگاه تهران کاری انجام نمی‌دهید، گفت: من رئیس دانشگاهم اما جزئی از یک کلان هستم، ما اکنون می‌خواهیم شیوه پذیرش دانشجوی دکتری را تغییر دهیم، آیا می‌توانیم این شیوه را تغییر دهیم؟ اگر من نتوانم شیوه پذیرش دانشجو را تغییر دهم اصلاً نمی‌توانم این چرخه معیوب آموزش و پژوهش را اصلاح کنم.

رئیس دانشگاه تهران عنوان کرد: می‌گویند آقا یک جاده ای برایت درست کردیم سرت را بنداز پایین و در این جاده برو، وی در پاسخ به این سؤال مرتضی حیدری که گفت چه کسانی نمی‌گذارند این شیوه درست شود با خنده گفت : من اصلاً نمی‌دانم، من زن و بچه دارم.

در ادامه برنامه مرتضی حیدری مجری برنامه از فرهاد **** خواست که نظرش را در مقابل این کلمات بگوید:

سازمان مدیریت و برنامه ریزی: منحل شد

وزیر علوم: فرمانده تولید علم باید باشد

دانشکده اقتصاد: چرخ پنجم اقتصادی کشور

گزینه های روی میز: مشت مردم در 22 بهمن

حسن روحانی: رئیس جمهور با تدبیر

علی طیب نیا: رفیق سی ساله من

محمود احمدی نژاد: رئیس جمهور سابق

رضا فرجی دانا: وزیر علوم
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
می‌خواهند روحانی را عصبانی کنند
* محسن غرویان
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
53169_585.jpg
آرمان: محسن غرویان از مدرسان فلسفه اسلامی حوزه علمیه قم در سال ۱۳۵۸ شروع به تحصیل علوم حوزوی کرد. از اساتید وی می‌توان به آیات عظام وحید خراسانی، فاضل لنکرانی، شیخ جواد تبریزی، مکارم شیرازی و جوادی آملی اشاره کرد. محسن غرویان همچنین دارای ۴۰ تالیف است.غرویان در گفت‌وگوبا آرمان با تحلیل ریشه‌های انحراف اطرافیان احمدی‌نژاد تصریح می‌کند «برخی رفتارها در دولت گذشته مانند صندلی خالی گذاشتن برای امام زمان نشان‌دهنده عمق انحراف فکری وعوامفریبی است.» وی به ماجرای دیدار احمدی‌نژاد و آیت‌ا... جوادی آملی و طرح مبحث وجود‌هاله نور در هنگام سخنرانی احمدی‌نژاد در سازمان ملل اشاره می‌کند و تصریح می‌کند «ما که از نزدیک با آیت‌ا... جوادی در ارتباط هستیم متوجه شدیم که آیت‌ا... جوادی طرح این مباحث را جدی نگرفتند» در ادامه متن گفت‌وگوی آرمان با محسن غرویان را از نظر می‌گذرانید.

به تازگی برخی از اصولگرایان طرح عبور از روحانی را مطرح کرده‌اند. به نظر شما طرح این تئوری یک ضد تاکتیک سیاسی برای برون‌رفتن اصولگرایان از بحران است یا اینکه اصولگرایان با طرح چنین مسائلی قصد دارند فضای بازی سیاسی را به هم بزنند؟

طرح اینگونه مسائل ایجاد یك موج كاذب سیاسی است. کسانی که چنین مسائلی را مطرح می‌کنند بیش از آنکه خود به این موضوع اعتقاد داشته باشند، به اهداف گروهی می‌اندیشند. این عده تلاش می‌کنند با طرح چنین مسائلی با برهم زدن آرامش رقیب سیاسی، به وضعیت درون‌گروهی خود سروسامان بدهند. با این وجود آنچه از زمان روی کارآمدن دولت آقای روحانی تاکنون برای همه مسجل شده، این است كه آقای روحانی هم در مسائل داخلی و هم در مسائل دیپلماسی خارجی موفق بوده‌اند. این را می‌توان از واکنش مردم نسبت به عملکرد دولت به خوبی تشخیص داد. مردم امیدوار و راضی هستند و با خوشبینی به آینده نگاه می‌کنند. در نتیجه طرح اینگونه مسائل بیشتر رنگ و بوی سیاسی دارد و برای ایجاد جو و فضای روانی خاص در كشور است. به هر حال آقای روحانی شخصیتی هستند كه مورد احترام مقام معظم *****، علما، مراجع، روحانیت، فرهیختگان و آحاد ملت است. به نظر می‌رسد مردم مدت‌ها به دنبال چنین شخصیت دانشمند و معتدلی بوده‌اند که با پیروزی ایشان در انتخابات ریاست‌جمهوری به خواسته خود رسیده‌اند. به همین دلیل و برای احترام به خواست مردم، شخصیت‌های سیاسی و مسئولان کشور باید بیش از هر زمانی فضای کشور را به سمت همكاری و همدلی سوق بدهند تا ایشان بتواند 4 سال ریاست‌جمهوری رابا موفقیت پشت سر بگذارد. بنده از فرزند آیت‌ا... سبحانی درباره دیدگاه آیت‌ا... سبحانی درباره آقای روحانی وعملکرد ایشان در طی این مدت سوال کردم.ایشان فرمودند: «آقای دكتر روحانی از خودمان هستند. یك شخصیت روحانی و حوزوی و یكی از محصولات حوزه علمیه قم هستند. باید با ایشان همدلی داشت تا ایشان بتوانند با موفقیت به اهداف دولت خودشان نائل بشود. بنده از فضای حوزه اطلاع دارم. تقریبا همه مراجع از روی کار آمدن آقای روحانی و رویه متعادل و همراه باعقلانیتی که در پیش گرفته‌اند راضی هستند. بنابراین تعابیری مانند «عبور از روحانی» تعابیر سست و بی‌پایه‌ای است كه مطرح می‌شود.

کدام یک از مراجع عظام به طور خاص آقای روحانی و عملکرد ایشان را تایید کرده‌اند؟

آیت‌ا... مكارم شیرازی، آیت‌ا... جوادی آملی، آیت‌ا... موسوی اردبیلی، آیت‌ا... شبیری زنجانی، آیت‌ا... سبحانی، آیت‌ا... نوری همدانی، آیت‌ا... علوی گرگانی. همه این حضرات در مصاحبه‌هایی كه می‌كنند عملکرد آقای روحانی را مورد تایید قرار داده‌اند. همچنین در دیداری كه دکتر ظریف وزیر امور خارجه با این حضرات داشتند همه خوشحال، راضی و امیدواركننده برخورد می‌كردند. بنده از نزدیك در جریان این ملاقات‌ها بودم. البته مراجع همیشه تذكراتی دارند، تذكرات ایشان هم اصلاحی و به نفع مصالح اسلام و مسلمین است. تذکرات خود را هم مطرح کردند. تمامی علما و مراجع اعظم روند حركت دولت آقای دكترروحانی را روند مطلوب و راضی‌كننده می‌دانند. حمایت مراجع و علما از دولت آقای روحانی پشتوانه بسیار عظیم روحی، روانی و معنوی است که می‌تواند در ادامه راه دولت تدبیر و امید به کار دولتمردان بیاید.

محمود احمدی‌نژاد هم در ابتدای کار ریاست‌جمهوری‌اش تلاش داشت رابطه محکم و مثبتی با مراجع و علمای قم داشته باشد. اما هرچه از طول مدت دولتش می‌گذشت این رابطه کمرنگ می‌شد. به شکلی که در سال‌های پایانی دولت وی، بسیاری از علمای قم نسبت به عملکرد احمدی‌نژاد انتقاد جدی داشتند. به نظر شما آقای روحانی برای استمرار رابطه مثبت خود با مراجع و علمای قم می‌باید چه اقداماتی را در دستور کار خود قرار بدهد؟

در ابتدا باید بگویم، تفاوت آقای روحانی با آقای احمدی‌نژاد از زمین تا آسمان است. آقای روحانی در همین حوزه علمیه كه مراجع و علمای بزرگ تربیت شده و پرورش یافته و رشد پیدا کرده است. ایشان در عین حال که با مبانی فقهی و دینی آشنایی کامل دارند، تحصیلكرده رشته حقوق در انگلستان و آشنا با مبانی حقوقی جهان معاصر هستند. در نتیجه جمع بین علم و دین دراندیشه آقای روحانی تحقق پیدا كرده است. به هرحال آقای احمدی‌نژاد ازنظراطلاعات مذهبی و فقهی در این سطح نبودند و با مسائل حوزوی آشنایی چندانی نداشتند. آقای روحانی شخصیت مجتهد، عضو مجلس خبرگان، مورد تایید شورای نگهبان و مورد تایید علمی مراجع وعلما هستند و لذا قیاس كردن این دو شخصیت با یكدیگر قیاس مع‌الفارق است.در موردرابطه آقای روحانی با مراجع باید بگویم، ادامه حركت ایشان، از همین حركات آغازی و ابتدایی قابل پیش‌بینی است. ایشان در ادامه راه هم از رهنمودهای مراجع استفاده می‌كنند و رابطه با مرجعیت و حوزه را حفظ خواهند كرد. تعابیری كه مقام معظم ***** درباره شخصیت ایشان بیان كردند هم نشان دهنده تاییدات مذهبی و سیاسی است. لذا باید با دید مثبت به آینده دولت تدبیر و امید نگاه كنیم. دین، مرجعیت و حوزه به هر حال یكی از پشتوانه‌های اساسی **** جمهوری اسلامی است. آقای روحانی هم كاملا به این نكته توجه دارند و امیدواریم كه ان‌شاا... این مسیر را همچنان با قوت و قدرت و همراه با عقلانیت ادامه بدهند.

به نظر شما انتقادات و هجمه نسبت به دولت آقای روحانی زودهنگام نبوده است؟

یك گروه اقلیتی در کشور وجود دارد که همواره با افراط و تفریط به مسائل سیاسی کشور نگاه می‌کنند. این عده قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری کاندیدای خاصی را مدنظر داشتند و نمی‌خواستند تفكر اعتدالی بر سركار بیاید. با پیروزی آقای روحانی، آن کاندیدای مشخص در انتخابات شکست خورد و در نتیجه تئوریسین‌های افراطی ناکام ماندند. طبیعی است كه این تئوری‌پردازان كه باید به آنان لقب «فیلسوفان لعن و نفرین» داد از روی کار آمدن گفتمان عقلانیت در کشور ناراضی باشند. دیدگاه‌های جریانی به افراطیون اجازه نمی‌دهد به دغدغه‌های مردم احترام بگذارند. برای این عده مردم و مطالبات مردم در اولویت‌های بعدی قرار دارد. اینها ارزشی برای رأی مردم قائل نیستند و درصدد هستند با فشار به دولت آقای روحانی به خود روحیه بدهند تا شکستشان در انتخابات جبران شود. به همین دلیل تلاش می‌كنند عملکرد آقای روحانی را ناموفق جلوه بدهند و او را به ورطه شکست بکشانند. برخی می‌خواهند آقای روحانی و وزرای دولت را عصبانی کنند. فلسفه وجودی و حیات طیف تندرو مبتنی بر كشمكش، جنجال و ماجراجویی است. اینها افرادی هستند كه شخصیت خاصی دارند وافرادی هستند كه می‌خواهند نفس كشیدنشان درفضای درگیری و نزاع و تهمت باشد. عقیده این عده لعن، نفرین، نزاع و جنگ است و گاها ارزش ما را در همین راستا تفسیر می‌كنند. این فیلسوفان افرادی در مجلس دارند، که ازاین افراد به عنوان ابزار استفاده می‌کنند. این فشارها همه برخاسته از نوع تفكر آنهاست. دیدگاه‌های این افراد به طور ناخودآگاه با آرامش، صلح، صفا و نشاط اجتماعی در تضاد است. بنابراین این احضار كردن‌ها و كارت زرد دادن‌ها به این دلایلی است که عنوان کردم. البته همینطور كه رئیس محترم مجلس آقای لاریجانی عنوان کردند وقتی این سوال و احضار کردن‌ها از حد خودش بگذرد به ضد خودش تبدیل خواهد شد. یعنی نتیجه عکس در پی خواهد داشت. احضارهای پی در پی وزرا به مجلس هم به دلیل اینکه از حد خودش فراتر رفته تقریبا به همین شكل درآمده است. مردم هم متوجه شده‌اند كه بعضی از این تندروها در مجلس حرف‌هایی عجیب و گاهی خنده‌دار مطرح می‌كنند. به عنوان مثال یکی از این آقایان که بارها از تریبون مجلس علیه آیت‌ا... ‌هاشمی‌رفسنجانی به بدترین شکل و با بدترین تهمت‌ها صحبت کرده است به تازگی وکیل مدافع آقای‌هاشمی شده، که چرا فلان نماینده اروپایی در برابر آقای‌ هاشمی به نشانه احترام بلند نشده و بی‌احترامی كرده است. مردم، این گونه ظاهرسازی‌ها و بازی‌های لفظی را تشخیص می‌دهند. مساله كاملا روشن است. تندروها در مجلس دنبال جوسازی هستند. دیپلماسی دولت آقای روحانی با موفقیت در حال جلو رفتن است. توافق ژنو در حال اجرایی شدن است و وضعیت بازار و اقتصاد مردم روز به روز در حال بهبود و بهتر شدن است. من همین دیشب از یکی از مغازه‌داران محله خودمان وضعیت خرید و فروش اجناس را سوال کردم که اظهار رضایت کردند و گفتند: «قیمت اجناس بهتر از گذشته شده و ما راحت‌‌تر می‌توانیم اجناس خود را تهیه کنیم. مردم هم با نشاط و امیدواری به آینده نگاه می‌كنند. این موفقیت‌ها همه نشان‌دهنده حاکم شدن عقلانیت و تدبیر بر فضای مدیریتی کشور است. متاسفانه برخی این نشاط و امید اجتماعی را برنمی‌تابند و به هر طریق ممكن تلاش می‌كنند كه آقای روحانی شكست بخورد كه ان‌شاءا... نمی‌خورد.

بسیاری از پرونده‌های فساد اقتصادی دولت آقای احمدی‌نژاد به تازگی و پس از روی کارآمدن دولت تدبیر و امید افشا شده است. به نظر شما چرا تا به این اندازه در دولت احمدی‌نژاد فساد اقتصادی رخ داد؟

در مدت زمانی که از طول عمر دولت آقای روحانی گذشته است پرونده‌های مربوط به فساد اقتصادی دولت گذشته یکی پس از دیگری افشا شده است. من فكر می‌كنم حتی هنوز هم پروندهای دیگری مربوط به فساد اقتصادی دولت گذشته وجود داشته باشد که در آینده افشا خواهد شد.» این مساله به تازگی برای مردم هم سوال شده است که چرا در دولتی که به طور مستمر شعار عدالت‌محوری، مبارزه با فساد اقتصادی و امثالهم می‌داد این همه فساد‌های اقتصادی صورت گرفته است. تمامی این فسادهای اقتصادی به افراط و تفریط دولت گذشته بازمی‌گردد. این بدیهی است که دولتی که از عقلانیت دور شود، سبب‌ساز رفتارها و اقداماتی مانند اختلاس و... خواهد شد. به نظر من قوه‌قضائیه در این زمینه مسئولیت سنگین و بزرگی برعهده دارد. مردم در این رابطه از مسئولان پاسخ روشن و شفاف می‌خواهند. خواسته مردم این است که مسببین و تمامی کسانی که در این زمینه مقصر هستند محاکمه و مجازات شوند. مقتضیات دین مبین اسلام و خواسته مقام معظم ***** که همواره به جلوگیری از فسادهای اقتصادی تاکید داشته‌اند هم همین است. ان‌شاءا... که قوه قضائیه در این زمینه به طور کامل و با قاطعیت به وظایف خود عمل کند.

یکی از نکات بارز دولت آقای احمدی‌نژاد گفتمان موسوم به «بهار» و طرح مباحث انحرافی توسط اطرافیان آقای احمدی‌نژاد بود که به طور غالب در شخصیت اسفندیار رحیم مشایی متبلور می‌شد. نظر شما به عنوان یک شخصیت مذهبی درباره این انحرافات چیست؟

بنده در این زمینه می‌باید به چند نکته اشاره کنم. اول اینکه تئوری پردازان اطراف آقای احمدی‌نژاد مانند آقای مشایی كسانی بودند که در چارچوب همان دیدگاه‌های پوپولیستی دولت گذشته تلاش داشتند از اعتقادات برای تخطئه افکار عمومی استفاده کنند. بحث‌هایی که درباره آقای مشایی مطرح می‌شد مانند اینکه ایشان دست به حرکات شهودی می‌زند سخنان بی‌پایه و اساسی بود که هدفی جز عوامفریبی نداشت. خواص و اهل فن برای این ادعاها هیچ ارزشی قائل نبودند. البته افرادی تلاش داشتند با طرح چنین مباحثی از آقای مشایی یك شخصیت عارف مسلك و مرتبط با امام زمان(عج) درست بكنند تا به نوعی از فرصت انحراف افکار عمومی استفاده کنند و به سوءاستفاده از دولت بپردازند. من خودم این را شنیدم که ایشان در تلویزیون می‌گفت: «من از مقام معظم ***** تشكر می‌كنم، از مجلس تشكر می‌كنم و از امام زمان هم تشكر می‌كنم كه كمك كردند این مراسم ما به خوبی برگزار شد. احمدی‌نژاد به شکلی می‌گفت از امام زمان تشكر می‌كنم كه انگار ارتباط مستقیم دارد. به نظر من این‌گونه صحبت کردن مضحک بود. هیچكدام از علما و اساتید هم ارزشی برای این حرف‌ها قائل نبودند و بعضا هم به این حرف‌ها می‌خندیدند. مثلا در قضیه‌ای که آقای احمدی‌نژاد مدعی بود در هنگام سخنرانی‌اش در سازمان ملل در اطرافشان ‌هاله‌ای از نور دیده است؛ ما که از نزدیک در جریان بودیم متوجه می‌شدیم که آیت‌ا... جوادی آملی این حرف را جدی نگرفتند و به آن وقعی ننهادند. البته آقای احمدی‌نژاد فكر می‌كردند كه علما تحت تاثیر بحث‌ هاله نور قرار می‌گیرند ولی ما كه سال‌هاست در محضر بزرگواران و شخصیت‌های بزرگی مثل آقای جوادی آملی هستیم، می‌فهمیدیم كه ایشان یك ذره ارزش برای این حرف‌ها قائل نبودند و نیستند. جریان آقای مشایی هم همینطور است. برخی جوان‌ها و انسان‌های کم‌اطلاع از امور دینی هم چون كه خیلی اهل كتاب و علم اندوزی نیستند تحت تاثیر این حر‌‌ف‌ها قرار می‌گرفتند و جذب می‌شدند. در حالی‌كه کسانی كه اهل معرفت، مطالعه و كتاب هستند با نگاه به تاریخ و توجه به ادعاهای مشابه درک می‌کردند که پس از مدتی این‌گونه افراد که ادعای باطل داشتند رسوا شده‌اند. اگر اینطور كه آقای مشایی و امثال ایشان می‌گویند باشد، خب خیلی از بزرگان و اهل سلوک و معرفت قبل از این، به چنین درجاتی رسیده‌اند اما به این راحتی که این عده برای عوام مطرح می‌کردند عنوان نمی‌کردند. برای ما مثل آفتاب روشن است كه چنین دیدگاه‌هایی تنها یك جریان انحرافی بود که به نوعی برای دولت احمدی‌نژاد پشتوانه فكری محسوب می‌شد.

چرا دولت احمدی‌نژاد به این سمت کشیده شد؟

دلیلش را ما نمی‌دانیم. به قول حکیم خیام «اسرار ازل را نه تودانی و نه من، این حل معما نه تو خوانی و نه من، هست از پس پرده گفت‌وگوی من و تو، چون پرده برافتد نه تو مانی و نه من». این به باطن و نوع نگاه به زندگی افراد برمی‌گردد. به هر حال احمدی‌نژاد یك سری خصوصیات روانی، فكری و باطنی داشت که کم و بیش در اطرافیانش هم متبلور شده بود. خوشبختانه با انتخابات ریاست‌جمهوری و پیروزی آقای روحانی جلوی به قدرت رسیدن مجدد این تفكرات افراطی در ایران گرفته شد. به تعبیر خیلی از بزرگان این یك معجزه الهی بود كه در کشور اتفاق افتاد و دولتی متعادل سکان هدایت کشور را به دست گرفت. بنده از نزدیك با علما و بزرگان برخورد داشتم. برخی از بزرگان معتقد بودند كه این یك نعمت الهی و معجزه و لطف الهی بود كه در درون مردم ایران اتفاق افتاد که مسبب بر سر کارآمدن دولتی باتدبیر شد. دولتمردان هم باید به این مطالبات مردم توجه داشته باشند كه در همین مسیر اعتدالی حركت كنند و مردم را ناامید نکنند.

آیا احمدی‌نژاد تلاش می‌کند که به قدرت بازگردد؟ آیا شرایط برای بازگشت وی فراهم خواهد شد؟

به هر حال آقای احمدی‌نژاد و همفكران ایشان برای آینده نقشه و برنامه دارند و درصدد هستند به نحوی به قدرت بازگردند. در عین حال این احتمال را باید بسیار ضعیف تلقی کرد. با توجه به فسادهای اقتصادی افشا شده و انحرافات فكری كه همفكران ایشان وجود دارد مردم دیگر رغبتی به سمت این تفکرات نشان نخواهند داد. به همین دلیل مردم هم باید آگاه باشند و در انتخابات مجلس آینده به نمایندگانی رای بدهند كه از هرگونه انحراف فکری مصون باشند. مجلس آینده می‌باید یک مجلس خردگرا، متعادل و همراه با عقلانیت باشد تا بتواند به عنوان یار و بازوی حركت برای پیشرفت و اهداف دولت آقای روحانی عمل بكند.

یکی از مشکلات تاریخی ما پس از انقلاب اسلامی رابطه با آمریکا بوده است. دولت‌های مختلف در ایران و در آمریکا هر کدام به نوعی با این مساله برخورد کرده‌اند اما هیچگاه رابطه ایران و آمریکا به روابط معمول دیپلماتیک تبدیل نشده است. آقای روحانی اما با گفت‌وگوی تلفنی با رئیس‌جمهور آمریکا قفل این رابطه را شکسته است. به نظر شما ایران و آمریکا می‌توانند در طول مدت دولت آقای روحانی تنش‌های فی مابین را به شکل قابل توجهی کاهش دهند؟

در این زمینه من به فرمایش مقام معظم ***** استناد می‌کنم که فرمودند «ما با ملت آمریكا مشكلی نداریم و وقتی می‌گوییم مرگ بر آمریكا، بر ملت آمریكا مرگ نمی‌فرستیم». ایشان حتی فرمودند ما با دولت آمریكا هم از جنبه‌های استكباریش مشکل داریم و نه جنبه‌های دیگرش. پس در حقیقت ما با استكبار سرجنگ داریم. اگر دولت آمریكا دولت استكباری نبود ما با دولت آمریكا هم كاری نداشتیم. الان هم وضعیت به همین شکل است. مقام معظم ***** فرمودند اگر دولت آمریكا بخواهد رویه استكباری داشته باشد و از جایگاه ظالم به ما نگاه بكند، نه جمهوری اسلامی ایران کشوری است که زیر بار حرف ظالم برود و نه حریت و آزادگی ملت بزرگ ایران چنین اجازه‌ای را می‌دهد. اما اگر دولت آمریكا احترام به حقوق دیگر ملت‌ها را سرلوحه کارش قرار بدهد و با تکریم و حسن نیت به ملت‌ها و از جمله ایران نگاه کند، در مقابل ما هم رفتار مناسبی در قبال آمریکا در پیش خواهیم گرفت. رابطه باید پایاپای و برابر باشد و هیچ دولتی نباید با فخر فروشی به ملت‌های دیگر نگاه کند. رابطه نباید رابطه گرگ و میش باشد. رابطه نباید رابطه ظالم و مظلوم باشد. اسلام معتقد است مسلمین در ارتباط با دیگران هم تکریم کنند و هم مورد تکریم قرار بگیرند. امروز هم با توجه به شرایط جهانی ما نمی‌توانیم منزوی باشیم و در یك گوشه‌ای از كره زمین بدون ارتباط با دنیای پیرامون زندگی کنیم. خداوند متعال به پیغمبر مکرمش در قرآن می‌فرماید «همه را به راه حق دعوت کن» این یعنی ضرورت ایجاد رابطه با دیگران برای گسترش پیام حقانیت و وحدانیت خداوند. هدف جمهوری اسلامی ایران هم در شرایط فعلی همین است که دنیا را به حق، عدالت، توحید، خداپرستی و ارزش‌های اخلاقی دعوت کند. نمی‌شود که ما منزوی باشیم و بعد تلاش کنیم دیگران را به سمت ارزش‌های متعالی بشریت دعوت کنیم. ما باید با ایجاد رابطه مثبت و دوسویه به کشورهای دیگر سفر کنیم. ما باید با دیگران رفت و آمد داشته باشیم. بزرگان کشورهای دیگر باید به ایران سفر کنند. ما باید به کشورهای دیگر سفر کنیم. باید با دولتمردان، سیاستمداران، فلاسفه و متفکران آنها بحث و تبادل‌نظر داشته باشیم تا بتوانیم در یک فضای پویا و سرشار از خلاقیت با جهان خود در ارتباط باشیم. دعوت اصلا بدون مذاكره و گفت‌وگو معنا ندارد. بنابراین آمریکاهم برای ما به مانند سایر كشور‌هاست. مقام معظم ***** هم در حمایت از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای تاکید فرمودند: «تیم مذاكره‌كننده بچه‌های انقلاب خودمان هستند که برای سربلندی **** زحمت می‌کشند». در واقع به همین صورت هم هست.دولت آقای روحانی و دستگاه دیپلماسی کشور که از شخصیت دانشمندی مانند آقای ظریف بهره می‌برد مخلصانه برای پیشرفت كشور و برای برداشتن تحریم‌ها و حل مشکلات کشور تلاش می‌کنند. هدف هم این است كه ایران‌هراسی و اسلام‌هراسی و دیدگاه منفی که در دولت گذشته در عرصه بین‌المللی علیه ایران شکل گرفت به ایران دوستی و اسلام دوستی تبدیل شود. متاسفانه رفتار‌های گذشته سبب این شد که غرب و آمریکا دچار این توهم شود که ایران با استفاده از انرژی هسته‌ای قصد دارد بمب اتمی بسازد. دولت آقای روحانی اما تلاش کرده غرب را از این توهم و ذهنیت منفی خارج کند. ما نیاز به بمب اتمی و سلاح کشتارجمعی نداریم. اسلام چنین اجازه‌ای به ما نمی‌دهد که سلاح بسازیم که جمعیتی از مردم را از بین ببریم. این با مبانی اصیل قرآنی ما در تضاد است. ما هیچ گاه به این سمت حرکت نکرده و نمی‌کنیم. الحمدا... با سیاست و دیپلماسی عاقلانه و حكیمانه دولت تدبیر و امید این ذهنیت در حال پاک شدن است. به تازگی توافقنامه ژنو در حال اجراست و این اتفاق بارقه‌های امید را در بین ملت به وجود آورده است. البته آمریكایی‌ها سابقه بدی در ذهن ما ایرانیان دارند که نیازمند تعامل و نشان دادن حسن نیت از طرف آنهاست. دیوار بی‌اعتمادی هنوز بین ما وآمریکا وجود دارد. راه دیگری به غیراز گفت‌وگو و مذاكره هم پیش روی دو کشور نیست.در عین حال بزرگان و علما باید نظرات و تذکرات خود را به تیم مذاکره‌کننده اعلام کنند و تیم مذاکره‌کننده نیز باید نظر بزرگان را سرلوحه کار خود قرار بدهد. با این وجود به نظر من روند و رویکرد مذاكرات ایران با کشورهای جهان مبتنی بر مصلحت اسلام و ملت ایران بوده است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
کری در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان:
ميلياردها دلار به اقتصاد ايران سرازير مي‌شود
روزنامه دنیای اقتصاد
گفت‌و‌گوی ایران و آژانس در تهران
53a7d1f389c06d62bc0aa2b08b62ac90.jpg

گروه دیپلماسی- در شرایطی که هیات سه نفره آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حل موضوعات در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران وارد تهران شده و نشست خود را با مقامات جمهوری اسلامی برگزار کردند، وزیر امور خارجه آمریکا در تازه‌ترین اظهارات خود با بیان اینکه در میانه روند مذاکرات قرار داریم، گفت که اعتقاد دارم اشتباه است که ایمان‌مان به مذاکرات با ایران را از دست بدهیم.
به گزارش «ایسنا»، جان‌کری در گفت‌و‌گو با خبرگزاری سی‌ان‌ان، در پاسخ به پرسشي درباره رفت و آمد هیات‌های فرانسوی و ترک به ایران برای ازسرگیری تجارت با این کشور گفت: «هنوز درهای تجارت به سوی ایران باز نیست. خود ایران نیز می‌داند که هنوز به تجارت نمی‌تواند روی باز نشان دهد. تحریم‌ها علیه برخی از شرکت‌ها به‌خصوص بعد از توافق ژنو، افزایش یافته است. ما هنوز تحریم‌هایی علیه ایران داریم و آشکارا اعلام کرده‌ایم که تحریم‌ها پا برجا باقی مانده است؛ بنابراین اگرچه فرانسه تجاری به ایران می‌فرستد، اما آنها قادر به دور زدن تحریم‌ها نیستند. این افراد نیز تحریم می‌شوند اگر بر خلاف این روند عمل کنند. البته خود آنها نیز از این مساله با خبر هستند و ما به آنها هشدار داده‌ایم.»
کری ادامه داد: «اما به برخی از کشورها اجازه داده شده است که در برخی از حوزه‌های خاص با ایران تجارت داشته باشند. فهرستی از حوزه‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد شما نمی‌توانید در این حوزه‌ها تجارت داشته باشید، اما برخی از حوزه‌های دیگر وجود دارد که تجارت در این حوزه‌ها امکان‌پذیر است.»
کری اضافه کرد: «درواقع (پس از توافق) میلیاردها دلار به اقتصاد ایران سرازير می‌شود. برخی از صنایع اکنون می‌توانند تجارت با کشورهای دیگر داشته باشند؛ درحالی‌که در گذشته چنین اجازه‌ای نداشته‌اند.»
وزیر امور خارجه آمریکا با بیان اینکه اعتقاد دارم اکنون اشتباه است که ما ایمانمان را درباره روند مذاکرات از دست بدهیم، افزود: «ایالات متحده به همراه متحدانش در 1+5 توافق کردند که اکنون زمان مذاکره است. ما تحریم‌ها را افزایش نمی‌دهیم و این اظهارات ما این معنی را می‌دهد که اگر ما مذاکره می‌کنیم؛ به این معنی است که نمی‌خواهیم مقصر ایجاد هرگونه تنشی باشیم که بتواند مذاکرات را تخریب کند.» کری با اشاره به تلاش کنگره برای تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران گفت: «در درجه اول باید به این نکته اشاره کرد که تحریم‌های جدید کنگره تنها زمانی به مرحله اجرا می‌رسد که مذاکرات شکست بخورد.»
هیات 3 نفره آژانس در تهران
سازمان انرژی اتمی ایران می‌گوید آماده است به لحاظ فنی کارهایی انجام دهد که نگرانی‌های هسته‌ای آژانس برطرف شود، اما در عین حال از آژانس خواسته‌ است که در مذاکرات شتاب نداشته باشد. سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران جمعه شب، ۱۸ بهمن‌ماه، اعلام کرد که هیات سه نفره آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای گفت‌و‌گو با مقام‌های سازمان انرژی اتمی ایران، وارد تهران شده است.
به گزارش «ایرنا»، بهروز کمالوندی اعلام کرده است که ترو واریورانتا معاون امور پادمان‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به همراه دوتن دیگر از اعضای آژانس وارد تهران شده است تا طرفین از ۱۹ بهمن‌ماه دور جدید مذاکرات خود را از سربگیرند.
به گفته کمالوندی مدت مذاکرات یک روز پیش‌بینی شده است، اما اگر طرفین تمایل داشته‌باشند، مذاکرات می‌تواند در روزهای بعد نیز ادامه پیدا کند. این مذاکرات در راستای توافقی که ۲۰ آبان‌ماه میان ایران و آژانس به امضا رسید، صورت می‌گیرد. آن زمان ایران و آژانس به توافقی 6 ماده‌ای دست یافتند که بنا به گفته مدیرکل آژانس، ایران به تعهدات خود در این توافق عمل کرده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین گفت که علاوه‌بر بازدید بازرسان آژانس از معدن گچین بندرعباس و تاسیسات تولید آب سنگین اراک که انجام شده است، ایران قرار بود درباره «چهار موضوع دیگر» به آژانس اطلاعاتی بدهد که نامه‌های حاوی اطلاعات در این خصوص «به آژانس ارائه شده است.»
در همین ارتباط علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد که ایران آماده است با اقداماتی فنی، نگرانی‌های هسته‌ای آژانس را برطرف کند که در همین خصوص رئیس این سازمان روز پنج‌شنبه گفت که ایران می‌تواند با ایجاد تغییراتی در رآکتور آب سنگین اراک، برخی نگرانی‌ها را از بین ببرد.
علی‌اکبر صالحی روز جمعه به «ایرنا» گفت: «رآکتور آب سنگین اراک به عنوان یک رآکتور آب سنگین باقی خواهد ماند و تنها امکان تغییرات فنی بر آن را ممکن است بررسی کنیم.» او افزود: «از آنجا که غربی‌ها بحث پلوتونیوم را پیش کشیده‌اند و این بحث مبنای جدی و فنی ندارد. می‌توانیم از نظر فنی کاری کنیم که بهانه را از آنها بگیریم.»
از سوی دیگر صالحی روز جمعه در گفت‌وگو با شبکه خبری پرس تی وی هشدار داد که تلاش‌های غرب برای تضعیف توافق هسته‌ای که در ماه نوامبر سال گذشته در ژنو به دست آمد برای غرب مخرب خواهد بود. به گزارش «ایسنا»، صالحی از اظهارات اخیر وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران انتقاد کرد و گفت که چنین اظهاراتی خلاف قول‌هایی است که در توافق ژنو داده شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که نتایج ماجراجویی در قبال ایران تنها به خود غرب برمی‌گردد و ایران در این راستا چیزی را از دست نخواهد داد. رئیس سازمان انرژی اتمی ایران علاوه‌بر آن اعلام کرد که تهران به گفت‌وگوهایش با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه خواهد داد تا به یک نقشه راه در زمینه همکاری‌های دوجانبه بیشتر تحت بیانیه‌ای که در ماه نوامبر سال 2013 بین ایران و آژانس امضا شد، دست یابد.
انتقاد روسیه از تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران
همزمان با اظهارات جان‌کری، وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه ۱۸ بهمن ماه از تحریم‌های تازه آمریکا علیه افراد و شرکت‌های مرتبط با ایران انتقاد کرده است. به گزارش خبرگزاری «ریانووستی»، وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه‌ای تاکید کرده است که تحریم‌های تازه نقض توافق اخیر در ژنو بین ایران و گروه 1+5 است.
وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنج‌شنبه شماری از اشخاص و شرکت‌های بین‌المللی از اروپا و خاورمیانه را به خاطر کمک به ایران برای دور زدن تحریم‌ها به فهرست تحریمی خود اضافه کرد. وزارت امورخارجه روسیه در بیانیه خود درخصوص این تحریم‌ها گفته است: «از نظر ما این اقدام غیرقابل‌قبول و نقض قوانین بین‌المللی است.» وزارت امور خارجه روسیه همچنین از اعمال این تحریم‌ها در آستانه برگزاری دور تازه مذاکرات ایران و گروه 1+5 برای حل و فصل نهایی مناقشه هسته‌ای جمهوری اسلامی انتقاد کرده است. این دومین بار از زمان توافق هسته‌ای سوم آذر در ژنو است که آمریکا افراد و شرکت‌هایی را به خاطر نقض تحریم‌های ایران در فهرست تحریم‌های خود قرار می‌دهد.جمهوری اسلامی ایران نیز از تحریم‌های تازه آمریکا انتقاد کرده و هشدار داده است چنین رویکردی اقدامات متقابل ایران را در پی خواهد داشت. مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز جمعه گفت: «این اقدام نه تنها با شکست روبه‌رو خواهد شد؛ بلکه اقدام متقابل جمهوری اسلامی ایران را به دنبال خواهد داشت.» افخم تاکید کرد که اقدام جدید دولت آمریکا «یک نمونه دیگر از عدم حسن‌نیت این کشور در آستانه مذاکرات آتی است.»
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
«فرومایگی» یا «مناعت طبع» ؛ به کدام سو می رویم؟!
ناگهان حمله ای بزرگ از همه نقاط سالن به سمت غرفه سبزی فروشی آغاز شد. ازدحام شکل گرفت ، نظم مجموعه به هم ریخت و مردم در حالی که از سر و کول همدیگر بالا می رفتند، تره و تربچه و جعفری ،گشنیز و ریحان و نعنا را از دست هم می کشیدند...
عصرایران؛ جعفر محمدی - مالک یک سالن نمایشگاهی که آن را غرفه غرفه کرده و به صنف های مختلف اجاره داده است تعریف می کرد: دو روز قبل ، زمان اجاره یکی از غرفه ها به پایان رسیده بود و مستأجر که سبزی فروش بود، باید آن روز غرفه را تخلیه می کرد. نزد من آمد و گفت: من دارم می روم، مقداری سبزی در غرفه باقی مانده که تخلیه اش برایم مقرون به صرفه نیست، سبزی ها در اختیار شما.
بعد از رفتن سبزی فروش به مشتریانی که در محوطه بودند اعلام کردیم که در فلان غرفه ، مقداری سبزی وجود دارد، کسانی که سبزی می خواهند می توانند به رایگان بردارند.

تا این را گفتیم ، ناگهان حمله ای بزرگ از همه نقاط سالن به سمت غرفه سبزی فروشی آغاز شد. ازدحام شکل گرفت ، نظم مجموعه به هم ریخت و مردم در حالی که از سر و کول همدیگر بالا می رفتند، تره و تربچه و جعفری ،گشنیز و ریحان و نعنا و ... را از دست هم می کشیدند... ؛ خلاصه آن که از کاری که کردیم پشیمان شدیم و گفتیم که ای کاش سبزی ها را دور می ریختیم!

این وضعیت ، البته مربوط به آن مرکز خرید و آن غرفه و مردم آن ناحیه نیست. دو سال پیش نیز وقتی مرغ گران شد و دولت وقت مرغ ارزان برای تأمین نیازهای مردم در فروشگاه ها عرضه کرد، در بسیاری از خانواده ها ، همه اعضای بزرگسال خانواده به سمت مراکز توزیع هجوم بردند تا مرغ بیشتری گیرشان بیاید، بی آن که فکر کنند بقیه هم در این میان حقی دارند. چنان شد که در ان ایام ، یخچال و فریزهای برخی از همین مردم نیازمند(!) پر شد از مرغ هایی که پدر و مادر و پسر دختر خانواده در صفوف به هم پیوسته گرفته بودند و برخی دیگر، حسرت به دل یک وعده مرغ شدند.

332365_313.jpg

توزیع مرغ ارزان و صف(!) مردمدر موضوع سبد کالای رایگان نیز که اخیراً پیش آمد ، هجوم بی امان مردم به فروشگاه ها ، صحنه هایی پدید آورد که چیزی جز شرمساری ملی نبود و این در حالی است که به اندازه همه مشمولان طرح ، سبد کالا وجود داشت و دارد و اینک ، بعد از آن هجوم حیرت انگیز اولیه ، فروشگاه های عرضه کننده در کمال آرامش و خلوت ، سبد متقاضیان غیر عجول را ظرف کمتر از 10 دقیقه ، با احترام کامل تحویل می دهند.

332366_937.jpg

کتک کاری در حاشیه صف توزیع سبد کالاوقتی چنین اتفاقاتی را در کشورم می بینم ، ناخودآگاه به یاد خاطره یکی از دوستان می افتم که چنین تعریف می کرد: سال ها پیش در یکی از کشورهای اروپایی مشغول تحصیل بودم (اگر فراموش نکرده باشم ، آلمان غربی بود) ؛ رادیو اعلام کرد که در فلان فروشگاه ها ، چند قلم ماده غذایی "به قیمت پایین تر از بازار" عرضه می شود و کسانی که نیازمند هستند می توانند به آن فروشگاه ها مراجعه و با هزینه اندک، خرید کنند.
من و سایر دوستان ایرانی ام که مستأجر خانه یک پیرزن 80 ساله بودیم ، آن روز بسیج شدیم و به چند تا از آن فروشگاه ها رفتیم و کلی خرید ارزان کردیم.
غروب با دستانی پر و در حالی که احساس پیروزی می کردیم به خانه برگشتیم ، هنگام وارد شدن به خانه ، صاحبخانه را دیدیم و با شوق و ذوق ماجرای زرنگی ام را برایش تعریف کردیم و گفتیم اگر نمی تواند برای خرید برود ، به ما بگوید که فردا برای او هم خرید ارزان کنیم.

پیرزن آلمانی ، با خشم نگاه مان کرد و گفت: تا فردا فرصت دارید خانه مرا تخلیه کنید.
ما که فکر می کردیم در حق او خوبی می کنیم ، با تعجب علت را پرسیدیم ؛پاسخ داد: شما به کشور من خیانت کردید ؛ این هایی که خریدید ، برای نیازمندان بود که آنها هم در حد نیاز خودشان باید تهیه کنند نه این که افرادی مانند شما که نیازمند نیستید ، به فروشگاه ها هجوم ببرید و حق دیگران را تصاحب کنید.

332377_769.jpg

صف مردم ژاپن برای دریافت کمک، بعد از سونامی مرگباری که تخریب های بسیار گسترده برجای گذاشت و هزاران نفر را داغدار کرد

غرض از ذکر ماجراهای پیش گفته ، اشاره به یک خصیصه ناپسند در میان ما ایرانی هاست. این که اگر چیزی مفت یا بسیار ارزان باشد باید تصاحبش کرد ولو آن که مفت یا ارزان بودنش ، برای آن است که فقرا هم به نانی برسند ، چه معنایی می تواند داشته باشد؟
بله! درست است که عده ای بر اثر فقر و نداری ، حتی یک روز هم نمی توانند صبر کنند و در اولین روز توزیع مرغ یا سبد کالا به فروشگاه ها روانه می شوند ؛ یا درست است که عده ای به دلیل عدم اعتماد به دولت و این که آیا فردا هم سبدی در کار است یا نه ، هجوم می برند، ولی آیا همه آنچه از شلوغی و هجوم و بی نظمی مدام می بینیم ، ریشه در همین فقر و بی اعتمادی دارد یا مساله ، ریشه ای تر از این حرف هاست؟

مثلاً در همین ماجرای سبزی رایگان که همین دو روز قبل در یک منطقه متوسط نشین شهری رخ داد ، آیا مردمی برای خرید به آن مرکز رفته بودند، فقیر و نیازمند اندکی سبزی بودند یا مثلاً پای دولت در میان بود؟

فرقی نمی کند که رئیس جمهور که باشد و چه چیزی توزیع شود. بخش مهمی از مردم ما ، از ارزش اخلاقی مناعت طبع ، فاصله گرفته اند. حتماً در دقایقی که آن افراد از سر و کول همدیگر بالا می رفتند تا چند برگ سبزی و چند تربچه بیشتر به دست آورند ، عده ای هم از کنار ماجرا عبور کرده اند زیرا ارزش خود را فراتر از آن دیده اند که برای سبزی رایگان ، این و آن را له کنند و احتمالاً خودشان هم له شوند.
اما وجود این افراد - که دیده هم نمی شوند - نافی وجود فرهنگ فرومایگی در میان بخشی از مردم ایران نیست. سخن از اسنان های فقیری که برای نان شب می جنگند نیست ، سخن از انسان های متوسط و حتی متمولی است که وقتی پای کالا به میان می آید،ولو آن که نیازمندش نباشند، انسانیت خود را فراموش می کنند.
مسوولیت دولت ها به جای خود ، اما نباید فرد فرد ما درباره رفتارهای خودمان مسوولیت داشته باشیم؟

من ، شما و یا هر کدام از نزدیکان مان ، با هر شغل،جایگاه و فضیلتی که می توانیم داشته باشیم ، ممکن است مشمول این ضعف باشیم؛ گارد گرفتن در برابر این انتقاد ، تنها به فراموشی ارزش انسانی خودمان و گسترش فرهنگ دنائت طبع - در برابر مناعت طبع و بزرگواری - می انجامد.
 
بالا